Είτε είμαστε αρχάριοι είτε έμπειροι στην ποδηλασία, αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου δρόμου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετρήσουμε το μέγεθος ενός ποδηλάτου και εδώ θα δούμε τους περισσότερους.

Το μέγεθος του πλαισίου καθορίζεται ουσιαστικά από το μέγεθος του κάθετου σωλήνα. Είναι η απόσταση που μετράται μεταξύ του μέσου της μεσαίας τριβής και του μέσου του κάθετου σωλήνα, παράλληλα προς τον οριζόντιο.

Με βάση το μέγεθος του πλαισίου μπορούμε να καταλάβουμε αν το ποδήλατο ταιριάζει ή όχι στα μέτρα μας.

Ο “παλιός” τρόπος

Αυτή είναι η “παλιά” προσέγγιση για τον καθορισμό του μεγέθους του πλαισίου. Θα πρέπει πρώτα να μετρηθούμε, επειδή όλοι είναι διαφορετικοί.

Εάν είμαστε ψηλοί, αλλά έχουμε σχετικά μικρά πόδια, τότε ένα πιο «μικρό» πλαίσιο θα είναι συχνά καλύτερο. Στη συνέχεια, μπορούμε να αυξήσουμε την απόσταση από το τιμόνι με ένα μεγαλύτερο λαιμό. Εάν είμαστε κάτω από το μεσαίο ύψος, αλλά με σχετικά μεγάλα πόδια, τότε ίσως να δοκιμάσουμε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο.

Απλά μετράμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια ρυθμίζουμε το ποδήλατο.

Οριζόντιος σωλήνας

Πώς θα βρούμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου

Ο οριζόντιος σωλήνας είναι ο σωλήνας μεταξύ του κάθετου σωλήνα (παλουκόσελο) και του σωλήνα του λαιμού (κούτελο). Μετράμε την απόσταση από τα μέσα των 2 σωλήνων (παλουκόσελου/κούτελου).

Πώς θα βρούμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου

Ένα κεκλιμένο πλαίσιο έχει περισσότερο το σωλήνα διαγώνιο, παρά οριζόντιο.

Σε αυτήν την περίπτωση, μετράμε την νοητή οριζόντια γραμμή, μεταξύ των παραπάνω σωλήνων, για να καθορίσετε το μήκος του οριζόντιου.

Κούτελο

Πώς θα βρούμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου

Είναι ο μικρός σωλήνας, που συνδέει τον διαγώνιο με τον οριζόντιο. Αν θέλουμε μια πιο άνετη γεωμετρία (ποδήλατο για μεγάλες αποστάσεις), τότε διαλέγουμε ένα πλαίσιο με μεγαλύτερο κούτελο.

Στο παρελθόν, τα μεγαλύτερα πλαίσια είχαν επίσης μεγαλύτερο κούτελο, επειδή ήταν το μοναδικό μήκος που μπορούσε να διαφέρει.

Reach

Πώς θα βρούμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου

Έτσι ονομάζεται η οριζόντια απόσταση μεταξύ της μεσαίας τριβής και του κούτελου. Μια μεγαλύτερη τιμή αυξάνει την απόσταση από το τιμόνι, επομένως προσφέρει μια πιο χαμηλή θέση.

Συνήθως τα aero ποδήλατα και τα ποδήλατα για αναβάσεις, έχουν συχνά μεγαλύτερο reach.

Mια και είναι σχετικά δύσκολο να κάνουμε τη συγκεκριμένη μέτρηση, οι κατασκευαστές την προσφέρουν ανά πλαίσιο.

Stack

Αυτή τη φορά είναι η κατακόρυφη απόσταση μεταξύ της μεσαίας τριβής και του κούτελου. Είναι η φανταστική γραμμή που χρειαζόμαστε πριν για να μετρήσουμε το reach.

