Περιληπτικά:

Ενώ ο Geraint Thomas (Ineos) ήθελε να επιτεθεί στην κίτρινη φανέλα του Julian Alaphilippe, έχασε την επαφή του με το γκρουπ των πρωτοπόρων, στο τελευταίο χιλιόμετρο του Tourmalet.

Ο Thibaut Pinot έφερε τη Γαλλία σε έκσταση κερδίζοντας την πρώτη μεγάλη σκηνή των Πυρηναίων. Στα τελευταία μέτρα επιτέθηκε, με μόνο τον Alaphilippe να τον κυνηγά, τερματίζοντας 2ος κρατώντας την κίτρινη φανέλα.

Υπήρξαν χρονικές απώλειες για τον Rigoberto Uràn, τον Geraint Thomas, τον Richie Porte, τον Bauke Mollema και τον Nairo Quintana.

Tarbes → Col du Tourmalet, 117 km

Παραδόξως, οι δύο πρώτοι επιτιθέμενοι ήταν Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) και Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), ο οποίος φορά την πράσινη φανέλα από τη 2η μέρα.

Λίγο μετά την έναρξη, ο Nibali ήταν ο πρώτος στο Cote de Labatmale. Υπήρξε μια αντίδραση από το pπελοτόν, και 15 αθλητές αποσπάστηκαν, πιάνοντας το ζευγάρι εμπρός. Ανάμεσα τους ήταν οι: Lilian Calmejane, Romain Sicard και Rein Taaramäe, Alexis Vuillermoz, Matej Mohorič, Matthieu Ladagnous, Carlos Verona, Luis Léon Sánchez, Sergio Henao, Lennard Kämna, Tim Wellens, το ντουέτο Katusha-Alpecin Ilnur Zakarin και Marco Haller, Guillaume Martin και Élie Gesbert.

Col du Soulor

Στους πρόποδες του Col du Soulor, είχαν προβάδισμα 2:30΄΄ από το πελοτόν, όπου το οποίο οδηγούσαν οι Groupama-FDJ και Deceuninck-Quick-Step. Η ανάβαση προκάλεσε προβλήματα στο γκρουπ, με τους Haller, Henao, Ladagnous, Taaramäe και κατόπιν ο Sagan, να χάνουν επαφή. Οι Wellens και Nibali ήταν οι δυνατότεροι μπροστά και πέρασαν πρώτοι την κορυφή.

Και το πελοτόν έχασε αρκετούς στο Col du Soulor. Ο Romain Bardet ήταν ο πρώτος από τα φαβορί της ΓΚ που έχασε επαφή. Στη συνέχεια, ο Adam Yates, ο πρώτος από την 10αδα.

Μετά το βουνό, ο Élie Gesbert μπόρεσε πάλι να ενωθεί με τους Wellens και Nibali, με το τρίο να απομακρύνεται. Λίγο αργότερα, οι Calmejane, Sicard, Zakarin, Kämna και Sánchez ενώθηκαν μαζί τους.

Tourmalet

Μετά το ενδιάμεσο σπριντ, ήρθε η ώρα του Tourmalet. Η διαφορά μεταξύ του γκρουπ και του πελοτόν ήταν μικρή και ο Romain Sicard επιχείρησε μια σόλο επίθεση. Μόνο ο Calmejane και ο Gesbert βρισκόταν ανάμεσα στο Sicard και το πελοτόν, το οποίο με την Movistar στο τιμόνι, μάζευε τους αποσπασμένους.

Ο Sicard ήταν ο πρώτος που έφτασε τους πρόποδες του Tourmalet.

Στο ήδη αραιωμένο πελοτόν, ο Adam Yates και ο Patrick Konrad αντιμετώπισαν και πάλι προβλήματα. Οι Βρετανοί έχασαν νωρίς επαφή και δεν ήταν οι μόνοι: οι Guillaume Martin (25ος) και Daniel Martin (11ος) αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα.

