Εάν κάνουμε ποδηλασία δρόμου για πολλά χρόνια, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχουμε φτάσει σε κάποιο αδιέξοδο, σχετικά με την απόδοση μας.

Η προσθήκη ποικιλίας στην προπόνηση μας, με ποδηλασία βουνού, θα μπορούσε να είναι η αλλαγή που χρειαζόμαστε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μερικές προπονήσεις στο βουνό, στην εκτός σεζόν εποχή ή ακόμα και μια ολόκληρη σεζόν μακριά από το δρόμο και πάνω στο βουνό!

Οι ελίτ ποδηλάτες βουνού διαθέτουν φυσιολογικά προφίλ που είναι παρόμοια με τους ελίτ ποδηλάτες δρόμου. Ωστόσο, η ορεινή ποδηλασία είναι αρκετά διαφορετική ώστε να παρέχει νέα κίνητρα για θετική προσαρμογή και ανάπτυξη επιδόσεων.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι, όπου σαν ποδηλάτες δρόμου μπορούμε να επωφεληθούμε, ανεβαίνοντας στο βουνό:

Βελτίωση στον χειρισμό του ποδηλάτου

Ποδηλατώντας στη λάσπη και την σκόνη, μας αναγκάζει να βγούμε έξω από το συνηθισμένο μας στυλ και να βελτιώσουμε τις δεξιότητες μας.

Βασικές δεξιότηες στο βουνό, όπως χαλάρωση και η διατήρηση του βάρους στα πόδια μας, μεταφράζονται απευθείας στο δρόμο. Οι ταχύτητες στο δρόμο μπορεί να είναι υψηλές, οπότε η δημιουργία καλών αντανακλαστικών και δεξιοτήτων είναι πραγματικά πλεονεκτήματα, τόσο για την απόδοσή σας όσο και για την ασφάλεια σας.

Οι αγώνες δεν κερδίζονται συχνά στις καταβάσεις, αλλά μπορούν να χαθούν. Τα σιρκουϊ, μπορούν να κερδηθούν αν έχουμε δεξιότητα στις στροφές.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πράγματα που κερδίζουμε, στον τομέα των δεξιοτήτων μας.

Δημιουργία εκρηκτικότητας στη δύναμη

Τα μονοπάτια έχουν πιο ποικίλο έδαφος από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Οι μικρές, απότομες αναβάσεις και τα εμπόδια απαιτούν εκρηκτικότητα, για να ποδηλατούμε χωρίς να χάνουμε την ορμή μας.

Τα μονοπάτια με βράχια, ρίζες, και άλλα εμπόδια απαιτούν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ισχύος και εξαιρετικά μεταβαλλόμενο πεταλάρισμα.

Αυτός είναι ο ίδιος τύπος δύναμης, που στο δρόμο χρειαζόμαστε σε ένα τελικό σπριντ, στην επιτάχυνση από μια στροφή ή  στο κλείσιμο ενός κενού μέσα στο γκρουπ.

Αύξηση της αποδοτικότητας του πεταλαρίσματος

Η λάσπη και η σκόνη έχουν λιγότερη έλξη από την άσφαλτο. Όλες οι συνθήκες που συναντώνται εκτός δρόμου, έχουν χαμηλά χαρακτηριστικά έλξης.

Η οδήγηση σε αυτές τις ολισθηρές επιφάνειες απαιτεί ακριβή χρονισμό και εφαρμογή σωστού πεταλαρίσματος, ώστε να μην γλιστράμε τα ελαστικά μας και να μην χάνουμε σε ταχύτητα.

Επομένως, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων πεταλαρίσματος!

Το να εκπαιδευτούμε στο να βάζουμε σωστά κάτω τη δύναμη μας, ενώ διατηρείται η πρόσφυση, θα βελτιστοποιήσει την επιτάχυνση και την γενικότερα απόδοση μας.

Ένα πνευματικό διάλειμμα από το δρόμο

Ποδηλατώντας στο βουνό, είναι ωφέλιμο για τριαθλητές, χρονομετρίστες, ανηφορίστες και απανταχού οπαδούς του δρόμου.

Η εκτός δρόμου οδήγηση, θα μας δώσει περισσότερες προπονητικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να είναι ψυχολογικά αναζωογονητικές. Με την επέκταση των προπονήσεων εκτός δρόμου, μπορούμε δυνητικά να έχουμε πρόσβαση σε πολλές περισσότερες διαδρομές και ευκαιρίες προπόνησης.

Αυξημένη οστική πυκνότητα

Ένα όφελος για την υγεία, αν αφιερώσουμε χρόνο σε σκληρότερο έδαφος είναι η αυξημένη οστική πυκνότητα. Οι περισσότεροι ποδηλάτες έχουν πάντα καλή φόρμα, αλλά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Σε μελέτες που εξέτασαν  ποδηλάτες δρόμου με ποδηλάτες βουνού, η οστική πυκνότητα ήταν υψηλότερη στους «βουνίσιους». Η αυξημένη πρόσκρουση που υφίσταται όταν ποδηλατούμε εκτός δρόμου, έχει διεγερτική επίδραση στην οστική μας πυκνότητα.

Επομένως αν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο βουνού, κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής μπορεί να κάνει τα οστά μας δυνατότερα.

Επίλογος

Η ποδηλασία βουνού μπορεί να μας οδηγήσει σε όμορφες καινούργιες διαδρομές, που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με το να προπονούμαστε εκτός δρόμου, είναι ότι μπορείτε να το αγαπήσουμε τόσο ώστε να σταματήσουμε τελείως την ποδηλασία δρόμου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …