Το Vento Powerstrap R2 Aeroweave είναι ασυνήθιστο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει αυτό το «τρελό» υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο.

Για πολύ καιρό πολλές εταιρίες ρουχισμού, προσπάθησαν να μιμηθούν την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος, αλλά με ένα συνθετικό που ήταν λιγότερο επιρρεπές σε υπερβολική τέντωμα και ζημιά από το νερό. Και αρκετές εταιρίες το κατάφεραν!

Όμως η Fizik ξαναγράφει τους κανόνες, με ένα υφαντό συνθετικό υλικό. Δεν προσπαθεί να είναι δέρμα ή κάποιο άλλο είδος ρουχισμού. Αντίθετα, το υλικό Aeroweave είναι εκπληκτικά παρόμοιο με το τμήμα πλέγματος ενός καπέλου μπέιζμπολ – τουλάχιστον όσον αφορά τη βασική του κατασκευή και εμφάνιση – χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από νάιλον και ίνες «θερμοπλαστικού πολυμερούς». Οι ίνες αυτές έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και πυκνότητα, ώστε να δημιουργούν ένα μείγμα υποστήριξης και τεντώματος.

Η κατασκευή

Η εσωτερική υποστήριξη υπάρχει στην εμπρός περιοχή και την περιοχή της φτέρνας για να δώσει στο Vento Powerstrap R2 Aeroweave κάποιο απαραίτητο σχήμα, ενώ το εσωτερικό κομμάτι της φτέρνας είναι επίσης επενδεδυμένο με μερικά μαλακότερα υλικά.

Fizik Vento Powerstrap R2 Aeroweave - Παρουσίαση

Στην πάνω άκρη (το ανοικτό μέρος όπου βρίσκεται η γλώσσα) υπάρχει ενίσχυση με στρώματα θερμικά συγκολλημένης TPU για να στηρίξουν τα velcro.

Οι ιμάντες

Η άλλη σημαντική απόκλιση από το πρότυπο είναι η χρήση δύο μεγάλων ιμάντων Velcro ανά παπούτσι, αντί για πιο συμβατικά (και πιο μοντέρνα) συστήματα όπως τα κορδόνια ή το Boa. Η Fizik δοκίμαζε την αποδοχή του συστήματος Powerstrap στην αγορά σε παπούτσια χαμηλότερης τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 σεζόν και προφανώς η υποδοχή ήταν αρκετά ζεστή, ώστε η εταιρεία αισθάνεται άνετα να το χρησιμοποιήσει σε ακριβότερα μοντέλα.

Οι ίδιοι οι ιμάντες είναι παρόμοιοι με τους ιμάντες ασφαλείας της αυτοκινητοβιομηχανίας: φαρδείς, ευέλικτοι, χωρίς να τεντώνουν. Ο κύριος ιμάντας απλά τραβιέται πίσω με τυπικό τρόπο, ενώ ο δευτερεύον διασχίζει το πάνω μέρος του ποδιού μας για να ασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με την Fizik, ο σχεδιασμός Powerstrap είναι εξίσου σταθερός με τα άλλα συστήματα κλεισίματος, αλλά κατανέμει την πίεση πιο ομοιόμορφα από τα καλώδια Boa και είναι ευκολότερα ρυθμιζόμενο από τα κορδόνια. Περιττό να πω, είναι επίσης αρκετά ελαφρύ.

Το εμπρός μέρος

Η Fizik έχει κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο μακρόστενο σχήμα παπουτσιών της.

Στο μπροστινό μέρος, το τμήμα των δαχτύλων είναι πιο φαρδύ, το οποίο σε συνδυασμό με το ελαστικό υλικό Aeroweave, θα δίνει μια πιο άνετη συνολικά εφαρμογή.

Fizik Vento Powerstrap R2 Aeroweave - Παρουσίαση

Από κάτω, η ολοκαίνουργια αεριζόμενη πλάκα από ανθρακόνημα είναι πιο επίπεδη από ό, τι έχει δημιουργήσει στο παρελθόν η Fizik. Είναι πλέον πιο σύγχρονο με αυτά που θα βρούμε σε άλλες μάρκες, όπως Giro και Shimano. Και τέλος, η Fizik έχει αντιμετωπίσει το μακρόχρονο ζήτημα με τοποθέτηση τρυπών, προσθέτοντας συρόμενες πλάκες με επιπλέον 10 mm πίσω κίνηση από πριν.

