Περιληπτικά:

Το 12ο εταπ έφερε τα πάνω κάτω. Νικητής ο  Cesare Benedetti (Bora – Hansgrohe), ενώ η ροζ φανέλα έμεινε με την ομάδα της UAE Team Emirates, καθώς ο Jan Polanc τερμάτισε 6ος, με 25΄΄ προβάδισμα στην ΓΚ.

Πριν από ακριβώς 70 χρόνια, ο θρυλικός Fausto Coppi  έκανε μια διάσημη σόλο επίθεση μεταξύ Cuneo και Pinerolo. Ένα μεγάλο μέρος του πελοτόν σίγουρα ήλπιζε να ακολουθήσει τα βήματα του ιταλού πρωταθλητή, αν και μια τέτοια σόλο νίκη άνηκε σε άλλη εποχή.

Cuneo-Pinerolo → 158 Km

Το εταπ ήταν λοφώδες και έντονο. Μετά από περίπου 90 χλμ, η διαδρομή εισέρχεται στην πόλη για να κάνει ένα πρώτο πέρασμα του “muro” (ή του τοίχου) του μέσω του Principi di Acaja. Αυτή η ανάβαση είναι νέα στον αγώνα, με κλίσεις 9,4% για 8,9km (με κλίσεις άνω του 10% για πάνω από 6 km, και μέγιστη το 14%). Μετά από μια γρήγορη κατάβαση, το Pinerolo απέχει 16 χλμ.

Σύντομα μετά την εκκίνηση, ο De Gendt βγήκε στην επίθεση, μαζί με τον Eddie Dunbar, αλλά αυτό το ζευγάρι σύντομα πιάστηκε.

Ένα μεγάλο γκρουπ αποσπάστηκε αποτελούμενο από 25 αθλητές: Manuele Boaro, Dario Cataldo, Luca Covili, Manuel Senni, Cesare Bennedetti, Josef Cerny, Tobias Ludvigsson, Connor Dunne, De Gendt, Roger Kluge, Enrico Gasparotto, Dunbar, Christian Knees, Louis Vervaeke, Gianluca Brambilla, Jan Polanc, Jasha Sütterlin, Matteo Montaguti, Francesco Gavazzi, Danilo Wyss, Jenthe Biermans, Jan Bakelants, Marco Haller, Sean Bennett και Damiano Caruso.

Σύντομα ο Polanc (που βρισκόταν 5:24 πίσω από τον συναθλητή του Conti) έγινε εικονική ροζ φανέλα.

Όταν το γκρουπ έφτασε την ιδιαίτερα απότομη Via Principi d’Acaja (500 μέτρα στο 13,2%), με ακόμα 66 χλμ αγώνα, οι Bennett και Haller επιτέθηκαν. Στο Montoso (8,8 χλμ στο 9,5%), η πρώτη πραγματική ανάβαση αυτού του Giro, το γκρουπ είχε πλέον καλό προβάδισμα.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πιάσουν οι  2 επιτιθέμενοι. Οι Brambilla, Capecchi,  Dunbar, Caruso και ο εικονικός αρχηγός Polanc κατάφεραν να τους πιάσουν. Ο De Gendt δεν μπόρεσε να ακολουθήσει και έμεινε πίσω με τους Bakelants και Vervaeke. Φτάνοντας στην κορυφή, πρώτος πέρασε ο Brambilla, ακολουθούμενος από Capecchi, Dubar, Caruso και Polanc.

Οι 5 πρώτοι κατέβαιναν το βουνό, ενώ το πελοτόν ακόμα ανέβαινε.

Οι Miguel Ángel López και Mikel Landa επιτέθηκαν. Οι 2 τους ξέφυγαν εύκολα, ενώ οι Primož Roglič, Vincenzo Nibali και Simon Yates παρέμειναν μαζί.

Ο López και η Landa κατάφεραν να απομακρυνθούν, αν και το γκρουπ πίσω τους είχε έμπειρους αθλητές όπως οι Bob Jungels, Davide Formolo, Sam Oomen και ο Conti. Κανένας από αυτό το γκρουπ δεν τους κυνήγησε τελικά.

Οι López και Landa πήραν κάποια βοήθεια από τους συναθλητές τους Boaro και Sütterlin, στην κατάβαση. Οι 9 πίσω τους – Roglič, Yates, Chaves, Nibali, Majka, Tao Geoghegan Hart, Carapaz, Kangert και Hamilton – έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να περιορίσουν την χρονική απώλεια.

Οι Cataldo, Benedetti και Montaguti κατάφεραν να επιστρέψουν μπροστά και η νίκη στο εταπ θα αποφασιζόταν στο Principi d’Acaja. Ήταν ο Brambilla που προσπάθησε για τη νίκη, αλλά ο Capecchi κόλλησε στη ρόδα του.

Μετά την κατάβαση, οι Dunbar Benedetti και Caruso κατάφεραν να τους πιασουν. Ο πιο δυνατός αποδείχθηκε ο Benedetti και πήρε την πρώτη του επαγγελματική νίκη.

Μετά τη νίκη του Benedetti, οι Landa και López πέρασαν τη γραμμή με ένα πλεονέκτημα 30΄΄ απέναντι στα υπόλοιπα φαβορί.

Ο νικητής του εταπ, Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe):

«Έχω δουλέψει πολύ για τους άλλους στο παρελθόν αλλά σήμερα είχα την ευκαιρία μου. Δεν είμαι ταλέντο, δεν είμαι [συνήθως] νικητής. Έχασα την επαφή στην τελική ανάβαση, αλλά ήξερα ότι οι τρεις τύποι μπροστά, θα μαρκαρίζονταν μεταξύ τους. Ο τρόπος που τερμάτισα είναι ακριβώς αυτό που ήθελα να κάνω».

12ο εταπ – Νικητής ο Benedetti και ο Polanc η νέα ροζ φανέλα

Ο νέος αρχηγός της ΓΚ, Jan Polanc (UAE Team Emirates):

«Ήταν μια τακτική της ομάδας να αποσπαστώ, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο στον αγώνα. Ήταν επίσης ένας τρόπος να κρατηθεί η Maglia Rosa στην ομάδα. Ήμασταν τυχεροί να μπορέσουμε να έχουμε τη σωστή στρατηγική και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τη φανέλα. Σκεφτόμουν και τη νίκη της σκηνής, αλλά ως εικονικός αρχηγός, έπρεπε να ασχοληθώ με άλλα πράγματα».

12ο εταπ – Νικητής ο Benedetti και ο Polanc η νέα ροζ φανέλα

Αποτελέσματα 12ου εταπ:

1. Cesare Benedetti (Ita) Bora-Hansgrohe in 3:41:49
2. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida
3. Eddie Dunbar (Ire) Ineos
4. Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo at 0:02
5. Eros Capecchi (Ita) Deceuninck – Quick-Step at 0:06
6. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates at 0:25
7. Matteo Montaguti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec at 0:34
8. Thomas De Gendt (Ita) Lotto Soudal at 0:36
9. Francesco Gavazzi (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec
10. Manuel Senni (Ita) Bardiani-CSF at 0:38

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates in 48:49:40
2. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma at 4:07
3. Valerio Conti (Ita) UAE Team Emirates at 4:51
4. Eros Capecchi (Ita) Deceuninck – Quick-Step at 5:02
5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 5:51
6. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 6:02
7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 7:00
8. Richard Carapaz (Ecu) Movistar at 7:23
9. Andrey Amador (CRc) Movistar at 7:30
10. Hugh John Carthy (GB) EF Education First at 7:33

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…