Κατά τη διάρκεια του  Tour de France 2009, μια θρυλική διαμάχη ξέσπασε μέσα στους κόλπους της Astana, καθώς οι Lance Armstrong και Alberto Contador «αγωνίζονταν» παρασκηνιακά για την αρχηγία και τελικά την κίτρινη φανέλα.

Ήταν η χρονιά που ο Armstrong επέστρεφε ποδηλατικά, και όλοι περίμεναν ότι η ομάδα θα συνταχθεί μαζί του. Η θέληση του Τεξανού συνάντησε όμως την επιμονή του Ισπανού, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει πίσω.

Ο Contador κατέληξε να κερδίσει το Γύρο με τον Armstrong στην 3η θέση.

Αν και ορισμένα από τα γεγονότα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς, ο Contador μιλώντας σε μια συνέντευξη με έναν Ισπανό YouTuber, αποκάλυψε μερικές εκπληκτικές λεπτομέρειες για τον πόλεμο μέσα στην ομάδα. Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία:


Ένταση στο λεωφορείο

«Ο γύρος ξεκίνησε με πολλή διαμάχη για το αν ο αρχηγός ήταν Armstrong ή αν ήμουν εγώ. Ήμουν πίσω στο Tour μετά τη νίκη του 2007, έχοντας κερδίσει το Giro και τη Vuelta το 2008… Ο Lance επέστρεφε στην ποδηλασία, στην ομάδα μου και προφανώς ήθελε να κερδίσει και τον Γύρο. Μόνο ένας μπορεί να κερδίσει και υπήρξε τεράστια ένταση».

«Μια μέρα, άφησα την απογευματινή μου ξεκούραση και πήγα στο δωμάτιό του για να μιλήσω μαζί του γι ‘αυτό και μου είπε: ΄Είναι καλύτερο για μένα αν κερδίσεις τον Γύρο’. Αυτό έγινε μια μέρα πρίν από την πρώτη ατομική χρονομέτρηση στο Μονακό. Υπήρχε τεράστια ένταση κάθε βράδυ στο τραπέζι, όχι τόσο για εμάς, αλλά για τους άλλους αθλητές, το προσωπικό, όλους».

«Τότε αργότερα το απόγευμα είδα στο Twitter, “..αύριο στην ατομική χρονομέτρηση θα δούμε ποιος είναι ο αρχηγός”. Έτσι όλα αυτά ήταν χάσιμο χρόνου και είχα χάσει απλά την ξεκούραση μου».

Σπάσιμο στο 5ο εταπ

«Είχα πάρει χρόνο σε αυτόν κατά την ατομική χρονομέτρηση, και στη συνέχεια στο 5ο εταπ, θα υπήρχε πλάγιος άνεμος. Πήγα να μιλήσω με τον George Hincapie, ο οποίος ήταν ο φίλος του, και μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα έσπαζαν το πελοτόν».

«Αργά στο εταπ υπήρχε σπάσιμο και ο Lance ήταν στο 1ο γκρουπ, και μπήκα πίσω στο 2ο [γκρουπ]. Και ήταν η δική μου ομάδα μπροστά που άνοιγε το ρυθμό, ενώ υποτίθεται ήμουν ο αρχηγός. Τερμάτισα, ο υπεύθυνος Τύπου και  αδερφός μου μου είπε να ηρεμήσω και να μπω στο λεωφορείο. Τότε είπαν [η ομάδα] ότι η ενδοεπικοινωνία είχε χαλάσει. Ο Armstrong μου πήρε 40΄΄ και ήταν μπροστά μου στη ΓΚ. Έτσι ήταν τώρα ο εικονικός αρχηγός».

Ανδόρα και 9ο εταπ

«Τελικά ήμουν σε αγαπημένο έδαφος και στη συνέχεια είπαν σε μια συνάντηση ομάδας το προηγούμενο βράδυ:

“Θα αγωνιστούμε αύριο tranquilos (ήρεμα). Ας μείνουμε όλοι μαζί και όταν φτάσουμε στην ανάβαση, απλά με tempo , και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο.”

