Οι έρευνες δείχνουν ότι κερδίζουμε 1 κιλό βάρους κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο.

Το πρόβλημα που σχετίζεται με αυτήν την εποχή του χρόνου είναι ότι, πολύ συχνά, αυτή η αύξηση του 1 κιλού συμβαίνει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ποτέ δεν χάνεται πλήρως. Μια μελέτη από το British Medical Journal εξέτασε αν μια παρεμβατική συμπεριφορά είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτήν την αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 272 ενήλικες (78% γυναίκες) με ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) πάνω από 20 από χώρους εργασίας, πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και σχολεία στο Μπέρμιγχαμ. Τους χώρισαν  τυχαία σε 2 γκρουπ. Το γκρουπ παρέμβασης έλαβε μια σύντομη παρεμβατική διόρθωση στην συμπεριφορά τους, ενώ η ομάδα ελέγχου απλά ένα φυλλάδιο σχετικά με την υγιεινή διαβίωση.

Έκαναν μια βασική αξιολόγηση που περιελάμβανε μετρήσεις βάρους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με αξιολόγηση παρακολούθησης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 4-8 εβδομάδες μετά τις βασικές μετρήσεις.

Τι σημαίνει σύντομη παρεμβατική διόρθωση;

Η παρεμβατική διόρθωση στην συμπεριφορά είχε διάφορα στοιχεία. Οι ερευνητές σκόπευαν να αυξήσουν τον περιορισμό φαγητού και ποτού μέσω τακτικής μέτρησης καταγραφής του βάρους.

Παρείχαν επίσης στην ομάδα παρέμβασης υλικό που εξηγεί το ισοδύναμο θερμίδων σωματικής δραστηριότητας των τροφών και ποτών που καταναλώνονται τακτικά. Και έδωσαν στους συμμετέχοντες 10 συμβουλές για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Ο στόχος της ομάδας παρέμβασης ήταν να κερδίσει όχι περισσότερο από 0,5 κιλά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι συμβουλές ήταν οι εξής:

1. Γεύματα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

2. Μια επιλογή τροφίμων με μειωμένα λιπαρά σε σύγκριση με λιπαρά τρόφιμα.

3. Περπάτημα τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα.

4. Μια επιλογή από υγιεινά σνακ όπως φρούτα ή γιαούρτια χαμηλών θερμίδων.

5. Κατανόηση των ετικετών τροφίμων και επιλογή τροφίμων με λιγότερη ζάχαρη και λίπη.

6. Πρόσληψη μικρότερων μερίδων τροφής.

7. Μένουμε όρθιοι για τουλάχιστον 10 λεπτά ανά ώρα, για  κάθε ώρα της ημέρας.

8. Καταναλώνουμε νερό και ποτά χωρίς ζάχαρη. Περιορισμός του αλκοόλ σε 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ημερησίως για τους άνδρες.

9. Τρώμε αργά και εστιάζουμε στο φαγητό.

10. Τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες (400 g) φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Η ομάδα παρέμβασης έχασε 0,13 kg κατά μέσο όρο και η ομάδα ελέγχου κέρδισε 0,37 kg κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά βάρους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ανερχόταν σε 0,49 κιλά υπέρ αυτών που ήταν στην ομάδα παρέμβασης.

Άρα εμείς πώς θα «συμπεριφερθούμε» αυτά τα Χριστούγεννα;

Η επιλογή δική σας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…