Εδώ πάνω στη Φλώρινα, μετά το Νοέμβριο και το τέλος του φθινοπώρου, οι συνθήκες αγριεύουν. Τα πρωινά συνήθως έχουμε -5ο έως -2ο, αρκετές βροχές στο ενδιάμεσο και μετά τον Δεκέμβριο, ξεκινούν τα χιόνια.

Και φυσικά, αν θέλουμε να βγαίνουμε προπονήσεις με τέτοιες συνθήκες, χρειαζόμαστε τον ανάλογο χειμερινό ρουχισμό!

Τη σειρά Klimatik 2019/2020 της Ιταλικής εταιρίας Ale, που υποβάλαμε σε δοκιμή, μας την προμήθευσε ευγενικά το κατάστημα Podilatorama Bike Store. Μπορείτε, αν θέλετε να διαβάσετε τα χαρακτηριστικά των ρούχων, στο πρώτο άρθρο μας με την παρουσίαση της σειράς.

Τα ρούχα

Παραλάβαμε την σειρά όταν έφτασε Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Την σειρά  Klimatik 2019/2020 αποτελούσαν τα εξής:

  • K-Idro Winter Jersey (χειμερινό κοντομάνικο ζέρσεϊ)
  • K-Idro Winter bib shorts (χειμερινό σορτσάκι)
  • K-Atmo Arm Warmers (καλύμματα για χέρια)
  • K-Atmo Leg Warmers (καλύμματα για πόδια)
  • Klimatik Shoe Cover (καλύμματα παπουτσιών)
  • Klimatik Neoprene Gloves (αδιάβροχα γάντια)

Τα ρούχα δοκιμάστηκαν για παραπάνω από 1 μήνα, σε διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικές προπονήσεις.

Συγκεκριμένα, τα ρούχα δοκιμάστηκαν σε θερμοκρασίες -3ο έως 11ο , με ηλιοφάνεια, συννεφιά, δυνατό άνεμο, χιόνι και ομίχλη.

Οι δείκτες

Για να μπορούμε να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την παραπάνω σειρά ρούχων θα χρησιμοποιήσουμε 4 δείκτες: Αδιαβροχοποίηση, υδροφοβικότητα, διαπνοή, μόνωση.

Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των δεικτών:

  • Αδιαβροχοποίηση: Πόσο στεγνά είναι τα ρούχα σε συνθήκες βροχής.
  • Υδροφοβία: Πόσο εύκολα (ή δύσκολα) αποβάλλουν την βροχή.
  • Διαπνοή: Πόσο εύκολα εξατμίζεται ο ιδρώτας.
  • Μόνωση: Πόσο μονώνουν το σώμα μας από το κρύο και τον άνεμο.

Όλοι οι δείκτες έχουν βαθμολόγηση από το 1 έως το 5.

Η δοκιμή

K-Idro Winter Jersey

Το κοντομάνικο ζέρσεϊ, η ναυαρχίδα τρόπων τινά της εταιρίας, είναι αυτό που καλύπτει τον κορμό μας, άρα και υπεύθυνο για τη στεγανότητα και την μόνωση του σώματος μας.

Καταρχήν, αποδεικνύεται πολύ πρακτικό το πατρόν, με το «τριγωνικό» τελείωμα εμπρός, που δεν με έσφιγγε χαμηλά όταν έπιανα τα drops. Η επέκταση του πίσω μέρους, ώστε να πιάνει πάνω στα οπίσθια, αποδείχθηκε σωτήρια σε συνθήκες βροχής. Το ίδιο σωτήρια ήταν και σε συνθήκες ψύχους, γιατί κρατούσε πιο ζεστά μέση και γλουτούς.

Οι τσέπες είναι μια …γλυκόπικρη ιστορία, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Τρεις στον αριθμό, αλλά σχετικά μικρές και στενές. Σημείωση, φοράω νούμερο XL, οπότε περίμενα τις τσέπες πιο φαρδιές.

Μετά έρχεται το πολύ ασφαλές –για την βροχή- αλλά δυσλειτουργικό κάλυμμα τους. Σίγουρα ό,τι είχα εκεί πίσω δεν πήρε σταγόνα υγρασίας, αλλά το να βγάλω με το αριστερό χέρι μια μπάρα, που είχα βάλει στη μεσαία τσέπη…. Ας πούμε ότι χρειάζεται η σχετική προπόνηση.

Ale Klimatik για ακραίες συνθήκες – Δοκιμή

Πολύ καλή η αντιανεμική προστασία του φερμουάρ, που συμπεριφέρεται στον άνεμο σαν το ρούχο να είναι ενιαίο, χωρίς άνοιγμα. Σε συνθήκες κανονικής βροχής, ούτε υγρασία ούτε βροχή πέρασε από μέσα. Το ρούχο είχε πολύ καλή διαπνοή, και ένοιωθα το ιδρώτα να εξατμίζεται από την πλάτη μου.