Fizik Vento Powerstrap R2 Aeroweave - Παρουσίαση

Το πραγματικό βάρος για τα δείγματα μεγέθους 42.5 είναι 458 g ανά ζεύγος (με τις σόλες). Η τιμή λιανικής πώλησης είναι αρκετά «αλμυρή» στα 350 €.

Γενικές εντυπώσεις

Λοιπόν, για όσους από εμάς που επιθυμούν πραγματικά τα παπούτσια Fizik, αλλά απλά δεν κατάφεραν να βρουν σωστή εφαρμογή σε αυτά, το Vento Powerstrap R2 Aeroweave μπορεί να είναι αυτό που περιμέναμε.

Το πιο τετράγωνο «κουτί δαχτύλων» είναι πιο απολαυστικό από ποτέ, ειδικά όταν συνδυάζεται με το πιο εύκαμπτο υλικό Aeroweave γύρω από την περιφέρεια του παπουτσιού. Το υλικό δεν έχει προβλήματα προσαρμογής στις μικρές τοπικές διακυμάνσεις στο σχήμα του ποδιού, αλλά οι ίνες που δεν τεντώνονται και οι οποίες τυλίγονται από τη μια πλευρά στην άλλη, δίνουν την πρέπουσα υποστήριξη στο παπούτσι.

Το νέο σχήμα της πλάκας είναι επίσης μια μεγάλη επιτυχία. Η διαφορά φαίνεται στις μεγάλες βόλτες, όπου το Vento Powerstrap R2 Aeroweave έχει μια πολύ πιο φυσική αίσθηση.

Ένα πιθανό αρνητικό του παπουτσιού είναι η απουσία εσωτερικής καμάρας, κάτι που ίσως προβληματίσει μερικούς ποδηλάτες. Επομένως, μερικοί ίσως αναζητήσουν μια πλαστική σόλα, κατά προτίμηση με κάποια μορφή άκαμπτης ή ημι-άκαμπτης στήριξης.

Η κατασκευή με ανοιχτό πλέγμα δημιουργεί εξαίρετο καλό εξαερισμό – τόσο πολύ που θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγετε να φοράτε τα παπούτσια Vento Powerstrap R2 Aeroweave σε «δροσερές» συνθήκες.

Μιλώντας για τους ιμάντες…

Οι ιμάντες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο τέντωμα. Το εξαιρετικά γενναιόδωρο πλάτος τους επιτρέπει επίσης να «κλειδώνουμε» πραγματικά το πόδι μας και η εύκαμπτη φύση τους κάνει σχεδόν να εξαφανιστούν στα πόδια μας, μόλις τα φορέσουμε για λίγο.

Μιλώντας για το υλικό…

Όσοι από εμάς αγαπάμε την απαλή, σαν δερμάτινη αίσθηση που παίρνουμε από παπούτσια όπως π.χ. τα Sidi, ίσως απογοητευτούμε. Η αίσθηση από το υφασμένο υλικό είναι καλή, όχι απαραίτητα πολύ καλή.

Επίλογος

Πάντα θεωρούσα τα παπούτσια της Fizik να είναι όμορφα στο σχεδιασμό, κομψά, και κλασσικά… Ιταλικά. Το πρόβλημα είναι ότι ακολουθούσαν την παλιά σχολή, απευθυνόμενα σε ένα στενό κύκλο αθλητών.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στην Fizik, που αποφάσισε τελικά να ανανεώσει το καλούπι των παπουτσιών της και να τα μεταφέρει στην σημερινή εποχή. Τα συγκεκριμένα παπούτσια, παρά τη χρήση παραδοσιακών λουριών Velcro, αποτελούν είναι όμορφο μείγμα του παλιού με το καινούργιο. Οπότε είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσουν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς να τρέχουμε πιο γρήγορα – Βασικός οδηγός

Αν είμαστε αρχάριοι στο τρέξιμο, ο πρώτος στόχος μας είναι συνήθως να τερματίσουμε μια νέα…