Για το 2020, η Scott επανεξέτασε την σειρά Addict RC για άλλη μια φορά – αυτή τη φορά προσθέτοντας μερικά προφανή aero στοιχεία στην ήδη ελαφριά και άκαμπτη πλατφόρμα. Και δυστυχώς για το νέο Zero SLR της Wilier, – η οποία ισχυρίστηκε ότι αποτελεί το μοναδικό πλήρως ενσωματωμένο ποδήλατο δρόμου με δισκόφρενα – αυτό τελείωσε εδώ.

Το Addict RC (μόνο σε έκδοση με δισκόφρενα), προσφέρει ένα πλήρως ενσωματωμένο τιμόνι και καλωδίωση, με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο. Από τη μειωμένη οπισθέλκουσα, έως την εξοικονόμηση βάρους, ένα μεγάλο μέρος από αυτό πιστώνεται στο νέο ενσωματωμένο τιμόνι και λαιμό.

Και στα 7 μοντέλα του νέου Addict RC (είτε με μηχανική μετάδοση είτε με ηλεκτρονική), τα καλώδια μαζί με τους εύκαμπτους σωλήνες των δισκόφρενων, διατρέχουν εσωτερικά το τιμόνι και περνάμε μέσα από τον λαιμό. τις ράβδους και κατευθύνονται κατευθείαν μέσω του σωλήνα κεφαλής. Αυτό είναι κάπως μοναδικό, καθώς πολλά ολοκληρωμένα συστήματα περιορίζουν τη χρήση τους μόνο στην ηλεκτρονική μετάδοση.

Η πατέντα της Scott

Αυτή η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πατέντα, δημιουργεί υπερμεγέθη ρουλεμάν ποτηριών 1,5 ιντσών στο επάνω και το κάτω μέρος, με την κορυφή του πιρουνιού να μετατοπίζεται 3 χιλιοστά προς τα πίσω σε σχέση με το κάτω μέρος.

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Είναι κάτι που η Scott ονομάζει «Έκκεντρος άξονας περόνης ποδηλάτου», και έχει ως στόχο να προσφέρει πλήρη ενσωμάτωση καλωδίων χωρίς να επηρεάζεται η μετάδοση, η αντοχή του τιμονιού ή η ακαμψία του πλαισίου.

Το ενσωματωμένο τιμόνι

Η Scott χρησιμοποίησε την εταιρία που συνεργάζεται στενά, την Syncros, για να παράγει τα ενσωματωμένα συστήματα τιμονιού-λαιμού, για όλα τα μοντέλα της.

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Τα πιο ακριβά μοντέλα Addict RC θα έχουν το μονοκόμματο κομμάτι από ανθρακόνημα ράβδο  Combo Creston iC SL. Από το Addict 10 και κάτω θα υπάρχει το σύστημα 2 τεμαχίων (τιμόνι Creston iC 1.5 και στέλεχος RR iC), με παρόμοια εργονομία και αεροδιαμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών μπουλονιών.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο ενσωματωμένο σύστημα Syncros, το νέο Combo Creston iC SL λέγεται ότι είναι 26% πιο άκαμπτο και 27% πιο συμβατό. Ζυγίζει μόνο 295g και φυσικά, περιλαμβάνει μια εξωτερική βάση για το κοντεράκι.

Με βάση τα μεγέθη των χεριών και τη χαρτογράφηση πίεσης, το τιμόνι προσφέρει μια κλίση 2 μοιρών στα drops και ένα ωοειδές σχήμα που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα σημεία πίεσης όταν ακουμπάμε πάνω στις μανέτες.

Φυσικά, το ενσωματωμένο σύστημα καθιστά τη μελλοντική συντήρηση λίγο πιο δύσκολη, αλλά ευτυχώς, μπορούμε να αλλάζουμε τα spacers του λαιμού, χωρίς να χρειαστεί να πειράξουμε τα υδραυλικά φρένα.

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Η έκδοση χαμηλότερου κόστους από 2 τεμάχια έχει πιο εύκολο σέρβις και ο λαιμός μπορεί να αλλαχθεί, χωρίς να χρειάζεται να αποσυνδεθούν τυχόν καλώδια ή σωλήνες. Τα καλώδια και οι εύκαμπτοι σωλήνες φρένων οδηγούνται πάνω από το λαιμό και καλύπτονται από ένα μαγνητικό κάλυμμα.

Η Scott δεν έχει δίνει το βάρος για το σύστημα 2 τεμαχίων, αλλά μάλλον θα είναι τουλάχιστον 150g περισσότερο από την μονή έκδοση.

Aero πλαίσιο

Η Scott ισχυρίζεται ότι το νέο Addict RC εξοικονομεί 6 watt (στα 45χ.α.ω.) σε σύγκριση με το προηγούμενο Addict RC. Και ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτού, πρέπει να οφείλεται στο ενσωματωμένο τιμόνι, το πλαίσιο έχει επίσης αναδιαμορφωθεί.

Ο διαγώνιος σωλήνας, το κούτελο και ο κάθετος σωλήνας, μαζί με το παλουκόσελο και τα ψαλίδια έχουν τώρα αεροδυναμικό, ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο Foil και το Plasma. Το νέο πλαίσιο Addict RC λέγεται ότι είναι 14,5% πιο άκαμπτο.

Μέρος αυτού είναι η διαρρύθμιση των ινών άνθρακα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στους πλατύτερους σωλήνες.

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Για παράδειγμα, τα ρουλεμάν 1,5 ιντσών στο κούτελο, παρέχουν ένα ευρύτερο εμβαδόν επιφανείας. Με αυτόν τον τρόπο, η διάμετρος του πιρουνιού είναι μεγαλύτερη από πριν. Τέλος, η μεγαλύτερη μεσαία τριβή BB86 χρησιμοποιείται τώρα για να συνδέσει τον διαγώνιο σωλήνα με τα ψαλίδια της αλυσίδας.

