Οι χορηγοί παρέχουν επαγγελματικές ομάδες και αθλητές οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσουν. Από ποδήλατα και ποδηλατικά αξεσουάρ έως και είδη διατροφής.

Οι ομάδες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βεβαιωθούν ότι όλοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα των χορηγών. Υπάρχουν όρια – ειδικά όταν πρόκειται για γεύσεις και στομάχια.

«Ίσως το 40% να μείνει [στα προϊόντα των χορηγών], δήλωσε ένα στέλεχος ομάδας, που προτιμά την ανωνυμία. «…Οποιαδήποτε ομάδα χρησιμοποιεί πιθανώς 50% πράγματα από χορηγούς, 30% πραγματικό φαγητό, 20% άλλα προϊόντα».

Επομένως, αν η πλειοψηφία των ομάδων χρησιμοποιεί προϊόντα, εκτός του επίσημου προμηθευτή τους, για έναν ή τον άλλο λόγο, τι χρησιμοποιούν;

Μια από αυτές τις εταιρίες που προμηθεύουν ομάδες με αθλητικά προϊόντα διατροφής ονομάζεται The Feed.

Από ανάλογες εταιρίες λοιπόν, οι επαγγελματικές ομάδες αγοράζουν – με δικά τους χρήματα – τα προϊόντα διατροφής για τους αθλητές τους.

Ας δούμε μερικές κατηγορίες τέτοιων προϊόντων.

Οι εστέρες κετόνης

Ίσως έχουμε ακούσει για κετόνες μέχρι τώρα. Αν όχι, είναι η πηγή ενέργειας που προέρχεται από το συκώτι μας.

Αθλητικά προϊόντα διατροφής - Τι προτιμούν οι επαγγελματίες;

Συγκεκριμένα από το αποθηκευμένο λίπος, αφού έχουμε εξαντλήσει τα συνηθισμένα αποθέματα γλυκογόνου και τις προμήθειες σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται εξωγενώς, η ιδέα είναι ότι ξεγελά το σώμα μας να χρησιμοποιήσει πρώτα αυτήν την πηγή, η οποία ουσιαστικά σώζει τα αποθέματα γλυκογόνου (και μειώνει επίσης την παραγωγή γαλακτικού οξέος) για αργότερα.

Μία μελέτη έδειξε ότι, όταν λαμβάνονται αμέσως μετά από μια σκληρή προπόνηση, και πάλι πριν από το κρεβάτι, οι εστέρες κετόνης μπορούν να βελτιώσουν την αποκατάσταση έως και 15%. Επίσης, οι αθλητές θα μπορούν να διατηρήσουν την φόρμα τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αλλά και να εξακολουθούν να «χτίζουν», χωρίς να ανησυχούν για την υπερπροπόνηση.

Επί του παρόντος, οι εστέρες κετόνης είναι πολύ ακριβοί, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρασκευαστούν. Κάθε φιάλη των 65 ml (που περιλαμβάνει  25 g καθαρής κετόνης) στοιχίζει σχεδόν 40$.

«Ορισμένες ομάδες και αθλητές το χρησιμοποιούν ακόμα για επιδόσεις, αλλά οι ομάδες συνήθως το αγοράζουν κυρίως για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση», δήλωσε ο ιδρυτής του The Feed, Matt Johnson.

«Δεν μπορούμε να το διατηρήσουμε σε απόθεμα. Η μέση παραγγελία είναι 20.000 $ και πιθανότατα παραγγέλνουν κάθε άλλο μήνα [προ καραντίνας]. Έχουμε 8 ομάδες WorldTour που το αγοράζουν από εμάς και τουλάχιστον οι μισές από τις 30 πρώτες του WorldTour πραγματοποιούν μεμονωμένες παραγγελίες μαζί μας. Κάθε ένας από αυτούς τους αθλητές ξοδεύει περίπου 5.000-6.000 $ ανά παραγγελία. Αλλά δεν μιλάνε πολύ για αυτό».

Λειτουργούν πραγματικά οι εστέρες κετόνης; Αυτή η μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω λέει ότι το κάνουν, αλλά αυτή είναι μόνο μία μελέτη μέχρι σήμερα και απέχει πολύ από ένα ευρέως αποδεκτό συμπέρασμα.

Εναλλακτικά ενεργειακά ποτά

Η πιο δημοφιλής στρατηγική ανεφοδιασμού είναι η ενυδάτωση με υγρά, και η λήψη θερμίδων με στερεά τρόφιμα, για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα γαστρεντερικά προβλήματα.

