Περιληπτικά:

Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας είναι ο Δανός Mads Pedersen. Ο νεαρός Δανός σπρίνταρε καλύτερα από τον Matteo Trentin (Italy) και τον Stefan Küng (Switzerland).

Το φαβορί του αγώνα, Mathieu van der Poel (Holland) έμεινε από ενέργεια στα τελευταία χιλιόμετρα, όπως και ο συμπατριώτης του Trentin, Gianni Moscon. Ο Peter Sagan (Slovakia) επιτέθηκε από το πελοτόν, για να πάρει την 4η θέση.

Η έναρξη του αγώνα αναβλήθηκε για μισή ώρα, επειδή η οργάνωση έπρεπε να αλλάξει πορεία λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η UCI ανακοίνωσε το πρωί ότι οι αναβάσεις των Buttertubs και Grinton Moor είχαν αποσυρθεί από την διαδρομή.

Μετά από περίπου 80 χιλιόμετρα, μια παράκαμψη επανέφερε το πελοτόν στην πόλη Leyburn, όπου η αρχική διαδρομή συνεχίστηκε. Οι αναβάτες έπρεπε τώρα να ολοκληρώσουν 9 (αντί για 7) γύρους στο σιρκουϊ γύρω από το Harrogate.

Leeds – Harrogate → 261 km

Οι θεοί των καιρικών συνθηκών δεν ήταν ευνοϊκοί για τους αθλητές, αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε. Η πρώτη πραγματική επίθεση προήλθε από τον Daniel Martin, αλλά το πελοτόν δεν τον άφησε. Η επίθεση του Martin ενέπνευσε μερικά άλλα μεγάλα ονόματα, όπως ο νικητής της Vuelta Primož Roglič, ο Nairo Quintana και ο Jan Polanc επίσης προσπάθησαν.

Το πελοτόν δεν έδωσε ελευθερία, οπότε μετά από 20 χλμ ήταν όλοι μαζί. Μετά από λίγο, ο Polanc επιτέθηκε ξανά. Ο Σλοβένος είχε σύντομα την συνοδεία του Jonas Koch και του νικητή του Giro, Richard Carapaz.

Αυτοί οι 3 επιτιθέμενοι κέρδισαν ένα μικρό πλεονέκτημα. Οι Roglič, Quintana, Magnus Cort, Petr Vakoč, Hugo Houle, Alex Howes, Maciej Bodnar και Silvan Dillier έκαναν μια αντεπίθεση, ελπίζοντας να πιάσουν τους Carapaz, Polanc και Koch, το οποίο και έκαναν.

Το γκρουπ σύντομα είχε προβάδισμα 4΄αλλά, αλλά οι Jos van Emden και Rohan Dennis – σε ποδήλατο BMC – κρατούσαν τη διαφορά σταθερή. Ο άσχημος καιρός ανάγκαζε πολλούς να εγκαταλείπουν όπως οι: Ivan García, Patrick Bevin, Vasil Kiryienka και Natnael Berhane.

Μετά από περισσότερες από 3 ώρες αγώνα, το γκρουπ των 11 μπήκε στη διαδρομή του σιρκουϊ. Το πελοτόν δεν άργησε αλλά λίγο πριν περάσει τη γραμμή τερματισμού στον 1ο γύρο, υπήρχε πτώση με θύμα τον Philippe Gilbert. Ο Gilbert βοηθήθηκε από τον Remco Evenepoel, οι οποίοι ξεκίνησαν να κυνηγούν σκληρά για να πιάσουν το πελοτόν, το οποίο μειωνόταν γρήγορα.

Ο Gilbert τελικά εγκατέλειψε το κυνηγητό, όπως και ο Alejandro Valverde μαζί με τον Sam Bennett. Στα τελευταία 70 χλμ, το πελοτόν είχε μειωθεί σε μόλις 70 αθλητές.

Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες εξακολουθούσαν να οδηγούν για τους Alaphilippe και Van der Poel, αλλά και οι Peter Sagan, Matteo Trentin, Matthews και Greg Van Avermaet. Το γκρουπ είχε απορρροφηθεί, επομένως ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν από μια νέα επίθεση. Ο Lawson Craddock έκανε την κίνηση και ο Stefan Küng. Στα τελευταία 46 χλμ, προστέθηκε ο Mads Pedersen.

Ο νεαρός Δανός – 2ος στο Tour of Flanders πέρυσι – πέρασε τον Craddock και το Küng, αλλά ο Ελβετός ήταν σε θέση να κρατήσει επαφή. Τον Craddock πέρασαν οι Mike Teunissen και Gianni Moscon.

