Η διάσημη ανάβαση του Γύρου της Λομβαρδίας καταλήγει στην μικρή εκκλησία της Madonna del Ghisallo, ψηλά πάνω από τη λίμνη Como, στη Βόρεια Ιταλία. Αυτή η μικροσκοπική «εκκλησία» είναι η έδρα της Αγίας των Ποδηλατών, και πρέπει να δει όποιος ταξιδεύει στην περιοχή.

Η εκκλησία – όχι μεγαλύτερη από ένα μικρό σπίτι – βρίσκεται σε μια ανάβαση με υψόμετρο 554 μ., πάνω από τη λίμνη Como (η οποία βρίσκεται 754 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) και μπορεί να φτάσει εκεί, ανεβαίνοντας και από το Βορρά και από το Νότο.

Βόρεια ανάβαση

Η βόρεια ανάβαση είναι πιο σκληρή, με κλίσεις που φτάνουν το 14%, και αποτελεί μόνιμη προσθήκη στον Γύρο της Λομβαρδίας.

Η ανάβαση είναι περίπου 12 χλμ από την κοσμοπολίτικη πόλη του Bellagio και θα σας κάνει να «κάψετε» οποιαδήποτε ποσότητα ζυμαρικών, κρέας, ψάρι, πίτσα – που έχετε καταναλώσει πριν ξεκινήσετε. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σίγουρα 28αρα κασέτα (ή μεγαλύτερη).

Νότια ανάβαση

Η νότια ανάβαση, είναι μια στρωτή ανάβαση 25 χλμ, που περνάει μέσα από όμορφα δάση και πόλεις. Υπάρχει λίγο περισσότερη επισκεψιμότητα από αυτήν την πλευρά, και βλέπετε πολλούς ποδηλάτες. Αλλά κρατήστε αυτήν την διαδρομή για την κάθοδο – θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Μόλις φτάσετε την κορυφή – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε φτάσει. Θα περάσετε μερικές άλλες εκκλησίες στο δρόμο – και θα υπάρχουν φορές που θα αναρωτιέστε «είναι αυτή;» – αλλά θα ξέρετε …

Η Ιταλία είναι πάντα πολύ ωραία, αλλά ο Σεπτέμβριος στο βορρά είναι ιδιαίτερα όμορφος. Τα φύλλα στα γύρω δάση αλλάζουν χρώματα, οι θερμοκρασίες πολύ καλές , ιδανικές για ποδηλασία.

Η εκκλησία

Μπαίνοντας μέσα μένεις άφωνος. Το να είσαι εκεί σου δίνει μια αίσθηση του μέρους, αλλά μιλώντας με τους ντόπιους, σου προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Madonna del Ghisallo – Η Αγία των ποδηλατών
Η θέα όταν μπαίνεις στην εκκλησία

Υπάρχει περιορισμένη (γραπτή) ιστορία για τον τόπο, αλλά υπάρχει μια καλή ιστορία που αναφέρει ότι πριν από 1300 χρόνια, οι ντόπιοι χωρικοί δημιούργησαν ένα μικρό ιερό στην περιοχή, όπου θα μπορούσαν να προσευχηθούν και να αναζητήσουν καταφύγιο από ληστές.

Madonna del Ghisallo – Η Αγία των ποδηλατών
Οι τοίχοι καλύπτονται με μικροσκοπικές εικόνες γνωστών ποδηλατών, μερικούς από τους οποίους είναι θαμμένοι στο παρακείμενο νεκροταφείο.

Madonna del Ghisallo – Η Αγία των ποδηλατών

Τότε, τον 11ο αιώνα, οι ντόπιοι αντάρτες απειλούσαν τον Κόμη του Ghisallo, ενώ ήταν έξω σε κυνήγι. Βρήκε την Παναγία (Madonna) σε αυτό το σημείο και προσευχήθηκε για τη ζωή του. Η Παναγία τον έσωσε και το ιερό έγινε γνωστό ως Madonna del Ghisallo.

Madonna del Ghisallo – Η Αγία των ποδηλατών
Οι τοίχοι καλύπτονται επίσης με μια φοβερή συλλογή από ιστορικές φανέλες που χρονολογούνται από τις αρχές του 1900.

Αργότερα έχτισαν μια μικρή εκκλησία στην περιοχή και το 1949 η Madonna del Ghisallo ανακυρήχθηκε ως η Πατρόνα Αγία των Ποδηλατών από τον Πάπα Πίο 12ο.

Η εκκλησία έχει μεγαλώσει σε σημασία όλα αυτά τα χρόνια, και πλέον αποτελεί μόνιμο προσάρτημα στις διαδρομές πολλών αγώνων, grand fondos, και προπονήσεων.

Η εμφάνιση των διάσημων ποδηλάτων είναι εξίσου εντυπωσιακή – αριστερά το ποδήλατο με το οποίο ο Francesco Moser έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ώρας, και δεξιά ένα ποδήλατο TT κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο.
Ακριβώς πίσω από το ποδήλατο του παγκόσμιου Champs του Πίσω από το ποδήλατο του Eddy Merckx, είναι το Caloi που ο Fabio Casartelli οδήγησε όταν έχασε τη ζωή του. Παραμένει όπως ήταν τότε, για να μας υπενθυμίζει πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το σπόρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ο Nairo Quintana ξεφεύγει σοβαρό τραυματισμό, ύστερα από ατύχημα με αυτοκίνητο

Ο Nairo Quintana ξέφυγε χωρίς τραυματισμό, ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε από αυτοκίνητο, …