Εάν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο μας στο προπονητήριο, ισχύει ακόμα η εγγύηση του; Εξαρτάται…

Αυτό το ζήτημα τέθηκε, όταν η εταιρία Specialized ρωτήθηκε πρόσφατα στο Twitter και απάντησε:
«Δεν σχεδιάζουμε ή δοκιμάζουμε ποδήλατα για χρήση σε προπονητήριο και δεν συνιστούμε ποδήλατα από ανθρακόνημα, σε ένα προπονητήριο που είναι σταθερά στερεωμένο».

Αυτό φυσικά είναι ενδιαφέρον, μια και οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τα ποδήλατα μας στα προπονητήρια, κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. Ειδικά, αυτήν την περίοδο που η χρήση του γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής χάρη σε εφαρμογές όπως το Zwift που κάνουν την εμπειρία πιο ενδιαφέρουσα.

Επίσης, τα προπονητήρια χρησιμοποιούνται για προθέρμανση και αποκατάσταση στους αγώνες, από πολλές Pro Tour ομάδες.

Επομένως, μπορούμε χωρίς πρόβλημα να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο μας στο προπονητήριο ή όχι; Έχει διαφορά αν το ποδήλατο είναι από ανθρακόνημα ή αλουμίνιο;

Specialized

Ξεκινάμε με την Specialized, η οποία πρόσθεσε πρόσφατα ένα συμπλήρωμα στο Εγχειρίδιο ιδιοκτήτη του εκάστοτε ποδηλάτου:

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προπονητηρίων, όπως προπονητήρια με αιολική ενέργεια, μαγνητικά, με υγρά, προπονητήρια που στερεώνονται απευθείας στο ποδήλατο, κύλινδροι κ.ο.κ.»

«Ανάλογα με τον τύπο και τη χρήση του προπονητηρίου, ενδέχεται να ασκήσει ασυνήθιστες δυνάμεις στο ποδήλατό σας, και / ή να αποδυναμώσει ή να βλάψει το ποδήλατό σας. Χρησιμοποιήστε ένα προπονητήριο με δική σας ευθύνη».

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ποδήλατα από ανθρακόνημα που στερεώνονται σταθερά στο προπονητήριο. Η εσφαλμένη τοποθέτηση του ποδηλάτου σας …μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή του προπονητηρίου και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό ποδήλατο με μεταλλικό σκελετό και εξαρτήματα που δεν χρησιμοποιείτε στο δρόμο».

«Προειδοποίηση! Η Specialized δεν σχεδιάζει ή δοκιμάζει ποδήλατα για χρήση σε προπονητήρια. Η χρήση του ποδηλάτου σε ένα προπονητήριο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ποδηλάτου και μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας».

Trek

Η Trek δεν αποκλείει συγκεκριμένα τη χρήση προπονητηρίου για ποδήλατα κατασκευασμένα από οποιοδήποτε υλικό, αλλά επισημαίνει ότι τα πλαίσια σχεδιάζονται για να κινούνται και να κάμπτονται.

«Μόλις αρχίσετε να τα σφίγγετε, περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί να κινούνται», λέει ο Jez Loftus της Trek. «Αυτό γενικά δεν είναι πρόβλημα, αλλά παράγοντες όπως το πόσο σφιχτά ο σφιγκτήρας είναι ρυθμισμένος μπαίνουν στο παιχνίδι».

Αν ένα ποδήλατο που χρησιμοποιείται σε προπονητήριο έχει καταστραφεί, η Trek σας κατευθύνει να καταχωρήσετε μια αίτηση αποζημίωσης, σε έναν από τους αντιπροσώπους της, κατά προτίμηση εκείνου από τον οποίο τον αγοράσατε.

Εάν η ζημιά θεωρείται ότι δεν εμπίπτει στην εγγύηση, η Trek θα προσφέρει ένα πλαίσιο αντικατάστασης που θα συνοδεύεται από λογική έκπτωση.

Cannondale

Η πολιτική της Cannondale περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο του κατόχου της.

«Εάν χρησιμοποιείτε ένα προπονητήριο που απαιτεί την αφαίρεση του μπροστινού τροχού και σφίγγει στα dropouts του πιρουνιού: Βεβαιωθείτε ότι το quick release είναι γερά σφιγμένο! Η πλευρική κίνηση θα φθείρει τα εξαρτήματα, θα εξασθενίσει και θα βλάψει το ποδήλατό σας».

«Εάν χρησιμοποιείτε ένα προπονητήριο που συγκρατεί το ποδήλατο, σφίγγοντας το πίσω quick release: Αφαιρέστε τo αλουμινένιο quick release  που συνοδεύει το ποδήλατό σας. Αντικαταστήστε το με ένα ατσάλινο και σφίξτε το σφιχτά! Η πλευρική κίνηση θα φθείρει εξαρτήματα, θα εξασθενίσει και θα βλάψει το ποδήλατό σας».

«Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ένα πλαίσιο από ανθρακόνημα ή με ένα πιρούνι από ανθρακόνημα. Ο άνθρακας είναι σχετικά μαλακός, μη ανθεκτικός στην τριβή. Εάν υπάρχει πλευρική κίνηση, ο άνθρακας θα φθαρθεί γρήγορα.

«Εάν ποδηλατούμε σε ένα προπονητήριο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό ποδήλατο. Η διάβρωση από τον ιδρώτα θα έχει επιπτώσεις. Το βάρος είναι άσχετο. Εξοικονομήστε φθορά στα ακριβά σας ανταλλακτικά».

Canyon

Η επίσημη γραμμή της Canyon είναι επίσης σαφής, αλλά είναι πολύ διαφορετική.

«Μιλώντας αυστηρά, χρησιμοποιώντας τα ποδήλατά μας σε ένα προπονητήριο δεν συμβαδίζει με την προβλεπόμενη χρήση», δηλώνει ο Nick Allen της Canyon. «Δυστυχώς, οποιαδήποτε ζημιά ή θραύση ως αποτέλεσμα δεν θα καλύπτεται από τους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις της εγγύησης».

Bianchi

Δεν υπάρχει τίποτα στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη ενός Bianchi, που να αποκλείει την εγγύηση σε περίπτωση ζημιάς από προπονητήριο.

«Νομίζω ότι το μόνο θέμα θα ήταν αν κάποιος πολύ ενθουσιώδης, σπριντάρει και πέσει», τονίζει ο Andrew Griffin της Bianchi. «Αυτό θα ήταν μια πτώση και συνεπώς δεν καλύπτεται από εγγύηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…