Μετά λοιπόν την ταλαιπωρία της καραντίνας… ήρθε η άνοιξη! Και μαζί της άρχισαν οι μεγάλες προπονήσεις στο δρόμο.

Χρειαζόμουν καινούργια γυαλιά ποδηλασίας, μια και αυτά που είχα έδειχναν πλέον τα χρόνια τους, με αρκετά ταλαιπωρημένους φακούς (από την χρήση). Απευθύνθηκα στο γνωστό κατάστημα Podilatorama Bike Store που υποστήριζαν πρόσφατα μια καινούργια εταιρία ποδηλατικών -και όχι μόνο- γυαλιών.

Η Bliz είναι μια πολύ καλή Σουηδική εταιρία που ειδικεύεται σε σπορ γυαλιά, όπως γυαλιά για ποδηλασία, για σκι, για τρέξιμο. Από την άλλη, πάντα μου άρεσαν τα γυαλιά τύπου μάσκας, γιατί προσφέρουν ένα ενιαίο οπτικό πεδίο` πολύ σημαντικό όταν κινείσαι με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε 2 ρόδες!

Τα μοντέλα

Η εταιρία προσφέρει βασικά 2 μοντέλα ποδηλατικών γυαλιών, τα Fusion και τα Matrix.

Στα Fusion, το κάτω μέρος του σκελετού είναι αποσπώμενο, οπότε έχει κάποιος την επιλογή να το χρησιμοποιεί ή όχι. Τα Matrix διαθέτουν μόνο το πάνω μέρος του σκελετού, οπότε στο πρόσωπο μας ακουμπά ουσιαστικά ένα μέρος του φακού.

Φακός Nordic Light

Για να δοκιμάσω επέλεξα τα Nordic Light, κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται ως «σκανδιναβικός φωτισμός». Το μοντέλο ήταν το Matrix και η απόχρωση του φακού ανοικτή, συγκεκριμένα coral amber με διαβάθμιση Cat 1, (δηλαδή κατηγορίας 1) και μετάδοση ηλιακού φωτός μεταξύ 49-51%.

Bliz Matrix Nordic Light - Δοκιμή

Ο συγκεκριμένος φακός, μπλοκάρει τα ενδιάμεσα χρώματα και έτσι βλέπουμε μόνο καθαρά χρώματα. Έτσι, η όραση μας βελτιώνεται και τα μάτια μας είναι πιο ξεκούραστα. Το αποτέλεσμα είναι να τονίζεται η αντίθεση του τοπίου και αυτό είναι πιο εμφανές σε συνθήκες χαμηλού ηλιακού φωτός.

Υπάρχουν ουσιαστικά 5 κατηγορίες, ξεκινώντας με Cat 0 (με καθαρό φακό για οδήγηση την νύκτα) μέχρι Cat 4 για υπερβολικό ηλιακό φως, π.χ. αν τύχει να ποδηλατείτε συχνά στο Dubai! Αυτή τη στιγμή, το κατάστημα προσφέρει τους φακούς Cat 1 &2.

Η πρώτη επαφή

Τα γυαλιά έρχονται μέσα σε μια προσεγμένη σκληρή θήκη, που ανοίγει με ένα πολύ περίεργο τρόπο, εσωτερικά επενδυμένη με μαλακό υλικό. Περιέχει εκτός από τα γυαλιά, ένα μαντηλάκι για καθαρισμό και τις απαραίτητες εγγυήσεις. Δεν χρειάζεσαι και κάτι περισσότερο.

Η πρώτη εντύπωση είναι το μέγεθος του φακού. Είναι αρκετά μεγάλος σε πρώτη επαφή και διαθέτει αρκετό περιθώριο πάνω από το ύψος της μύτης, προσφέροντας θεωρητικά μια ενιαία ανεμπόδιστη οπτική.

Κοιτώντας από μπροστά, εντύπωση επίσης προκαλούν τα 2 υπερμεγέθη ανοίγματα του φακού για την αποφυγή θαμπώματος. Από τη μέσα μεριά, ο αντάπτορας για τη στήριξη της μύτης είναι ρυθμιζόμενος, όπως και οι άκρες του σκελετού, που πιάνουν στο κεφάλι μας. Έτσι μπορούμε εύκολα να φέρουμε τα γυαλιά ακριβώς στα μέτρα μας.

Ο φακός φυσικά είναι πολυκαρβονικός, που σημαίνει πρακτικά άθραυστος και διαθέτει 100% προστασία από ακτίνες UVA &UVB. Βάρος στα 34 gr.

Η δοκιμή

Τα γυαλιά δοκιμάστηκαν συνολικά για 5 εβδομάδες, σε όλες τις συνθήκες: Συννεφιά, ελαφρά ηλιοφάνεια, ισχυρή ηλιοφάνεια και φυσικά βροχή.

