Δεδομένης της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης, όλο και περισσότεροι ποδηλάτες στρέφουν την προσοχή τους σε προπονήσεις εντός, καθώς ελπίζουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να παραμείνουμε κινητοποιημένοι σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, είναι να προσθέσουμε ένα εικονικό προπονητικό πρόγραμμα όπως το Zwift στη ζωή μας.

Τι είναι το Zwift;

Το Zwift είναι ένα παιχνίδι για το προπονητήριο που μας επιτρέπει να συνδέσουμε το προπονητήριο με τον υπολογιστή μας, το iPad, το iPhone ή την Apple TV, σας επιτρέποντας να ποδηλατούμε με άλλους ποδηλάτες σε ένα εικονικό περιβάλλον, αποβάλλοντας έτσι την πλήξη που μπορεί να δημιουργήσει η προπόνηση εντός.

Αν πάλι επιθυμούμε προπονητικά προγράμματα, υπάρχουν τέτοια προγράμματα σχεδιασμένα από επαγγελματίες και  μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε σε γκρουπ αθλητών με ίδιες εντάσεις, βάση ενός ποσοστού FTP.

Η εταιρία προτείνει ότι το Zwift μπορεί να είναι καλύτερο από την ποδηλασία εκτός, όπου «…ο καιρός, η κίνηση, οι περιορισμοί του χρόνου και η απόσταση από άλλους ποδηλάτες μπορούν να μειώσουν τη διασκέδαση». Σίγουρα όταν έξω βρέχει ή έχει κρύο είναι μια καλή εναλλακτική.

Είναι δωρεάν;

Το Zwift κοστίζει περίπου 14.99 $το μήνα αλλά το ακυρώνουμε ανά πάσα στιγμή.

Δεν χρειάζεται άμεση δέσμευση – καθώς υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν δοκιμή 7 ημερών σε όλα τα νέα μέλη.

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι;

Το πιο προφανές πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα προπονητήριο. Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στο παιχνίδι, και θα το χρησιμοποιούμε τακτικά – και έχουμε οικονομική ευχέρεια – τότε επιλέγουμε ένα έξυπνο προπονητήριο όπως το Wahoo Kickr ή το Tacx Neo Smart.

Αυτά τα προπονητήρια είναι συνήθως direct drive (με ενσωματωμένη κασέτα στο σύστημα), με ενσωματωμένο βατόμετρο και μεταβλητή αντίσταση. Αυτά τα συστήματα, μετρούν την ισχύ εξόδου και στέλνουν τα δεδομένα στο Zwift, τροφοδοτώντας το online avatar (ψηφιακό εικονίδιο) μας.

Η μεταβλητή αντίσταση μας επιτρέπει να αισθανόμαστε σαν να ποδηλατούμε στο δρόμο. Έτσι όταν ανηφορίζουμε, η αντίσταση αυξάνεται ενώ ότι κατηφορίζουμε μειώνεται.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα έξυπνο προπονητήριο, στο πιο βασικό επίπεδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό προπονητήριο, σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα ταχύτητας ANT + ή Bluetooth.

Τα δεδομένα από τον αισθητήρα ταχύτητας (ή από βατόμετρο) αποστέλλονται στον υπολογιστή μας και μεταφέρονται στο παιχνίδι.

Τέλος μπορεί να χρειαστούμε ένα μικρό USB stick ANT +, που θα συνδέσουμε στον υπολογιστή για να επικοινωνήσουμε με τον με τον αισθητήρα ANT +, το βατόμετρο ή το έξυπνο προπονητήριο μας.

Απαιτήσεις υπολογιστή

Το Zwift μπορεί να εκτελεστεί σε Windows, iOS, iPhone, iPad ή AppleTV και τώρα στο Google Play.

Η πιο ευρέως διαδεδομένη επιλογή είναι το iOS, αν και το iPad επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και η επιλογή AppleTV είναι ο πιο οικονομικός τρόπος χρήσης του Zwift σε πλήρη HD σε μεγάλη οθόνη.

Εδώ είναι οι τρέχουσες ελάχιστες απαιτήσεις:

  • OS: Windows 7 x 64 bit, OSX 10.8
  • Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo
  • Μνήμη: 4GB
  • Γραφικά: 1 GB ειδική GPU ή ενσωματωμένο Intel HD 4000 / AMD
  • Σκληρός δίσκος: 4GB ελεύθερου χώρου

Σετάρισμα συστήματος

Το πρώτο βήμα είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή Zwift στη συσκευή μας.

Zwift – Αναλυτική παρουσίαση του συστήματος

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό με λεπτομέρειες όπως το φύλο, το ύψος και το βάρος, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του avatar και για την ακριβή μέτρηση της ταχύτητάς μας στο παιχνίδι.

Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε στο avatar τη στολή και το αγαπημένο μας ποδήλατο. Όσο περισσότερο παίζουμε και κερδίζουμε βαθμούς, τόσες περισσότερες στολές και ποδήλατα θα έχουμε διαθέσιμα.

Που ποδηλατούμε;

Υπάρχουν 8 χάρτες: Ο βασικός χάρτης της Watopia, και μερικές πόλεις όπως London, New York City, Richmond, Harrogate, Innsbruck, Bologna & Crit City.

