Tour of Flanders 2019 – Προεπισκόπηση

Η διαδρομή

Το φετινό Tour of Flanders, στα 270 χλμ,  είναι η μεγαλύτερη έκδοση από το 1999, η οποία επίσης ανήλθε σε 270 χλμ. Εκκινεί στην Αμβέρσα για 3η χρονιά και τερματίζει στο Oudenaarde, όπως έκανε και από το 2012.

Η διαδρομή αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα:

  • Ένα επίπεδο τμήμα 97 χλμ, από την Αμβέρσα προς το Oudenaarde χωρίς καθορισμένες αναβάσεις.
  • Ένα μεγάλο κύκλο μήκους 123 χλμ που ξεκινά και τελειώνει στο Oudenaarde και διαθέτει 11 αναβάσεις.
  • Ένα μικρότερο κύκλο 50 χλμ, που ξεκινά και τελειώνει στο Oudenaarde και περιλαμβάνει 6 αναβάσεις.

Συνολικά 17 αναβάσεις

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, υπάρχουν συνολικά 17 δηλωμένες αναβάσεις στο φετινό Γύρο της Φλάνδρας. Η 1η έρχεται μετά από 119 χλμ και από δω και πέρα υπάρχει 1 ανάβαση κάθε λίγα χιλιόμετρα μέχρι την τελική ανάβαση, μετά από 256 χλμ – 14 χλμ από τη γραμμή τερματισμού.

Καμία από αυτές τις αναβάσεις δεν είναι περισσότερο από λίγα χιλιόμετρα. Η δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι πολλές από αυτές – συμπεριλαμβανομένων όλων των τελευταίων 8 – γίνονται σε λιθόστρωτο.

Ακολουθεί μια επιλογή από τις βασικές αναβάσεις:

Muur-Kapelmuur

Μία από τις πιο γνωστές λιθόστρωτες αναβάσεις- μια σκληρή ανάβαση 1,1 χλμ. (με μέση κλίση 8%) μέχρι ένα μικρό εκκλησάκι. Αυτή η ανάβαση κάποτε ήταν στο τελείωμα του De Ronde,αλλά από τότε που επέστρεψε στον αγώνα το 2017, βρίσκεται μακριά από τον τερματισμό.

Φέτος είναι η ανάβαση #8, μετά από 171 χλμ που σημαίνει θα μένουν ακόμα σχεδόν 100 χλμ αγώνα. Είναι απίθανο να είναι αποφασιστικής σημασίας (αν και είχε αντίκτυπο πριν από δύο χρόνια όταν ο Philippe Gilbert κέρδισε), αλλά τα μεγάλα πλήθη πάντοτε το κάνουν ένα μεγάλο θέαμα.

Koppenberg

Πιθανότατα η πιο σκληρή ανάβαση (500 μ στο 12%), το Koppenberg είναι μια τραχιά, άγρια ​​απότομη λιθόστρωτη ανάβαση, που συχνά αναγκάζει τους αθλητές να σταματήσουν και να περπατήσουν, ειδικά εάν είναι βρεγμένο. Είναι η ανάβαση #12 φέτος, 46 χλμ από το τέλος, αλλά είναι μάλλον απίθανο να αποφασίσει τον αγώνα.

Oude Kwaremont & Paterberg

Από το 2012 αυτό το ζευγάρι αναρρίχησης έχει αποτελέσει την τελευταία πρόκληση για όσους συμμετέχουν στο De Ronde. Εν πάση περιπτώσει, οι αθλητές θα ανεβούν 3 φορές το Oude Kwaremont (2,2 χλμ στο 4%, μέγιστο 11%) και 2 φορές το Paterberg (400 μ στο 12,5%).

Το Oude Kwaremont είναι η 1η ανάβαση της ημέρας (μετά από 119 χλμ αγώνα), πριν επιστρέψει ακόμα 2 φορές με τον συνδυασμό Oude Kwaremont / Paterberg, αργότερα στον αγώνα.