Μιλώντας για τα ψαλίδια της σέλας (seatstays), η Scott ακολουθεί την τάση που εισάγαγε πρώτη η BMC το 2017, με το νέο Addict RC να έχει χαμηλωμένα ψαλίδια.

Η Scott ισχυρίζεται ότι το νέο Addict RC ταιριάζει με το Foil Disc, μιλώντας για την απορροφητικότητα του πλαισίου. Φαινομενικά, είναι αρκετά άνετο για ένα αγωνιστικό ποδήλατο. Αν προσθέσουμε το γεγονός, ότι είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για 28αρια ελαστικά, τότε σίγουρα η απορροφητικότητα θα είναι εκεί.

Μείωση βάρους

Το νέο Addict RC χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική κατασκευής που μειώνει κατά το ήμισυ τον αριθμό των τεμαχίων που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο – μειώνοντας την σπατάλη του υλικού.

Ένα βασικό στοιχείο αυτού είναι το κοίλο χυτευμένο πίσω τρίγωνο του πλαισίου, όπου τα ψαλίδια της σέλας και της αλυσίδας, καθώς και τα τελειώματα (dropouts) είναι διαμορφωμένα ως ενιαίο κομμάτι.

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για το πιρούνι, το οποίο διαθέτει επίσης ένα ενιαίο κομμάτι, που περιλαμβάνει τα dropouts.

Ακόμα, η χρήση εξωτερικού σφιγκτήρα για το παλουκόσελο, βοηθά στη μείωση του βάρους. Η Scott υποστηρίζει ότι ζυγίζει μόλις 12g και λέγεται ότι παράγει πιο ομοιόμορφη τάση σύσφιξης, γεγονός που επέτρεψε να ελαφρύνει και το αντίστοιχο παλουκόσελο (142g). Συγκριτικά, το παλουκόσελο έχει το ίδιο σχήμα με αυτό που χρησιμοποιεί το Foil, αλλά είναι 66 g πιο ελαφρύ.

H Scott ισχυρίζεται ότι γλίτωσε ακόμα 19g, βιδώνοντας την δαγκάνα του μπροστινού δισκόφρενου, απευθείας πάνω στο πιρούνι. Το πιρούνι έχει μέγεθος που χωράει ένα ρότορα 160mm. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα μαγνητικό κάλυμμα για μια καθαρή, ομοιόμορφη επιφάνεια.

Με όλα τα παραπάνω, το νέο πλαίσιο Addict RC HMX (54 cm) ζυγίζει 850g έναντι της προηγούμενης έκδοσης που ήταν 810g. Το βάρος του πιρουνιού είναι 15g βαρύτερο από τα 345g της προηγούμενης έκδοσης. Ωστόσο, το νέο ενσωματωμένο τιμόνι είναι ελαφρύτερο κατά 100g από την προηγούμενη ολοκληρωμένη έκδοση, όπως και το παλουκόσελο είναι 60g ελαφρύτερο. Και έτσι συνολικά, η Scott ισχυρίζεται ότι το νέο Addict RC είναι ελαφρύτερο από το προηγούμενο Addict RC Disc.

Γεωμετρία βελτιστοποιημένη για 28c

Η γεωμετρία έχει βελτιστοποιηθεί γύρω από τη χρήση ελαστικών 28mm σε στεφάνι 21mm και όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα έτσι.

Η μεσαία τριβή είναι τώρα χαμηλότερη, το πιρούνι είναι μεγαλύτερο, το κούτελο μικρότερο και τα ψαλίδια λίγο πιο μεγάλα.  Όλα αυτά χρειάζονται για να μπορεί να «φοράει» μεγαλύτερο ελαστικό, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει το χειρισμό. Πόσο μεγάλο ελαστικό μπορεί να χωρέσει το Addict RC; Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία από την εταιρία, αλλά μοιάζει ότι ελαστικά 30 mm άνετα θα χωρέσουν.

Επιπλέον, η Scott επικεντρώνει ακόμα περισσότερο το ποδήλατο για αγωνιστική χρήση, επιμηκύνοντας το reach στα περισσότερα μεγέθη. Αν επιδιώκουμε μια πιο άνετη θέση οδήγησης, τότε θα πρέπει να προτιμήσουμε το χαμηλότερο κόστους Addict, το οποίο παραμένει αμετάβλητο για το 2020.

Συμπέρασμα

Σκληρό και ελαφρύ; Σίγουρα. Άνετο; Μπορούμε να πούμε πώς ισχύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο μιλάμε για ένα ποδήλατο που είναι άνετο για αγώνες, όχι άνετο για μεγάλες αποστάσεις. Σίγουρα είναι ένα ποδήλατο που θέλει να οδηγηθεί σκληρά και μας δίνει αυτό το feedback. Και σίγουρα είναι εξαιρετικά ισορροπημένο.

Όπως δοκιμάστηκε, το Ultimate φτάνει τα 6.9kg, ενώ το RC Premium (Dura-Ace Di2) φτάνει τα  7.2kg.Η φθηνότερη έκδοση, το Addict RC 30 με μετάδοση Shimano 105, φτάνει τα 7.96kg.

Όλα τα νούμερα είναι χωρίς πεντάλ. Τα μοντέλα αναμένεται να είναι στα καταστήματα από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Καλές διαδρομές

Scott Addict RC 2020 - Παρουσίαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ελαστικά Specialized S-Works Mondo

Η Specialized κυκλοφόρησε ένα νέο ελαστικό tubeless, το S-Works Mondo. Η εταιρία δηλώνει ό…