«Ήμουν στο κρεβάτι σκεφτόμουν ότι περίμενα να φτάσω στα βουνά και να πάρω τον αγώνα και τώρα μου λένε να πάω ήρεμα; Αργότερα πήγα να δω έναν συναθλητή που ήταν λίγο ουδέτερος και μου είπε: “Alberto, προτού να είσαι αυτός που θα φανεί ανόητος, ας είναι αυτός”».

Armstrong και Contador – Η διαμάχη τους στον Γύρο Γαλλίας 2009

«Πρώτος επιτέθηκε ο Evans μετά ο Van der Broeck και είπα, “αυτό είναι δικό μου”. Επιτέθηκα, τους έπιασα και ήμουν μόνος στην κορυφή. Πέρασα τον Lance στην ΓΚ. Υπήρχε μεγάλη ένταση στο λεωφορείο. Και αυτό είχε δημιουργηθεί από την άνοιξη, όταν έλεγε  πράγματα για μένα στο Twitter όλη την ώρα».

«Το επόμενο πρωί στο λεωφορείο, ο Johan [Bruyneel] είπε ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαμε προγραμματίσει και αν κάποιος είχε κάτι να πει. Ο Lance σήκωσε το χέρι του και λέει “Nαι” και είπε ότι δεν τήρησα την τακτική της ομάδας. Τον έκοψα και είπα: “Αν θέλεις σεβασμό, είσαι ο πρώτος που πρέπει να το δείξεις. Δεν έχεις σεβαστεί εμένα και την υπόλοιπη ομάδα από την αρχή του έτους”. Τότε με κόβει και λέει,”OK, Pistolero”».

«Στη συνέχεια υπήρχε απόλυτη σιωπή στο λεωφορείο. Κανείς δεν είπε μια λέξη, ούτε οι αθλητές, οι βοηθοί, οι προπονητές, και τελικά κάποιος άνοιξε την πόρτα του λεωφορείου, όλοι βγήκαν έξω. Μείναμε μόνο ο Lance και εγώ μόνοι. Με πήγε στο πίσω μέρος του λεωφορείου, και είπε: «Μη με γ@μ@ς.» Αυτό έφτασε την ένταση στα κόκκινα».

Ψυχολογικά παιχνίδια

«Από την αρχή του χρόνου έλεγε τα πράγματα για μένα στο Twitter. Εάν σκέφτηκε ότι αυτά τα πράγματα θα με έριχναν ψυχολογικά, έκανε λάθος. Κάθε φορά που έλεγε κάτι τέτοιο, με ώθησε περισσότερο από ποτέ».

«Είχα την εμπιστοσύνη, ότι αν το ποδήλατο μου ήταν πάντα με τον μηχανικό μου, αν το φαγητό μου ήταν φροντισμένο και αν εξαρτιόταν μόνο από τα πόδια μου, όλα θα λειτουργούσαν υπέρ μου».

«Τρεις μέρες πριν από τον Γύρο, μου είπαν ότι ο Νο1 βοηθός μου, ο οποίος ήταν ο Benjamin Noval, δεν πρόκειται να ερχόταν στο Tour, και είπα, “Tι αστείο είναι αυτό;”».

«Προσπαθούσαν συνεχώς να με μειώνουν ψυχολογικά. Ακόμη και πριν από την ατομική χρονομέτρηση στο Μονακό, έπρεπε να αγοράσω ένα σύνολο από τους αγαπημένους μου τροχούς από μια άλλη ομάδα επειδή είχαμε μόνο δύο και ήταν και οι δύο για τον Lance. Τώρα γελάμε γι ‘αυτό, αλλά εκείνη την εποχή, ήταν πολύ βαρύ».

Επίλογος

Για το υπόλοιπο του Tour, το ζευγάρι παρέμεινε κοντά ο ένας στον άλλον, μέχρι το 15ο εταπ, όπου ο Contador επιτέθηκε, πήρε διαφορά και τελικά κέρδισε το 2ο Tour de France.

Τελικά ο Armstrong τερμάτισε 3ος πίσω από τον Andy Schleck. Παρόλα αυτά, η θέση του διαγράφτηκε, μετά την καταδίκη του για την υπόθεση ντόπινγκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…