Υδροφοβικό; Απολύτως. Που σημαίνει ότι στην βροχή, μπορούσα να μετρήσω πόσες σταγόνες στέκονταν στο αριστερό και πόσες στον δεξί ώμο! Υγρασία από την βροχή; Εξαρτάται. Σε συνθήκες ψιλόβροχου μπορεί και να είσαι έξω 3 ώρες και να παραμείνεις στεγνός. Σε συνθήκες συνεχόμενης κανονικής βροχής, μετά από μια ώρα θα αρχίσεις να νοιώθεις την υγρασία.

Θετικά: Αντοχή στη βροχή, επαρκή μόνωση, πολύ καλή διαπνοή.

 

Αρνητικά: Δυσκολία στην τροφοδοσία λόγω του σχεδιασμού της τσέπης.

Αδιαβροχοποίηση: ♦♦
Υδροφοβία: ♦♦♦♦
Διαπνοή: ♦♦♦♦
Μόνωση: ♦♦♦
K-Idro Winter bib shorts

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι τα φαρδιά ελαστικά τελειώματα στο κάτω μέρος. Βοηθάει ώστε να μην χάσουν την ελαστικότητα τους με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης όμως ήταν πρόβλημα όταν επιχείρησα να φορέσω τα μπατζάκια, ενώ φορούσα το σορτσάκι.

Tip: Πρώτα φοράμε τα μπατζάκια και από πάνω φοράμε το σορτσάκι μας, τραβώντας το σταδιακά!

Το πλέγμα στην πλάτη βοηθά τα μέγιστα στη διαπνοή. Επίσης, οι φαρδιές τιράντες δεν αφήνουν σημάδια στους ώμους, αν το φοράτε όπως εγώ, κάτω από την ισοθερμική φανέλα.

Ακόμα και όταν βγήκα με χαμηλές θερμοκρασίες (3ο -6ο) δεν κατάλαβα κρύο ή υγρασία, στους μηρούς/γλουτούς/κοιλιά. Το θερμικό ύφασμα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και η μεμβράνη κρατάει την βροχή μακριά από το δέρμα. Μόνο όταν βγήκα με -3ο ένοιωθα το κρύο, όχι στα πόδια αλλά περισσότερο στην μέση μου.

Ale Klimatik για ακραίες συνθήκες – Δοκιμή

Το μαξιλαράκι; Πολύ άνετο, ίσως από τα πιο άνετα της αγοράς. Η διαφορά που κατάλαβα με ένα εξίσου καλό bib shorts που έχω, είναι η άνεση κεντρικά και πλευρικά. Στο έντονο πεταλάρισμα, με 90-100 σ.α.λ., δεν ένοιωθα την παραμικρή ενόχληση, παρομοίως και στον καβάλο.

Θετικά: Ελαστικότητα, καλή μόνωση, το πλέγμα βοηθά πολύ στη διαπνοή.

 

Αρνητικά: Σχετική δυσκολία όταν το φοράμε μαζί με τα καλύμματα.

Αδιαβροχοποίηση: ♦♦
Υδροφοβία: ♦♦♦♦
Διαπνοή: ♦♦♦♦
Μόνωση: ♦♦♦
K-Atmo Arm Warmers & K-Atmo Leg Warmers

Τα καλύμματα για τα πόδια και τα χέρια έκαναν άψογα τη δουλειά τους, στις ακραίες συνθήκες που δοκιμάστηκαν.

Δεν αισθάνθηκα ποτέ να κρυώνω, ακόμα και όταν ποδηλατούσα με μείον βαθμούς και κόντρα άνεμο. Σε συνθήκες βροχής, τα καλύμματα βρέθηκαν να αποδίδουν καλύτερα στο να κρατούν μακριά τη βροχή από ό,τι το ζέρσεϊ. Βέβαια, είναι λίγο άδικη η σύγκριση μια το ζέρσεϊ έχει μεγαλύτερη μετωπική επιφάνεια στη βροχή.

Ale Klimatik για ακραίες συνθήκες – Δοκιμή

Στα σημεία που ενώνονται με το ζέρσεϊ και το σορτσάκι, μπαίνουν φυσικά από κάτω και είναι αρκετά μακριά ώστε να μην εισχωρεί νερό ή αέρας.

Θετικά: Πολύ καλή μόνωση και καλή αδιαβροχοποίηση.

 

Αρνητικά: Δεν μπορώ να πω ότι βρήκα!

Αδιαβροχοποίηση: ♦♦♦♦
Υδροφοβία: ♦♦♦♦
Διαπνοή: ♦♦♦
Μόνωση: ♦♦♦♦♦
Klimatik Shoe Cover

Όταν παρέλαβα τη σειρά ρούχων, το μόνο κομμάτι που έλειπε ήταν τα καλύμματα για τα παπούτσια. Έτσι, κάνοντας την πρώτη μου βόλτα με 4ο και 100% υγρασία (παγωμένη ομίχλη), η στολή με κρατούσε ζεστό αλλά πάγωναν τα πόδια μου. Φορούσα τα δικά μου καλύμματα από νεοπρένιο.

