Γιατί δεν χάνουμε βάρος, ενώ κάνουμε δίαιτα; Έχουμε περιορίσει τις θερμίδες και δεν λειτουργεί;

Σίγουρα αναρωτιόμαστε αν η μέτρηση θερμίδων λειτουργεί ακόμη ή μήπως ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί σωστά.

Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι όταν τρώμε  λιγότερο από ό, τι χρειαζόμαστε, θα χάσουμε βάρος. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε πόση ενέργεια ακριβώς χρησιμοποιούμε.

Υπάρχουν όμως 2 βασικοί λόγοι, που ίσως βρισκόμαστε στο παραπάνω δίλημμα:

Υποτιμάμε την ποσότητα του φαγητού

Γιατί δεν χάνουμε βάρος, ενώ κάνουμε δίαιτα;

Είναι σχεδόν αδύνατο να μετρήσουμε κάθε μπουκιά φαγητού που τρώμε, ώστε να μάθουμε το ακριβές περιεχόμενο σε θερμίδες. Ορισμένες εικασίες είναι αναπόφευκτες όταν σημειώνουμε τα γεύματα που καταναλώνουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μικρά σφάλματα μπορούν να προστεθούν. Μια λάθος κουταλιά ελαιόλαδου μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 θερμίδες, που ποτέ δεν θα το καταλάβουμε.

Το να δοκιμάζοντας τα φαγητά ενώ μαγειρεύουμε, είναι επίσης ένα πρόβλημα. Είναι φυσικό να το κάνουμε, αλλά μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες που δεν καταγράφονται.

Και μετά υπάρχει το θέμα της ατελούς ανθρώπινης μνήμης. Κάθε φορά που δεν καταγράφουμε αμέσως ένα γεύμα, πιθανότατα θα ξεχάσουμε να το κάνουμε τελείως, ειδικά αν είναι φαγητό που δεν θα θέλαμε να καταναλώσουμε.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το παραπάνω, και υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν πόσο τρώνε σε μια μέρα, έως και 1000 θερμίδες!

Η παγίδα του Σαββατοκύριακου

Γιατί δεν χάνουμε βάρος, ενώ κάνουμε δίαιτα;

Μια άλλη κοινή παγίδα για τις θερμίδες είναι το Σαββατοκύριακο.

Είναι σχετικά εύκολο να διαχειριστούμε το θέμα των μειωμένων θερμίδων, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έχουμε μια δομημένη ημέρα λόγω της δουλειάς και μπορούμε να απασχολούμε τον εαυτό μας, οπότε δεν σκεφτόμαστε καθόλου τα μειωμένα γεύματα.

Αλλά καθώς το Σαββατοκύριακο έρχεται, το άγχος από την εβδομάδα εργασίας μαζεύεται, και το ίδιο κάνει και η αίσθηση ότι πρέπει να απολαύσουμε την ξεκούραση μας. Οι κακές αποφάσεις του διήμερου, μπορούν να εξαλείψουν την προσπάθειά μας.

Ίσως να έχουμε μερικές μπύρες και βραδιά πίτσας την Παρασκευή με φίλους, ένα γεύμα με σπιτικά επιδόρπια με την οικογένεια το Σάββατο, ίσως ένα πλούσιο πρωινό την Κυριακή.

Δεν ακούγεται πολύ, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε τρελά πράγματα το Σαββατοκύριακο για να προσθέσουμε αρκετές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες που θα εξουδετερώνουν εντελώς τη σκληρή δουλειά της προηγούμενης εβδομάδας.

Επίλογος

Ας δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε όλα αυτά τα λιγότερο προφανή μέρη από όπου προέρχονται οι θερμίδες.

Ίσως είναι επίσης καλή ιδέα να συμβουλευτούμε έναν διατροφολόγο για να ανακαλύψετε τυχόν κρυμμένες θερμίδες και να έχουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατανάλωσης θερμίδων, πριν παραιτηθούμε από την προσπάθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

BCAA και ποδηλασία IV – Συμπληρώματα

Μελέτες δείχνουν ότι τα BCAA μπορούν να προσφέρουν οφέλη στους αθλητές. Το ερώτημα είναι α…