Όπως λέει το ποδηλατικό ρητό «Δεν υπάρχει κακός καιρό, απλά λάθος ρουχισμός». Έτσι λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα αδιάβροχα γάντια και καλύμματα παπουτσιών VeloToze, ιδανικά για κρύο και υγρό καιρό.

Δοκίμασα τα γάντια και τα καλύμματα της εταιρίας για 2 εβδομάδες, περισσότερο σε πρωινές βόλτες, για να εκμεταλλευτώ τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Αδιάβροχα γάντια ποδηλασίας – 46

Η VeloToze είναι μια εταιρία από την Καλιφόρνια, που ξεκίνησαν πρόσφατα (2014), να παράγουν καλύμματα παπουτσιών από Latex.

Τα αδιάβροχα γάντια που εξετάζουμε εδώ, προορίζονται να κρατήσουν τα χέρια και τα δάχτυλά μας ζεστά και στεγνά. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι θα «…κρατήσει τα χέρια σας ζεστά σε δροσερές πρωινές ή χειμερινές βόλτες (-5C έως 15C)».

Η αδιαβροχοποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα γάντια κατασκευάζονται από το υλικό νεοπρένιο, το οποίο είναι ταυτόχρονα αντιανεμικό και αδιάβροχο. Οι ραφές είναι ραμμένες και σφραγισμένες τόσο για άνεση όσο και για να τα κρατήσει αδιάβροχα. Τα ίδια τα γάντια είναι βασικά μαύρα και με αρκετά μεγάλο το λογότυπο της VeloToze, το οποίο είναι αντανακλαστικό.

Υλικό

Αδιάβροχα γάντια και καλύμματα VeloToze - Δοκιμή

Αν τα περάσει κάποιος για ένα ζευγάρι γάντια για καταδύσεις, δεν θα πέσει και πολύ έξω!

Τα γάντια είναι πολύ εφαρμοστά στο δέρμα, ενώ το νεοπρένιο έχει πάχος 2,5 mm. Μάλιστα με τέτοιο πάχος υλικού, θα ήταν κατάλληλα για καταδύσεις σε θερμοκρασίες νερού μεταξύ 16C και 24C . Αλλά ευτυχώς, δεν είναι γάντια για καταδύσεις…

Αδιάβροχα γάντια και καλύμματα VeloToze - Δοκιμή

Η υφή του υλικού είναι διαφορετική στο εξωτερικό από το εσωτερικό. Το εξωτερικό το αισθανόμαστε λίγο «κολλώδες», το οποίο βοηθά στο κράτημα. Το εσωτερικό (το οποίο έχει περισσότερο γυαλιστερό φινίρισμα) είναι πιο «ολισθηρό», και μας βοηθά στο να βάλουμε ή να βγάλουμε τα γάντια.

Εφαρμογή

Πώς φοράμε τα γάντια; Όπως σχεδόν ένα οποιοδήποτε άλλο χειμερινό γάντι. Η VeloToze συνιστά να διπλώνουμε το γάντι πάνω στον καρπό για να το τοποθετήσουμε. Μπορούμε και χωρίς αυτό το κόλπο, εκτός αν έχουμε μεγάλες παλάμες. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι η αναδίπλωση της μανσέτας του γαντιού βοήθησε στο να τα βγάλω.

Λόγω της εκτεταμένης μανσέτας, το αναπόφευκτο ερώτημα είναι αν πρέπει να φοράμε τα γάντια πάνω ή κάτω από ένα τζάκετ.

Η πρόταση της εταιρίας είναι: «Τραβήξτε το μανίκι από το τζάκετ πάνω από το γάντι για να μην εισχωρήσει νερό, ειδικά όταν βρέχει».  Έτσι, το φοράμε κάτω από το μανίκι, με το γάντι να σφραγίζει το δέρμα μας για να κρατήσει το νερό έξω.

Στην περίπτωση όμως που ποδηλατούμε με μακρυμάνικο χειμερινό ζέρσεϊ, μπορούμε να βάλουμε τα γάντια πάνω από τα μανίκια – απλά λιγότερη ταλαιπωρία!

Είναι πραγματικά αδιάβροχα;

Ποδηλατώντας σε βροχερές συνθήκες, θα έλεγα ότι η λέξη «αδιάβροχο» αντικατοπτρίζει απόλυτα αυτά τα γάντια.

Αν όμως θέλετε να είστε απολύτως σίγουροι, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Συμπέρασμα

Μπορώ να βεβαιώσω ότι σίγουρα αποτελούν γάντια για κρύο καιρό. Παρά το γεγονός ότι δεν ορίζονται ως «παραδοσιακά» γάντια με μόνωση μπόρεσαν να κρατήσουν τα χέρια και τα δάχτυλά μου σχετικά ζεστά, σε μονοψήφιες χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσο όμως βγαίνουμε έξω με κρύο καιρό, θα καταλάβουμε – τουλάχιστον εγώ – ότι μεγαλύτερη σημασία από την μόνωση έχει, πόσο αντιανεμικά είναι στην πραγματικότητα τα γάντια. Και αυτά τα γάντια είναι αντιανεμικά!