Την πρώτη φορά που οι αναβάσεις έρχονται διαδοχικά – στα τελευταία  56 χλμ και 53 χλμ αγώνα- πραγματικά σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης. Και τότε οι Oude Kwaremont και Paterberg θα είναι οι δύο τελευταίες αναβάσεις της ημέρας, στα 17 χλμ και 14 χλμ από τον τερματισμό.

Και οι δύο είναι απότομες, και οι δύο καλύπτονται με λιθόστρωτο, και οι δύο χρησιμεύουν ως το ιδανική βάσης εκκίνησης, για μια καθυστερημένη επίθεση.

Από την κορυφή του Paterberg υπάρχει μια σύντομη κατάβαση και στη συνέχεια είναι μια κατ ‘εξοχήν επίπεδη διαδρομή προς το τέλος στο Oudenaarde.

Προγνωστικά

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι στο Oude Kwaremont και το Paterberg, που κρίνεται πάντα ο αγώνας. Όποιος μπορεί να πάρει διαφορά στο Paterberg – είτε μόνος του είτε σε ένα μικρό γκρουπ- έχει μια καλή ευκαιρία για νίκη.

Η διαφορετική φύση του Γύρου της Φλάνδρας φαίνεται στα αποτελέσματα:

  • 6 εκδόσεις κερδήθηκαν μεμονωμένα (2008, 2009, 2010, 2013, 2016 και 2017)
  • 1 κερδήθηκε από γκρουπ δύο αθλητών (2015)
  • 2 κερδήθηκαν από γκρουπ τριών αθλητών (2011 και 2012)
  • 1 κερδήθηκε από γκρουπ τεσσάρων αθλητών (2014)

Πράγματι, οτιδήποτε είναι δυνατό την Κυριακή, από μια επίθεση μεγάλης εμβέλειας (a la Philippe Gilbert το 2017), σε ένα μικρό γκρουπ που θα αποσπαστεί στα τελευταία 30 χλμ ή σε ένα ζευγάρι που θα ξεφύγει στο Paterberg.

Τα φαβορί


Zdeněk Stybar (Deceuninck-QuickStep)

Αν η Deceuninck-QuickStep πρόκειται να συνεχίσει την κυριαρχία της αυτή την Κυριακή, είναι πολύ πιθανό να είναι μέσω του Zdenek Stybar.

Ο Τσέχος αθλητής είχε την καλύτερη σεζόν στις Κλασσικές μέχρι σήμερα, κερδίζοντας το Omloop Het Nieuwsblad σόλο και το E3 BinckBank Classic από ένα σπριντ 4 αθλητών. Είναι μια μεγάλη απειλή, είτε από μόνος του είτε από μια μικρή ομάδα.

Niki Terpstra (Direct Energie)

Ο περσινός πρωταθλητής άφησε την Deceuninck-QuickStep στα τέλη του 2018, αλλά ακόμα και ως μέρος της πιο αδύναμης Direct Energie παραμένει μια πολύ ισχυρή απειλή.

Ενώ ο Terpstra δεν έχει φτάσει στην καλύτερη φόρμα του φέτος, ο Ολλανδός έχει 3 βάθρα στη Φλάνδρα, συμπεριλαμβανομένης της νίκης του πέρυσι, οπότε καταλαβαίνει καλύτερα τον αγώνα από τους περισσότερους.

Τον περιμένουμε να κάνει μια καθυστερημένη επίθεση, όπως έκανε πέρσι.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα παραδεχόταν ότι δεν είχε το καλύτερο του ξεκίνημα στη σεζόν.