Πρακτικά όμως, η υγρή τροφοδοσία είναι καλύτερη. Το μόνο πρόβλημα είναι – όπως τα παραδοσιακά τζελ – τα ροφήματα που περιέχουν θερμίδες μπορούν να κάθονται πολύ καιρό στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Αθλητικά προϊόντα διατροφής - Τι προτιμούν οι επαγγελματίες;

Η Maurten είναι μια νέα εταιρεία ενεργειακής διατροφής από τη Σουηδία, και πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της με μια φόρμουλα ενεργειακών ποτών, που ενσωματώνει ένα μυστικό μείγμα πηκτίνης και αλγινικού νατρίου – και τα 2  είναι παχυντικοί παράγοντες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα.

Αναμιγνύεται και πίνεται όπως τα συνηθισμένα ενεργειακά ποτά, αλλά σε ένα όξινο περιβάλλον (όπως το στομάχι σας), αλλάζει σε ένα τζελ πυκνό σε θερμίδες. Σύμφωνα με την Maurten, αυτό το νέο τζελ μπορεί να αφομοιωθεί σαν στερεά τροφή, αλλά με την ευκολία της παροχής υγρών.

Ακριβώς για πόσο υδατάνθρακες μιλάμε εδώ; Το τυποποιημένο Drink Mix 160 της Maurten συσκευάζει 40 g υδατάνθρακα, ενώ το Drink Mix 320 ένα επιβλητικό 80 g – ή περίπου 30 g περισσότερο από μια ισοδύναμη ποσότητα Coca-Cola.

«Υπάρχουν τουλάχιστον έξι ομάδες WorldTour που χρησιμοποιούν το Maurten», ισχυρίστηκε ο Johnson.

Φυσικά τα προϊόντα της Maurten δεν είναι τίποτα παρά φθηνά. Μια μερίδα οποιουδήποτε από τα προϊόντα του Maurten κοστίζει περίπου 4$ ανά τεμάχιο.

Μαγειρική σόδα;

Πριν χρόνια, μια κρέμα προτάθηκε από τον τότε επαγγελματία Andrew Talansky, ως έναν τρόπο για να μειώσει τον πόνο των μυών και να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος. Πώς λειτουργεί; Λοιπόν, είναι βασικά μόνο όξινο ανθρακικό νάτριο – μαγειρική σόδα, με άλλα λόγια – σε βάση λοσιόν που εφαρμόζεται απευθείας στα πόδια.

Το όνομα του προϊόντος άλλαξε πρόσφατα σε Amp Human (και εξασφάλισε οικονομική υποστήριξη από κανέναν άλλο από τον Lance Armstrong), και τουλάχιστον σύμφωνα με τον Johnson, οι επαγγελματικές ομάδες και οι αθλητές το χρησιμοποιούν κατά κόρον.

«Ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια», είπε. «Μερικοί αθλητές το χρησιμοποιούσαν, μόνο για ατομικές χρονομετρήσεις. Αλλά τώρα το χρησιμοποιούν για κάθε αγωνιστική μέρα – και το χρησιμοποιούν για αποκατάσταση. Και αυτό γίνεται σε όλες τις ομάδες [WorldTour]».


Εκχύλισμα παντζαριών

Τα κέρδη απόδοσης που προσφέρονται από τα συμπληρώματα παντζαριών είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένα, με το κύριο όφελος να είναι η ελαφρώς βελτιωμένη πρόσληψη οξυγόνου (και, επομένως, ελαφρώς αυξημένη απόδοση ισχύος).

Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο έντονο σε υψηλά προπονημένους αθλητές, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να υπάρχει..

Το εκχύλισμα παντζαριού προσφέρεται επί του παρόντος σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών, αλλά ο Johnson λέει ότι η προτιμώμενη έκδοση των ομάδων είναι το AltRed, το οποίο συμπυκνώνει το εκχύλισμα σε κάψουλα, που καταναλώνεται εύκολα.

«Οι ομάδες αγοράζουν όλο και περισσότερο από αυτό ως νόμιμο ενισχυτή οξυγόνου», δήλωσε. «Δύο ή τρεις ομάδες το έχουν παραγγείλει και περισσότερα άτομα το αγοράζουν».

Επίλογος

Ακόμα κι αν πιστεύουμε στα παραπάνω προϊόντα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κανένα από αυτά δεν θα μετατρέψει έναν μέσο αθλητή σε έναν αθλητή επιπέδου Tour de France.

Η ποδηλασία εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι γενετικής και προπόνησης. Και είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο και σε αυτό το επίπεδο του αθλήματος – αν κάποιος πιστεύει ότι κάτι λειτουργεί, τότε θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ελαστικά Specialized S-Works Mondo

Η Specialized κυκλοφόρησε ένα νέο ελαστικό tubeless, το S-Works Mondo. Η εταιρία δηλώνει ό…