Και οι τελευταία αποσπασμένοι πιάστηκαν, στα τελευταία 10 χλμ. Ο γρήγορος ρυθμός της Movistar, δημιούργησε προβλήματα στον Quintana, που τελικά έχασε και αυτός επαφή. Βρισκόταν στην 9η θέση στην ΓΚ, αλλά με τον Alejandro Valverde (12ο) και τον Mikel Landa (18ο), η ισπανική ομάδα είχε ακόμα δύο άνδρες μπροστά.

Ο Warren Barguil επιτέθηκε και γρήγορα έφτιαξε μια διαφορά 10΄΄. Εν τω μεταξύ o Amador, o τελευταίος βοηθός της Movistar έφυγε από μπροστά και ανέλαβε η Ineos, που φαινόταν σαν μια σκιά της παλιάς Sky.

Τελευταία 3 χλμ

‘Ηταν η στιγμή που ο David Gaudu ανέλαβε να οδηγήσει τον αρχηγό του, Thibaut Pinot.

Ο Richie Porte (15ος) και ο Enric Mas (4ος) έχαναν επαφή, καθώς ο Barguil πιανόταν, ενώ ο Alaphilippe και ο Steven Kruijswijk εξακολουθούσαν να αγωνίζονται σκληρά. Ο Ολλανδός είχε την υποστήριξη των George Bennett και Laurens De Plus.

Ο Gaudu οδήγησε μέχρι τα τελευταία 3 χλμ . Τότε οι αθλητές της Jumbo-Visma πήραν το προβάδισμα. Τα 3 σκληρά τελευταία χιλιόμετρα θα ταίριαζαν την ημέρα.

Ο Emanuel Buchmann επιτέθηκε μόλις πάνω από 1 χλμ, πριν από το τερματισμό. Η κίνηση του αθλητή της Bora-Hansgrohe δημιούργησε προβλήματα στον Geraint Thomas, που άρχισε να χάνει επαφή. Μόνο η κίτρινη φανέλα του Alaphilippe, οι Bernal, Kruijswijk, Landa και Pinot μπορούσαν να μείνουν μαζί του.

Με μια απότομη επίθεση, ο Pinot άφησε πίσω τους ανταγωνιστές του στα τελευταία μέτρα της αναρρίχησης για να πάρει τη νίκη. Ο Alaphilippe επέλεξε να μην επιτεθεί στον συμπατριώτη του και απλά κράτησε τη 2η θέση.

Ο νικητής του εταπ, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ):

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Κάθε νίκη στο Tour είναι σημαντική, αλλά με αυτό συνεχίζω να συμπληρώνομαι καλά τον κατάλογό μου για τα επιτεύγματα. Είχαμε να κάνουμε κάτι: η ομάδα μας, ειδικά ο Gaudu, ήταν εξαιρετική, ο David είναι το μέλλον, η περιοδεία σίγουρα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Αποτελέσματα 14ου εταπ:

1. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ in 3:10:20
2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck – Quick-Step at 0:06
3. Steven Kruijswijk (Ned) Jumbo-Visma
4. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe at 0:08
5. Egan Bernal (Col) Ineos
6. Mikel Landa (Spa) Movistar at 0:14
7. Rigoberto Uran (Col) EF Education First at 0:30
8. Geraint Thomas (GB) Ineos at 0:36
9. Warren Barguil (Fra) Arkéa Samsic at 0:38
10. Jakob Fuglsang (Den) Astana at 0:53

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck – Quick-Step- 56:11:29
2. Geraint Thomas (GB) Ineos at 2:02
3. Steven Kruijswijk (Ned) Jumbo-Visma at 2:14
4. Egan Bernal (Col) Team Ineos at 3:00
5. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe at 3:12
6. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ
7. Rigoberto Uran (Col) EF Education First at 4:24
8. Jakob Fuglsang (Den) Astana at 5:22
9. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 5:27
10. Enric Mas (Spa) Deceuninck – Quick-Step at 5:38

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…