Έχει κερδίσει μόνο μία φορά (στο Tour Down Under) και εξαιτίας ενός συνδυασμού κακής τύχης, ασθένειας και όχι τόσο καλής φόρμας, τον κάνουν να μην μπορεί να αποδώσει στις Κλασσικές, όπως θα ήθελε.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε τον Sagan. Κέρδισε το De Ronde το 2016, με μια τεράστια σόλο επίθεση μετά το Paterberg, και αν είναι σε φόρμα, μια παρόμοια κίνηση θα είναι κάτι που θα περιμένουμε.

Φυσικά είναι επίσης ένας από τους καλύτερους στον κόσμο σε σπριντ μικρής ομάδας.

Greg Van Avermaet (CCC)

Ο Van Avermaet δεν ξεκίνησε το 2019 σε απόλυτη κορυφαία φόρμα, αλλά ο Βέλγος συνεχώς ανεβαίνει. Ήταν 2ος στο Omloop Het Nieuwsblad, κερδίζοντας το ομαδικό σπριντ πίσω από τον Stybar και 3ος στο E3, όταν ο Stybar κέρδισε το σπριντ.

Ο Van Avermaet ήταν 2 φορές 2ος, 3ος και 4ος  στο De Ronde. Στην πραγματικότητα, είναι μέσα στους κορυφαίους 10, έχοντας τερματίσει 7 φορές χωρίς νίκη.

Δεν θα ήταν έκπληξη αν κατάφερνε αυτό το Σαββατοκύριακο να κερδίσει.

Wout Van Aert (Jumbo-Visma)

3ος  στο Strade Bianche, 6ος στο Μιλάνο-Σαν Ρέμο, 2ος στο E3 – Ο Van Aert είναι κάτι περισσότερο από ένα αστέρι του cyclocross που αγωνίζεται στο δρόμο.

Είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές μέχρι στιγμής αυτή την άνοιξη και δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε να πηγαίνει καλύτερα, από την περσινή 9η θέση του στο  De Ronde.

Ο Van Aert είναι σε μεγαλύτερη ομάδα από πέρυσι και με βάση την τρέχουσα φόρμα του, θα πρέπει να είναι εκεί όταν μετράει την Κυριακή.

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)

Με τη νίκη του στο Dwars door Vlaanderen (DdV) την Τετάρτη – νίκη μόνο στο 2ο World Tour αγώνα του – ο van der Poel όχι μόνο δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Van Aert (ο οποίος ακόμα να κερδίσει), αλλά ίσως και κάτι παραπάνω.

Όπως και ο Van Aert, ο Ολλανδός πρωταθλητής δρόμου διαθέτει όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι ανταγωνιστικός στη Φλάνδρα και το έδειξε στο Gent-Wevelgem και στο DdV, που σπρίνταρε πολύ καλά.

Θα ήταν μνημειώδης προσπάθεια για τον van der Poel να κερδίσει τον Γύρο της Φλάνδρας στο ντεμπούτο του, αλλά έχουν γίνει πιο τρελά πράγματα.

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates)

Οι πιθανότητες ήταν εναντίον του Kristoff να βρισκόταν σε αυτή τη λίστα, εάν δεν νικούσε στο Gent-Wevelgem το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά ο Νορβηγός έδειξε εκεί ότι είναι σε καλή φόρμα και μας υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή του χρόνου.

Φυσικά, ο Kristoff κέρδισε τη Φλάνδρα πριν – κερδίζοντας τον Terpstra σε ένα διπλό σπριντ το 2015 – και με συνολικά 5 τερματισμούς στην τελευταία πεντάδα, είναι ξεκάθαρο ότι το De Ronde του ταιριάζει καλά.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Kristoff θα πάρει την αρχηγία της ομάδας ή αν θα βρεθεί σε καθήκοντα υποστήριξης για τον Fernando Gaviria, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στη Φλάνδρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

21ο εταπ – 6η νίκη για Pogačar και συνολική νίκη στο Tour

Ο Tadej Pogačar κέρδισε στην τελική φάση του Tour de France 2024 με μια ακόμη εντυπωσιακή …