Η πρώτη μεγάλη δοκιμή ήταν η Πασχαλινή προπόνηση των 140 χλμ. Ξεκίνησα πρωί γύρω στις 9 με ελαφρά συννεφιά.

Πρώτη θετική εντύπωση, ήταν η απουσία κάθε παραμόρφωσης στο τοπίο. Αν και ο φακός είναι καμπυλωτός, δεν παραμόρφωνε καθόλου το τοπίο. Μάλιστα, έβγαλα και έβαλα εν κινήσει αρκετές φορές τα γυαλιά, για να σιγουρευτώ.

Bliz Matrix Nordic Light - Δοκιμή

Δεύτερη θετική εντύπωση, η δυναμική φωτισμού. Ο φακός πραγματικά ενίσχυε τον φωτισμό του τοπίου στη συννεφιά, και προσέφερε επίσης πολύ καλή ευκρίνεια, πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα γυαλιά μου. Μετά από μερικά χιλιόμετρα, είχα ξεχάσει ότι ποδηλατούσα με συννεφιά και έμοιαζε με συνθήκες χαμηλής ηλιοφάνειας!

Bliz Matrix Nordic Light - Δοκιμή

Τρίτη θετική εντύπωση, ο αερισμός. Εκείνη την μέρα είχε πλάγιους ανέμους και μερικές στιγμές, ένοιωθα παράξενα δροσερό το πρόσωπο μου. Μου πήρε μερικά χιλιόμετρα, αλλά μετά κατάλαβα ότι τα 2 ευμεγέθη ανοίγματα, στο πάνω μέρος του φακού, έκαναν πραγματικά τη δουλειά τους.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής, όπου για μισή ώρα έβρεχε. Αν και τα γυαλιά φυσικά βρέχονταν, συγκρατούσαν ελάχιστες σταγόνες νερό. Με τα προηγούμενα γυαλιά, απέφευγα να τα σκουπίζω, γιατί μετά θάμπωναν και δεν έβλεπα καλά. Σκέφτηκα λοιπόν να τα σκουπίσω, για να δω πόση «ζημιά» θα έκανα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, τα γυαλιά καθάρισαν κανονικά χωρίς το νερό να θαμπώνει το τοπίο μου. Τότε θυμήθηκα να διαβάζω ότι ο φακός είναι υδροφοβικός!

Bliz Matrix Nordic Light - Δοκιμή

Τελειώνοντας την μεγάλη προπόνηση, έφτασα σπίτι με ένα ελαφρύ πόνο στη μύτη. Κατάλαβα ότι δεν είχα ρυθμίσει σωστά τον αντάπτορα από σιλικόνη. Η ρύθμιση είναι απλή: Κρατώντας τα γυαλιά με το ένα χέρι, με το άλλο απλά ρυθμίζουμε το άνοιγμα που θέλουμε να έχει, ώστε να εφαρμόζει τέλεια πάνω στη μύτη μας.

Μετά από μια βδομάδα, ο καιρός καθάρισε και είχαμε ηλιοφάνεια. Ξεκίνησα λοιπόν μια μεσημεριανή βόλτα, ενώ ο ήλιος μεσουρανούσε. Στα πρώτα χιλιόμετρα, με το φακό αυτό το τοπίο έδειχνε υπερφωτισμένο, αλλά περιέργως δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα.

Μετά το τέλος της βόλτας, έχοντας ποδηλατήσει για περίπου 2 ½ ώρες, δεν ένοιωθα καμία ενόχληση από την έντονη ηλιοφάνεια. Η δήλωση της εταιρίας ότι ο φακός παρείχε 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, αποδεικνυόταν αληθινή!

Επίλογος

Μετά από την δοκιμή, το μόνο αρνητικό που βρήκα σε αυτά τα γυαλιά, είναι ότι ο φακός θέλει έντονο καθάρισμα, γιατί θαμπώνει εύκολα αν ακουμπήσεις πάνω του.

Η ευκρίνεια και η αντίθεση των χρωμάτων είναι εκπληκτική, ο αερισμός πολύ καλός, η βροχή δεν δημιουργεί πρόβλημα στον φακό.

Ενδεχομένως, σε μια μεγάλη προπόνηση 4-5 ωρών σε ηλιοφάνεια, ο συγκεκριμένος φακός να μην είναι ο κατάλληλος – λόγω ενισχυμένης φωτεινότητας – και να κουράσει. Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή του φακού Begonia – Violet Nordic Light, Cat 2, με μικρότερη μετάδοση ηλιακού φωτός (25-28%).

Tα γυαλιά της δοκιμής κοστίζουν 89 €.

Καλές προπονήσεις

Συνολικη Βαθμολογια
Ευκρίνεια 95%
Αντίθεση χρωμάτων 90%
Αερισμός 91%
Υδροφοβία 83%
Εργονομία 82%
Summary
88 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…