Μια μικρότερη τιμή σημαίνει μια πιο χαμηλή θέση. Αυτό συμβαίνει συχνά με τα aero ποδήλατα.

Μια πιο άνετη θέση επιτυγχάνεται όταν η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη, όπως σε ένα ποδήλατο τύπου endurance.

Σταθερό ύψος

Είναι η απόσταση μεταξύ του εδάφους και του οριζόντιου σωλήνα. Αν έχουμε οριζόντιο σωλήνα υπό γωνία, τότε μετράμε στην μέση του.

Ποια η σημασία μιας τέτοιας μέτρησης; Αν το ύψος είναι μεγάλο, ίσως έχουμε πρόβλημα για να ακουμπάμε κάτω τα πόδια μας.

Τι κάνουμε τώρα;

Ένα είναι σίγουρο: Το μέγεθος επηρεάζει τη θέση οδήγησης. Το μέγεθος του πλαισίου μετράται συνήθως με το μήκος του κάθετου σωλήνα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μέγεθος του πλαισίου, είναι το σωστό για εμάς.

Τα Stack & Reach είναι εξίσου σημαντικά, καθώς επίσης καθορίζουν τη θέση οδήγησης. Όσο μεγαλύτερο (ψηλότερο) είναι το Stack, τόσο χαμηλότερο είναι το τιμόνι μας σε σύγκριση με τη σέλα. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντάπτορες στο λαιμό, για να το διορθώσουμε.

Όσο μεγαλύτερο (μακρύτερο) είναι το Reach, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ της σέλας και του τιμονιού, οπότε και πιο χαμηλή η θέση. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει.

Δύο ποδήλατα με το ίδιο Reach, μπορούν να έχουν διαφορετική απόσταση μεταξύ της σέλας και του τιμονιού.

Η γωνία του κάθετου σωλήνα επηρεάζει επίσης την απόσταση. Όσο μικρότερη είναι η γωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση.

Οπότε και τα παραπάνω μεγέθη, δεν μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, απλά βοηθούν στην τελική μας απόφαση.

Μέγεθος σώματος μας

Εξετάζουμε το σώμα μας. Πόσο μακριά είναι τα πόδια μας; Ο κορμός μας είναι συμμετρικός ή όχι με τα πόδια; Έχουμε αρκετή ευελιξία;

Ειδικά το τελευταίο μπορεί να είναι σημαντικό όταν αγοράζουμε ένα νέο ποδήλατο. Γενικά, όσο πιο ευέλικτοι είμαστε, τόσο πιο χαμηλή θέση μπορούμε να έχουμε, χωρίς να χάσουμε σε άνεση.

Τεστ: Με τα πόδια μας τεντωμένα, σκύβουμε και προσπαθούμε να φτάσουμε τα δάχτυλα των ποδιών. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα (ή καθόλου), τότε είναι καλύτερο είναι πλαίσιο με μεγαλύτερο Stack.

Ένα τέτοιο μέγεθος, θα μας προσφέρει μια πιο όρθια θέση οδήγησης.

Από την άλλη, για να βρούμε την τέλεια θέση, θα πρέπει ίσως να ρυθμίσουμε μερικά ακόμα πράγματα, όπως το ύψος του παλουκόσελου, το μήκος/ύψος του λαιμού, τη θέση της σέλας, και τελικά το μήκος του βραχίονα στα πεντάλ.

Επίλογος

Για να βρούμε το ιδανικό μέγεθος πλαισίου για εμάς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω μεγέθη στο πλαίσιο. Μετά να μετρήσουμε το σώμα μας και να κάνουμε ένα συνδυασμό.

Από εκεί και πέρα, ψάχνοντας την ιδανική θέση οδήγησης, η λύση είναι ένα bike fitting από επαγγελματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

20ο εταπ – Δεύτερη νίκη για Dunbar

Ο Eddie Dunbar (Jayco AlUla) κέρδισε για 2η φορά στη Vuelta a España 2024. Ο Ιρλανδός κράτ…