Το Tour de France μπορεί να απέχει περισσότερο από τέσσερις μήνες, αλλά τα «κουτσομπολιά» πριν από τον αγώνα είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Η μάχη για την κίτρινη φανέλα φημολογείται ότι θα καταλήξει μεταξύ των Ineos και Jumbo-Visma, στις οποίες ομάδες ανήκουν 8 από τους τελευταίους 9 τίτλους Grand Tours.

Όταν ρωτήθηκε, ο περσινός πρωταθλητής της Ineos, Egan Bernal, επέλεξε τον Primož Roglič (Jumbo-Visma) ως τον βασικό του αντίπαλο για τη φανέλα. O Σλοβένος υποψήφιος αθλητής  μετά τη νίκη του στην Vuelta το 2019 επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο.

Όμως το όλο περιβάλλον στο TDF είναι τελείως διαφορετικό, ασκώντας πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση, και η περσινή απόδοση του Roglic έδειξε την αδυναμία του σε αυτή την περιοχή σε σύγκριση με τους πρωταθλητές του Tour, Bernal, Geraint Thomas και Chris Froome.

Από αυτήν την «τετράδα», ο Froome, ο οποίος θα είναι 35 ετών όταν ο γύρος ξεκινήσει στη Νίκαια, φαίνεται να είναι το λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί ως υποψήφιος για την κίτρινη φανέλα τον Ιούλιο. Καθώς ο τετράκις πρωταθλητής του Tour επιστρέφει στο UAE Tour, μετά την περσινή του πτώση στο Critérium du Dauphiné, το ερώτημα δεν είναι τόσο το αν ο Froome μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο Tour, αλλά αν μπορεί να είναι καθόλου.

Μετά το ατύχημα, υπήρξαν φήμες ότι ο Froome δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στους αγώνες, και οι φήμες παρέμειναν μέχρι την πρώιμη αναχώρησή του από ένα training camp της Ineos τον Ιανουάριο. Με την ηλικία και τον τραυματισμό, η εποχή του Froome φαίνεται να έχει τελειώσει. Ίσως…

Ενώ πολλά θα γραφτούν για τις επιδόσεις του Froome στο UAE, οι προοπτικές του για έναν 5o τίτλο Tour δεν θα καταστούν σαφείς μέχρι την πιθανή επιστροφή του στο Dauphiné στις αρχές Ιουνίου. Παρόλο που αγώνες όπως το Volta a Catalunya και το Tour de Romandie – αν υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του – θα δώσουν κάποια ένδειξη για τη φόρμα του, το Dauphiné θα είναι ο τελικός κριτής. Αν εκεί αποδώσει τα αναμενόμενα, έχει στη συνέχεια άλλες 3 εβδομάδες για να τελειοποιήσει την προετοιμασία του Tour.

Αν – και, φυσικά, υπάρχει ακόμα το άν – επιλεχθεί από την Ineos για τον Γύρο, τόσο η ομάδα όσο και ο ίδιος είναι πιθανό να μιλήσουν για υποστηρικτικό ρόλο, να βοηθήσει δηλαδή τους Bernal και Thomas.

Ενώ ο Froome έχει δείξει ότι μπορεί να γεμίσει αυτή τη θέση, έχει αποδείξει επίσης ότι δεν είναι αυτή που δέχεται εύκολα. Το 2011, έπρεπε να ξαναγυρίσει όταν 2 φορές «εγκατέλειψε» τον επικεφαλής και τελικά νικητή του Γύρου, Bradley Wiggins και το 2018 ο Thomas δεν ήταν ποτέ πεπεισμένος ότι είχε την υποστήριξη του, μέχρι να έχει κερδίσει την κίτρινη φανέλα.

Επομένως, αν η φόρμα του Froome είναι αρκετά καλή για να τον επιλεχθεί για το Tour, το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραμείνει θεατής στη μάχη για την κίτρινη φανέλα. Θα θέλει να συμμετάσχει, πιστεύοντας ακόμα ότι είναι ο καλύτερος, για να μπορέσει να κάνει άλλη μια εκπληκτική παράσταση και να συμμετάσχει στον αποκλειστικό κλαμπ των 5 φορές νικητών του Tour.

Αυτή η προοπτική μπορεί να φαίνεται πολύ μακρινή τώρα, ακόμα και στον Bernal ο οποίος γνωρίζει καλύτερα πόσο μακριά πρέπει να φτάσει ο Froome για να αποκαταστήσει την ιδιότητά του ως υποψήφιος.

Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαγράψουμε τον Βρετανό. Εάν ο Froome φτάσει στην καλύτερη απόδοση του, ο Bernal μπορεί να διαπιστώσει ότι η νίκη εναντίον στον Primož Roglič δεν θα είναι αρκετή για να του εγγυηθεί μια επιτυχημένη υπεράσπιση του πιο περίφημου τίτλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ποιος είναι ο πιο ενοχλητικός τύπος ποδηλάτη;

Είναι πλέον κοινή γνώση, ότι όλοι όσοι ποδηλατούν, δεν έχουν απαραίτητα τους σωστούς τρόπο…