Richmond &  Innsbruck είναι οι διαδρομές των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων του 2015 & 2018, και στο Λονδίνο είναι η διαδρομή του Prudential RideLondon Classique.

Zwift – Αναλυτική παρουσίαση του συστήματος

Η Watopia είναι μια διαδρομή «εμπνευσμένη» από τα νησιά του Σολομώντα σύμφωνα με το Strava. Η Νέα Υόρκη διαθέτει δρόμους που χτίστηκαν κυρίως μέσα στα όρια του Central Park, αλλά 100 χρόνια στο μέλλον!

Κάθε διαδρομή περιλαμβάνει 3 διαφορετικά επίσημα segments, το καθένα από τα οποία παρουσιάζεται από 1 αψίδα: Η πορτοκαλί αψίδα μετρά το συνολικό χρόνο, η πράσινη μετράει το χρόνο σε ένα σύντομο σπριντ, και η πουά αψίδα το χρόνο μας σε μια ανάβαση.

Ο χρόνος μας σε κάθε segment (τμήμα διαδρομής) συγκρίνεται με τους υπόλοιπους αναβάτες και εάν είμαστε οι ταχύτεροι τότε αποκτούμε την αντίστοιχη φανέλα (μας θυμίζει κάτι;).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τo Zwift για δομημένη προπόνηση;

Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέγουμε τη λειτουργία «προπόνηση». Εδώ όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν την ίδια ένταση, βασιζόμενοι σε ένα ποσοστό του FTP. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν διαφορετικές τιμές ισχύος και να γκρουπάρονται.

Υπάρχουν πολλά είδη προπονήσεων, όπως προπονήσεις στο ΑΚ, διαλλειματικές κ.ο.κ.

Ξεκινώντας, στα αριστερά της οθόνης έχουμε τη συνολική δομή της προπόνησης, στο κάτω μέρος ένα γράφημα της δύναμης μας και στην κορυφή μια ένδειξη της τρέχουσας δύναμης και της δύναμης που πρέπει να στοχεύουμε.

Μπορώ να αγωνιστώ με το Zwift;

Υπάρχουν κατηγορίες αγώνων στο Zwift. Αυτές βασίζονται στο FTP μας:

Α: 4.0 w / kg FTP ή υψηλότερη
Β: 3.2 w / kg έως 4.0 w / kg FTP
C: 2.5 w / kg έως 3.2 w / kg FTP
Δ: Κάτω από 2,5 w / kg FTP

Αυτός είναι απλά ένας οδηγός – μπορείτε να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα για οποιαδήποτε κατηγορία. Αν διαπιστώσουμε ότι το επίπεδο είναι δύσκολο ή πολύ εύκολο, αλλάζουμε κατηγορία.

Τα αποτελέσματα των αγώνων δημοσιεύονται στο ZwiftPower.com.

Ομαδικές διαδρομές Zwift

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ποδηλατούμε με φίλους στο Zwift:

  1. Μπορούμε να συναντηθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χάρτη (έχοντας επιλέξει την ίδια διαδρομή),
  2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα “Ride with” και έτσι συνδεόμαστε με κάποιον που ήδη ποδηλατεί στο Zwift και
  3. Μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα οργανωμένο γεγονός ή να δημιουργήσουμε ένα MeetUp.

Το MeetUp είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ρυθμίσουμε τη δική μας ομαδική διαδρομή – απλά ακολουθούμε τους ποδηλάτες που θέλουμε στο Zwift. Βρίσκουμε το προφίλ τους στην εφαρμογή «Zwift Companion» και πατάμε «Create MeetUp».

Ορίζουμε μια ημερομηνία και ώρα. Στη συνέχεια, έχουμε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του χάρτη Watopia ή του οποίου άλλου εναλλακτικού κόσμου έχει προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη διαδρομή, ορίζουμε μια συνολική απόσταση ή χρόνο και προσκαλούμε οποιονδήποτε άλλον θέλουμε να συμμετάσχει.

Συνδεόμαστε στο Zwift πριν από την έναρξη και βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε εγκαίρως (δεν μπορούμε να συμμετέχουμε αργά).

Μπορούμε να προσκαλέσουμε μόνο τα άτομα που μας ακολουθούν, ο μέγιστος αριθμός αναβατών που μπορούμε να προσκαλέσουμε είναι 50 και μπορείτε να προγραμματίσουμε μια προπόνηση, μέχρι 7 ημέρες πριν.


Πώς μπορώ να μεταφορτώσω τις διαδρομές Zwift στο Strava;

Όλες οι βόλτες μας στο Zwift αποθηκεύονται στη μορφή .fit του υπολογιστή μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφορτωθούν σε οποιονδήποτε ιστότοπ.

Ωστόσο, αν θέλουμε απλώς να ανεβάσουμε τη βόλτα μας στο Strava τότε υπάρχει η δυνατότητα να συνδέσσουμε το Zwift με το λογαριασμό μας στο Strava στο ταμπλό του Zwift. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διαδρομές στο Zwift θα μεταφορτωθούν αυτόματα στο Strava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…