Πόσο περισσότερο διαφορά σκέφτηκα, θα έκαναν τα καλύμματα από νεοπρένιο της Klimatik? Στην επόμενη κρύα βόλτα, είχα παραλάβει τα καλύμματα. Η βόλτα κράτησε περίπου 90’ και ενώ αισθάνθηκα κρύο στα ακροδάχτυλα, τα πόδια μου δεν πάγωσαν.

Τα καλύμματα της Klimatik έχουν αρκετή στρώση νεοπρενίου εξωτερικά, με ειδική gloss επίστρωση που τα αδιαβροχοποιεί. Έχουν επίσης πολύ καλή μόνωση εσωτερικά.

Η εταιρία αναφέρει ότι μπορούμε να ποδηλατούμε μέχρι και -2ο με αυτά τα καλύμματα. Στην δοκιμή που έκανα με θερμοκρασίες -1ο έως -3ο μετά από 45΄τα πόδια είχαν παγώσει. Επομένως, ρεαλιστικά για μια δίωρη βόλτα, τα καλύμματα αντέχουν άνετα μέχρι 0 βαθμούς, όχι παρακάτω.

Σε συνθήκες κανονικής βροχής για 60΄, το νερό δεν εισχώρησε μέσα. Περισσότερο ένοιωθα την υγρασία από το νερό που πετούσε πάνω τους, η μπροστινή ρόδα.

Θετικά: Πολύ καλή αδιαβροχοποίηση, καλή μόνωση.

 

Αρνητικά: Δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Αδιαβροχοποίηση: ♦♦♦♦♦
Υδροφοβία: ♦♦♦
Διαπνοή:
Μόνωση: ♦♦♦
Klimatik Neoprene Gloves

Για τα γάντια αυτά, είχα τις αμφιβολίες μου από την αρχή. Εξωτερικά νεοπρένιο και εσωτερικά θερμική (λεπτή) επένδυση. Θα άντεχαν σε κρύες συνθήκες;

Στην πρώτη βόλτα με 3-6ο ένοιωσα μια ελαφρά ενόχληση το πρώτο 20λεπτο και μετά δεν ένοιωσα πάλι κρύο στα χέρια μου.

Το εσωτερικό ανάγλυφο της παλάμης – φτιαγμένο από καουτσούκ – επέτρεπε πολύ σταθερό πιάσιμο από το τιμόνι και τις μανέτες. Όμως όταν έπρεπε να πιάσω κάτι από τις πίσω τσέπες, ήταν σχεδόν αδύνατο. Μετά από μερικές βόλτες, κάπως βελτιώθηκα αλλά και πάλι τις περισσότερες φορές έπρεπε να βγάζω το γάντι. Ίσως αν οι πίσω τσέπες ήταν λίγο πιο ευρύχωρες, θα λυνόταν το ζήτημα (φταίει ότι έχω και μεγάλες παλάμες).

Ιδρώτας; Ναι, είναι ένα θέμα, αν και είναι κάτι που συνηθίζεις. Η θερμική επένδυση κάνει πολύ δύσκολη τη διαδικασία να φορέσεις πάλι το γάντι, όταν το χέρι σου είναι ιδρωμένο. Λύση; Να γυρίσεις ανάποδα τη μισή μανσέτα, για να μπει η παλάμη κατευθείαν.

Στην βροχή, τίποτα δεν εισχώρησε μέσα στα γάντια. Τα 3 mm νεοπρενίου έκαναν την δουλεία τους στο μέγιστο.

Όμως σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, η έλλειψη επαρκούς επένδυσης ήταν εμφανής και τα χέρια πάγωναν.

Θετικά: Πολύ καλή αδιαβροχοποίηση, καλή μόνωση για γάντια από νεοπρένιο, σταθερή λαβή λόγω της ανάγλυφης παλάμης.

 

Αρνητικά: Έλλειψη ελαστικότητας, μειωμένη μόνωση σε πολύ κρύες συνθήκες.

Αδιαβροχοποίηση: ♦♦♦♦♦
Υδροφοβία: ♦♦♦♦
Διαπνοή:
Μόνωση: ♦♦

Συμπέρασμα

Ύστερα από όλες τις δοκιμές, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τα ρούχα ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μου. Ίσως είχαν μια μικρή απόκλιση σε απόλυτα νούμερα, από τις προτεινόμενες θερμοκρασίες, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Εκείνο που κάνει όλη τη διαφορά είναι ότι η σειρά Klimatik αποτελεί ελαφρύ ρουχισμό, με προηγμένη τεχνολογία υφασμάτων, που μας επιτρέπει να “αγνοούμε” τις ακραίες συνθήκες ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε στο προπονητήριο μας.

Είναι μια σειρά ρούχων που ουσιαστικά “αχρηστεύει” την υπόλοιπη χειμερινή μας γκαρνταρόμπα, με την έννοια ότι θα φοράμε αυτά τα ρούχα στο 80% των χειμερινών μας προπονήσεων.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τα αποχωριστώ σύντομα!

Καλές χειμερινές εξορμήσεις!

Συνολικη Βαθμολογια
Αδιαβροχοποίηση
Υδροφοβία
Διαπνοή
Μόνωση
Summary
85 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…