Η άνοιξη είναι καιρός να επιστρέψουμε στο ποδήλατο! Οι θερμοκρασίες αυξάνονται και όλοι κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι. Τελικά ο καιρός επιτρέπει και πάλι μεγάλες διαδρομές. Αλλά θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Υπάρχουν ειδικά ελαστικά για αυτές τις συνθήκες, τα οποία συχνά ονομάζονται ελαστικά για όλες τις εποχές ή ελαστικά 4 εποχών.

Τι σημαίνει ελαστικά 4 εποχών;

Γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ελαστικό; Γιατί πολλοί θέλουμε να βγαίνουμε έξω με βροχή, κρύο και ίσως ακόμη και πάγο, οπότε χρειαζόμαστε ένα ελαστικό ποδηλάτου δρόμου το οποίο είναι πιο ανθεκτικό.

Και ακριβώς αυτό που κατασκευάζουν τα ελαστικά ποδηλάτων 4 εποχών. Είναι ελαστικά υψηλών επιδόσεων με μεγαλύτερη πρόσφυση και καλύτερη προστασία από τα ελαστικά του καλοκαιριού.

Επίσης, έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση λόγω της μαλακότερης ένωσης από καουτσούκ. Παρέχουν καλύτερη προστασία από τρυπήματα, με ένα πρόσθετο στρώμα που βοηθά στην αποφυγή σκασίματος.

Αυτές είναι δύο σημαντικές πτυχές που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όταν ποδηλατούμε σε χειμερινές συνθήκες.

Αλλά τα ελαστικά ποδηλάτων 4 εποχών έχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα: Φθείρονται ταχύτερα λόγω του μαλακότερου καουτσούκ, είναι επίσης κάπως πιο σκληρά και βαρύτερα από τα καλοκαιρινά ελαστικά.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Continental Grand Prix 4 Season – ένας πραγματικός πρόδρομος

Το Continental Grand Prix 4 ήταν σχεδόν επαναστατικό το 2015. Η καλή εμφάνιση, η καλή πρόσφυση και η εξαιρετική προστασία από τρυπήματα καθιστούν αυτό το ελαστικό 4 εποχών ένα από τα αγαπημένα των πολλών ποδηλατών.

Το στρώμα Vectran Breaker κρατά μικρές πέτρες μακρυά και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία από τρυπήματα.

Η χρήση διαφόρων στρωμάτων προστασίας από διάτρηση συχνά κάνει τα ελαστικά ποδηλάτων πιο σκληρά. Αλλά το Continental 4 Seasons, χάρη στην ένωση Black Chili δεν είναι τόσο σκληρό.


Michelin Power All Season – περισσότερη πρόσφυση

Μετά την επιτυχία του ελαστικού της Continental, η Michelin παρουσίασε το ελαστικό 4 εποχών, Power All Season. Δεν είναι τόσο μαλακό όσο το Continental, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση σε υγρές και βροχερές συνθήκες.

Αυτό το ελαστικό σας κάνει αμέσως να αισθάνεστε ασφαλείς, και αυτό αξίζει σίγουρα πολλά. Το προστατευτικό στρώμα Aramid Protek + κάνει καλή δουλειά για την αποτροπή των τρυπών.

Αυτά τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα για να χρησιμοποιούνται με μια κάπως χαμηλότερη πίεση από τη συνηθισμένη. Η μέγιστη πίεση είναι στα 7,5 bar.

Pirelli Velo 4s – το νέο πρότυπο

Κατά τη γνώμη μου, η Pirelli έθεσε ένα νέο πρότυπο για την αγορά ελαστικών πέρυσι. Αμέσως είναι αισθητή η εμπειρία της Formula 1 της Pirelli σε αυτά τα ελαστικά ποδηλάτων. Ένα μέρος του κρατήματος του Lewis Hamilton κατά τη διάρκεια των αγώνων σε υγρές συνθήκες, οφείλεται σε αυτή την ένωση καουτσούκ.

Τα ελαστικά Pirelli Velo 4s είναι ελαφριά και έχουν χαμηλή αντίσταση κύλισης. Αλλά η προστασία από τρυπήματα δεν είναι τόσο καλή, όσο είναι στα άλλα ελαστικά ποδηλάτων 4 εποχών.

Η αντίσταση στα τρυπήματα είναι πολύ καλύτερη από αυτή των καλοκαιρινών ελαστικών, αλλά παραμένει μια αδυναμία. Η ίδια η Pirelli ονομάζει το ελαστικό ένα ελαστικό ποδηλάτου Gran Fondo, που χρειάζεται για μεγάλες διαδρομές στις οποίες θέλουμε να επιτύχουμε κορυφαίες επιδόσεις.

Vittoria Corsa Control – η καθυστερημένη άφιξη

Η Vittoria έδωσε ένα πιο έντονο προφίλ και ένα παχύτερο στρώμα από καουτσούκ στο γνωστό Corsa. Το αποτέλεσμα: Το Vittoria Corsa Control.

Αυτό το ελαστικό κάνει ακριβώς αυτό που περιμένουμε να κάνει. Έχει ένα όμορφο προφίλ και πέλμα.

Μπορεί να το αισθανθούμε ότι είναι λίγο πιο άκαμπτο από την κανονική έκδοση, αλλά εξακολουθεί να είναι όμορφο. Το χρώμα έχει βελτιωθεί πολύ. Το καφέ είναι ακόμα καφέ, αλλά το μαύρο δεν είναι πλέον γκριζωπό. Είναι σωστό μαύρο τώρα, και φαίνεται φοβερό. Στη φωτογραφία μπορούμε να δούμε την μαύρη έκδοση.

Για τη μέτρηση των μεγεθών, χρησιμοποιήθηκε ένας τροχός Fulcrum Racing Quattro Disc 2018. Το εσωτερικό πλάτος της στεφάνης είναι 17 mm.

Σύγκριση των καλύτερων ελαστικών ποδηλάτων 4 εποχών

Το Pirelli P Zero Velo 4S κερδίζει εύκολα όσον αφορά την αντίσταση κύλισης και το κράτημα. Αυτό είναι το ταχύτερο ελαστικό για την άνοιξη. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικό όταν ψάχνουμε για εξαιρετική απόδοση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το Continental Grand Prix 4 Season προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό προστασίας από τρύπημα και κρατήματος. Αυτά τα ελαστικά ποδηλάτων 4 εποχών είναι γνωστά για την απόδοσή τους σε κρύες και υγρές συνθήκες. Βασικά, αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο ελαστικό για χομπίστες.

Το Michelin Power All Season είναι μια εξαιρετική επιλογή ως ελαστικό εκπαίδευσης. Το πρόσθετο στρώμα προστασίας από λάστιχο και διάτρηση αυξάνει το βάρος, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την καλή προστασία από τρυπήματα.

Το τελευταίο ελαστικό είναι πολύ καινούργιο για να αναφέρουμε πολλά ακόμη, αλλά παρ ‘όλα αυτά περιμένουμε πολλά από το Vittoria Corsa Control. Ο βαθμός προστασίας από τρυπήματα πρέπει ακόμη να αποδειχθεί και επίσης δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια για το 2022

Ποια είναι τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την προπόνηση…