Από την άλλη, αν θέλουμε να βγαίνουμε επί αρκετές ώρες σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 C, σίγουρα χρειαζόμαστε γάντια που συνδυάζουν μόνωση και αδιαβροχοποίηση.

Μειονεκτήματα; Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το μειονέκτημα τους. Η αδιαβροχοποίηση σημαίνει μη επαρκή αερισμό, οπότε ετοιμαστείτε για… υγρές παλάμες! Ενώ ποδηλατούμε δεν θα το καταλάβουμε τόσο, όσο όταν τα βγάλουμε σε μια στάση για καφέ.

Σημαντικό: Είτε στη στάση για καφέ είτε στο σπίτι μας, γυρίζουμε τα γάντια από την ανάποδη πλευρά τους, για να στεγνώνουν πιο εύκολα.

Αδιάβροχα ψηλά καλύμματα παπουτσιών – 18

Αδιάβροχα γάντια και καλύμματα VeloToze - Δοκιμή

Αυτό είναι το αρχικό προϊόν VeloToze. Σε αντίθεση με τα περισσότερα καλύμματα παπουτσιών που κατασκευάζονται με υλικό που μοιάζει με ύφασμα με φερμουάρ ή velcro, το κάλυμμα παπουτσιών VeloToze είναι κατασκευασμένο με ελαστικό λάτεξ (όπως τα χειρουργικά γάντια).

Αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι και γλιστρά πάνω από το παπούτσι μας. Αλλά δεν το τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο όπως τα κανονικά καλύμματα παπουτσιών.

Εφαρμογή

Τι κάνουμε:

1. Φοράμε την κάλτσα

2. Τραβάμε το κάλυμμα του παπουτσιού πάνω από την κάλτσα

3. Βάζουμε το πόδι μέσα από μεγάλη τρύπα για το σχαράκι και τραβάμε το κάλυμμα γύρω από τον αστράγαλο

4. Φοράμε το παπούτσι μας

5. Τραβάμε το κάλυμμα κάτω, πρώτα από τη φτέρνα του παπουτσιού και μετά στην μύτη

6. Ρυθμίζουμε γύρω από τον αστράγαλο, το πέλμα και το τακούνι.

Μια ακόμα συμβουλή από την εταιρία:

«Τραβήξτε το κάλυμμα του παπουτσιού πάνω από την κάλτσα… Η κορυφή του καλύμματος πρέπει να είναι πάνω στο δέρμα σας γιατί μπορεί να μπει νερό στο κάλυμμα του παπουτσιού.»

Για να βγάλουμε τα καλύμματα, απλά αντιστρέφουμε τη διαδικασία. Προσέχουμε να μην βιαζόμαστε, γιατί υπάρχει περίπτωση αν το υλικό πιαστεί κάπου να κοπεί ή να σχιστεί.

Μόνωση;

Σύμφωνα με την εταιρία «…θα κρατήσουν τα πόδια σας ζεστά ακόμη και σε κρύες πρωινές ή χειμερινές βόλτες (5C  έως 16C)».

Ένα κρύο πρωινό, κοντά στους 6-7C, ανακάλυψα αυτό που περίμενα: Τα πόδια μου δεν ήταν ζεστά, αλλά δεν ήταν και παγωμένα. Σίγουρα η αντιανεμική προστασία ήταν εκεί, αλλά σε τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζονται καλύμματα με μόνωση.

Συμβουλή: Αν έχετε καλύμματα για τα δάχτυλα και τα φορέσετε από μέσα, θα κάνουν την δουλειά της μόνωσης (!)

Συμπέρασμα

Η ελαφρά βροχή που ακολούθησε, δεν επηρέασε καθόλου τα πόδια μου, καθώς τα καλύμματα έκαναν την δουλειά τους άψογα.

Ανάφερα ήδη το θέμα της «μη μόνωσης». Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να περιμένετε από ένα ζευγάρι καλύμματα από latex, είναι ότι δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όσο προσεκτικοί και να είμαστε, σε κάποια στιγμή αφηρημάδας (ή βιασύνης), κάπου θα πιαστεί το υλικό και ίσως σχιστεί.

Αλλά σε τέτοια χαμηλή τιμή, προτιμήστε να αγοράσετε 2 ζευγάρια. Άλλωστε διατίθενται σε 8 διαθέσιμα χρώματα, οπότε διαλέξτε τα αγαπημένα σας!

Καλές βόλτες

Αδιαβροχοποίηση
Αντιανεμικότητα
Μόνωση
Εφαρμογή
Εμφάνιση
Summary
Δύο πολύ καλά αξεσουάρ ρουχισμού για τις χειμωνιάτικες βόλτες μας
85 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…