Η άνοδος της τεχνολογίας των προπονητηρίων έχει βελτιώσει κατά πολύ τις «κλειστές» προπονήσεις. Τα διαδικτυακά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας όπως το Zwift βοηθούν προφανώς, αλλά εκτός από το Wahoo Fitness KICKR Climb, ένα βασικό στοιχείο που λείπει από την εξίσωση είναι η κίνηση.

Με άλλα λόγια, το ποδήλατό μας είναι σταθερά κλειδωμένο στη θέση του, και το μόνο διαφορετικό που το KICKR Climb καταφέρνει, είναι να ανεβάζει και να κατεβάζει το εμπρός μέρος.

Η κινούμενη πλατφόρμα

Η έννοια της κινούμενης πλατφόρμας που αναπαράγει την κίνηση στο δρόμο δεν είναι καινούργια, όμως ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: Με την κίνηση από πλευρά σε πλευρά (και εμπρός/πίσω) που κανονικά βιώνουμε ενώ ποδηλατούμε στο δρόμο, η εμπειρία στο προπονητήριο είναι πιο ρεαλιστική, ενώ παράλληλα βελτιώνει την άνεση του αναβάτη και ενδεχομένως μειώνει την καταπόνηση στο ποδήλατό μας.

Το MP1 Nfinity δεν είναι ένα προπονητήριο από μόνο του. Είναι απλώς μια συμπληρωματική πλατφόρμα πάνω στην οποία προσαρμόζουμε το δικό μας προπονητήριο. Αυτό που προσθέτει είναι μια «φυσική» κίνηση εμπρός/πίσω, μαζί με την ικανότητα κλίσης από πλευρά προς πλευρά, τα οποία και τα 2 έχουν σκοπό να προσομοιώσουν πώς κινούμαστε στην πραγματικότητα στο δρόμο.

Πως λειτουργεί;

Κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα σε σχήμα σέλας του MP1 υπάρχουν δύο συγκολλημένα πλαίσια από χάλυβα, το ένα στηρίζει το ίδιο το κατάστρωμα και το άλλο στηρίζεται στο έδαφος. Στο μεταξύ υπάρχει ένα σύνολο κυλίνδρων που παρέχουν 24 cm εμπρόσθιας κίνησης και έως 6 μοίρες πλευρικής κλίσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πλατφόρμα προπονητηρίου Saris MP1 Nfinity - Παρουσίαση

Πλατφόρμα προπονητηρίου Saris MP1 Nfinity - Παρουσίαση

Και οι δύο κινήσεις παρέχουν αυτο-κεντράρισμα: Η εμπρός-πίσω ολίσθηση μέσω της βαρύτητας, χάρη στον τρόπο που τα κυλιόμενα κομμάτια είναι καμπυλωμένα και η πλευρική κλίση μέσω ενός  ελατηρίου φύλλων χάλυβα.

Ενσωματωμένα στην κορυφή του ξύλινου καταστρώματος υπάρχουν διάφορα μεταλλικά κανάλια που ευθυγραμμίζονται με ιμάντες Velcro για να ασφαλίζουν το προσωπικό μας προπονητήριο. Μαζί υπάρχει μια πλαστική βάση για να υποστηρίζει τον εμπρός τροχό.

Επιπλέον, υπάρχουν 2 αντάπτορες για να διασφαλίσουμε ότι το ποδήλατο μας είναι τελείως οριζοντιωμένο, ενώ ρυθμιζόμενα πόδια κάνουν το ίδιο για την πλευρική κλίση.

Ευτυχώς, σχεδόν όλα αυτά είναι συναρμολογημένα στο εργοστάσιο, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς. Ανοίγοντας το κουτί, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να στερεώσουμε τον εμπρός τροχό στη βάση του, να δέσουμε το πίσω μέρος στα Velcro και να εφαρμόσουμε λίπανση σιλικόνης (που περιλαμβάνεται) στους κυλίνδρους από κάτω.

Προφανώς η εταιρεία θα προτιμούσε να συνδυάσουμε το MP1 με ένα από τα δικά της προπονητήρια, αλλά η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί σχεδόν οποιοδήποτε μοντέλο στην αγορά.

Η εμπειρία

Η πλατφόρμα όντως δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στην όλη διαδικασία. Όταν ποδηλατούμε καθισμένοι, αν το πεταλάρισμα μας είναι σταθερό, τότε η κίνηση είναι ελάχιστη.

Αν σηκωθούμε ορθοπέταλο, τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί, η πλευρική κίνηση και η κίνηση εμπρός/πίσω όντως προσδίδουν μια ρεαλιστική νότα στην όλη εμπειρία. Όλη η κίνηση δε έχει ροή, είναι ομαλή και αθόρυβη.

Το μόνο διαφορετικό με το δρόμο είναι η πλευρική κίνηση του ποδηλάτου μας. Όταν ποδηλατούμε έξω, ρίχνοντας το βάρος στο δεξί μας πόδι το ποδήλατο κινείται αντίθετα στην αριστερή πλευρά, για να ισορροπήσουμε. Στην πλατφόρμα, ρίχνοντας το βάρος δεξιά, η πλατφόρα γέρνει προς την ίδια πλευρά. Δεν είναι κάτι το σημαντικό, απλά θα πρέπει να το συνηθίσουμε.

Επίλογος

Η πλατφόρμα Saris MP1 Nfinity προσδίδει μια ξεχωριστή εμπειρία σε εμάς που ασχολούμαστε με το προπονητήριο. Φαίνεται πιο φυσική και πιο άνετη η προπόνηση σε κλειστό χώρο.

Μας είναι απαραίτητο; Όχι βέβαια, και με την τιμή κοντά στα 1080 € είναι ένα απαγορευτικό αξεσουάρ για τους περισσότερους από εμάς.

2 Comments

 1. Μιχαλης

  April 5, 2020 at 5:22 am

  Καλημέρα , ποιος θα φέρει στην ελλαδα την πλατφόρμα saris ? Ευχαριστώ .

  Reply

  • Cyclonews Team

   April 5, 2020 at 6:11 am

   Καλημέρα, απευθυνθείτε στο κατάστημα Podilatorama Bike Store, που πρόσφατα έφεραν το προπονητήριο Saris

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…