Καθώς την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε το Grand Départ στη Νίκαια, ο διοργανωτής του TDF, ASO, επιβεβαίωσε την αυστηρή απόφαση και εξήγησε το ιατρικό πρωτόκολλο COVID-19 για τις 22 ομάδες:

Εάν εντοπιστούν δύο περιπτώσεις COVID-19 σε μια ομάδα στο Tour de France, ολόκληρη η ομάδα και το προσωπικό θα απομακρυνθούν.

Η Γαλλία αποκάλυψε ότι σημειώθηκαν 4.771 νέα κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη, η υψηλότερη αύξηση από το τέλος της καραντίνας τον Μάιο.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι μόνο 4 αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 από την επανεκκίνηση:  Ο Hugo Houle (Astana) βρέθηκε θετικός στο Tour de Pologne και ο Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation) θετικός πριν από το Vuelta a Burgos. Τέλος, η AG2R La Mondiale υπέστη δύο θετικές δοκιμές – τον Silvan Dillier, μια καθυστερημένη αποχώρηση από το Strade Bianche και τον Larry Warbasse την Παρασκευή το πρωί.

Ωστόσο, το Tour de France φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο Πρόεδρος της UCI David Lappartient επιβεβαίωσε ότι το Tour de France θα συνεχιστεί εάν εμφανιστούν περιπτώσεις COVID-19 στις προστατευτικές φυσαλίδες της ομάδας.

«Ένας αγώνας δεν θα σταματήσει εάν υπάρχει μια θετική περίπτωση, ακόμη και αν κανείς δεν ξέρει, εάν ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος», αποκάλυψε ο Lappartient.

«Φυσικά, οποιοσδήποτε αθλητής που βρεθεί θετικός σε τεστ, θα αποχωρήσει από τον αγώνα. Τότε πρέπει να ελέγξουμε τις περιπτώσεις επαφής, εκείνους που είχαν στενή επαφή με τον αθλητή, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ίσως ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει επίσης να αποχωρήσουν από τον αγώνα».

Το πρωτόκολλο Tour de France δηλώνει ότι εάν εμφανιστούν δύο περιπτώσεις του COVID-19 σε μια ομάδα, ολόκληρη η ομάδα – 8 αθλητές και 30 άτομα, θα απομακρυνθούν από τον αγώνα. Ωστόσο, με κάθε ομάδα να ζει σε απομόνωση σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του αγώνα και να συμμετέχει σε ένα πελοτόν που δεν θεωρείται σημαντικός κίνδυνος περαιτέρω μόλυνσης, το Tour de France θα συνεχίσει, θεωρητικά.

«Εάν 2 άτομα ή περισσότερα από την ίδια ομάδα παρουσιάζουν έντονα ύποπτα συμπτώματα ή βρεθούν θετικά για COVID-19, η εν λόγω ομάδα θα αποβληθεί από το Tour de France», αναφέρει το έγγραφο από την ASO.

«Οι αθλητές της δεν θα έχουν την άδεια να ξεκινήσουν το Tour de France (ή το επόμενο εταπ) και η διαπίστευση από το προσωπικό της ομάδας θα ανακαλεστεί».

Αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας

Η UCI δημιούργησε ένα αυστηρό πρωτόκολλο COVID-19 για την επιστροφή στους αγώνες και οι ομάδες έχουν επίσης δημιουργήσει εσωτερικά πρωτόκολλα για να περιορίσουν περαιτέρω τον κίνδυνο μετάδοσης σε μια ομάδα.

Το πρωτόκολλο UCI υποχρεώνει τις ομάδες να υποβληθούν σε 2 τεστ προτού συμμετέχουν σε αγώνες, θέτει κανόνες για την απόσταση μεταξύ εκείνων στις φούσκες ασφαλείας της ομάδας και των υπόλοιπων και εξηγεί τι θα συμβεί εάν εμφανιστεί μια περίπτωση COVID-19 κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα πρωτόκολλα UCI και αγώνων πρέπει να τηρούν τους κανόνες τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τον έλεγχο του COVID-19.

Οι διοργανωτές των αγώνων πρέπει να ορίσουν έναν γιατρό COVID-19 που θα διαχειρίζεται οποιεσδήποτε περιπτώσεις με τους γιατρούς των ομάδων. Η εκτίμηση επικινδυνότητας θα πραγματοποιείται βάσει τοπικών πληροφοριών και οι αθλητές θα πρέπει να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία, συνήθως μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, για να εντοπίζονται πιθανά συμπτώματα COVID-19.

Οι ομάδες θα κοιμούνται σε ξεχωριστές πτέρυγες ξενοδοχείων και οι περισσότεροι έχουν δημιουργήσει φορητές κουζίνες και εγκαταστάσεις φαγητού για να αποφύγουν την επαφή με άλλους επισκέπτες.

Ορισμένες ομάδες προσπαθούν να ολοκληρώσουν το πρωτόκολλο δοκιμών πριν από τον αγώνα, αλλά θα υπάρχει μια κινητή μονάδα για τεστ στο Tour de France, με αθλητές και προσωπικό να περνάνε τεστ, κάθε μέρα ανάπαυσης στις 7 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο Tour de France, οι ομάδες μπορούν να αντικαταστήσουν τους αθλητές που βρεθούν θετικοί, με τελική προθεσμία στις 10 π.μ. πριν από το 1ο εταπ, το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Όπως είδαμε ήδη στους αγώνες, οι αναβάτες πρέπει να φορούν μάσκες όταν εισέρχονται κατά την έναρξη του αγώνα και μετά τον αγώνα όταν ταξιδεύουν στο λεωφορείο ή μιλούν στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι πρέπει επίσης να σέβονται τους αυστηρούς κανόνες, αλλά που θα παραμένουν έξω της φούσκα της ομάδας.

Τα αυτόγραφα και οι selfies δεν επιτρέπονται πλέον, με την ASO να περιορίζει τον αριθμό των ατόμων στην εκκίνηση του εταπ και να ζητά από τους οπαδούς να φορούν επίσης μάσκες.

«Παραμένω αισιόδοξος ότι το Tour de France θα προχωρήσει», δήλωσε ο Lappartient.

«Φυσικά, μηδενικό ρίσκο δεν υπάρχει. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεγάλο σύμπλεγμα στη Νίκαια ή ένα γρήγορο δεύτερο κύμα. Παρακολουθώ τα πράγματα στενά με τους διοργανωτές του αγώνα και έτσι, είμαι αισιόδοξος ότι το Tour de France θα πραγματοποιηθεί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Το Tour de France, ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας, γίνεται συνεχώς πιο αγγλόφωνος. Υπάρχ…