Οπότε, στα τελευταία 40 χλμ, υπήρχε μπροστά ένα γκρουπ, αποτελούμενο από Teunissen, Moscon, Pedersen και Küng.

Αυτοί οι 4 επιτιθέμενοι πήραν 30΄΄ από το πελοτόν και η γαλλική ομάδα έπρεπε να κυνηγήσει ξανά. Ο Trentin και ο Van der Poel πέρασαν στο γκρουπ, που είχε χάσει τον Teunissen.

Τα άλλα φαβορί: Sagan, Van Avermaet και Kristoff δεν ακολούθησαν και οι Βέλγοι είχαν χάσει τη μάχη και έπρεπε να περάσουν μπροστά, αλλά οι Wellens και Dylan Teuns δεν έφτασαν κοντά. Η διαφορά μεταξύ του γκρουπ Van der Poel και του πελοτόν, υπό την ηγεσία του Βελγίου, αυξήθηκε στα 45΄΄, ενώ ακόμα έμεναν 25 χλμ αγώνα.

Στο προτελευταίο πέρασμα της οδού Harlow Moore (1,1 χλμ στο 5,6%) η διαφορά ήταν ακόμα 45΄΄. Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής θα ήταν ένας από τους Van der Poel, Trentin, Pedersen, Küng ή Moscon.

 

Ο Trentin είχε τον συμπατριώτη του, Moscon, να κάνει για αυτόν, το οποίο αποδείχθηκε θανάσιμο πλήγμα για τον Van der Poel. Το φαβορί του αγώνα, ξαφνικά έχασε όλη του τη δύναμη, ίσως λόγω κακή διατροφής ή λόγω καιρού. Τώρα έμενε ο Trentin το φαβορί, μια και είχε το καλύτερο σπριντ για τα τελευταία μέτρα.

Στα τελευταία 5 χλμ, ο Küng επιτάχυνε, προσπαθώντας να βλάψει τους συντρόφους του, αλλά ο Trentin και ο Pedersen έμειναν στη ρόδα του, ενώ ο Moscon έχασε επαφή.

Παρόλα αυτά, στα τελευταία μέτρα, ο Ιταλός φάνηκε να μην έχει δυνάμεις για το τελικό σπριντ και ο Pedersen ήταν εκπληκτικά ο ταχύτερος στο τέλος μιας πολύ βρεγμένης μέρας, στο Yorkshire.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Mads Pedersen (Denmark):

«Ήμουν πολύ σίγουρος για το σπριντ μου. Η δουλειά μου ήταν να επιτεθώ στον προ-τελικό, για τους Jakob Fuglsang και Valgren Andersen. Αλλά δεν ήρθαν μαζί με τους Mathieu van der Poel και Matteo Trentin…. Το να σπριντάρεις μετά από 6,5 ώρες είναι επίσης διαφορετικό…Η φανέλα του ουράνιου τόξου είναι ένα όνειρο για όλους να φορέσουν και είναι ένα απίστευτο συναίσθημα για μένα».

Αποτελέσματα αγώνα αντοχή ανδρών:

1. Mads Pedersen (Denmark) 6:27:28
2. Matteo Trentin (Italy)
3. Stefan Küng (Switzerland) at 0:02
4. Gianni Moscon (Italy) at 0:17
5. Peter Sagan (Slovakia) at 0:43
6. Michael Valgren (Denmark) at 0:45
7. Alexander Kristoff (Norway) at 1:10
8. Greg Van Avermaet (Belgium)
9. Gorka Izagirre (Spain)
10. Rui Costa (Portugal)
11. Sonny Colbrelli (Italy)
12. Jakob Fuglsang (Denmark)
13. Zdenek Stybar (Czech Republic)
14. Carlos Betancur (Colombia)
15. John Degenkolb (Germany)
16. Ion Izagirre Insausti (Spain) at 1:14
17. Amund Grondahl Jansen (Norway)
18. Tadej Pogacar (Slovenia)
19. Nils Politt (Germany) at 1:22
20. Niki Terpstra (Netherlands)
21. Toms Skujins (Latvia) at 1:46
22. Michael Albasini (Switzerland) at 1:48
23. Tony Gallopin (France) at 1:50
24. Michael Matthews (Australia) at 1:57
25. Alberto Bettiol (Italy).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προκήρυξη – 43ος Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας»

Ο Π.Ο. Πατρών με την έγκριση της Ε.Ο.Π. συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, …