Τα τεύτλα γενικά και ο χυμός παντζαριών ειδικά, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ενισχύουν την υγεία μας.

Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που δείχνει κάποια πολλά υποσχόμενα θετικά αποτελέσματα αυτού του λαχανικού, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και πιθανώς στη βελτίωση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων. Πρόσφατα, ο χυμός παντζαριών έχει προσελκύσει επίσης την προσοχή ερευνητών που αξιολογούν την αθλητική απόδοση.

Τα βιοχημικά και φυσιολογικά μέσα με τα οποία ο χυμός παντζαριού βελτιώνει την καρδιαγγειακή αντοχή, σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι περιέχει άφθονες ποσότητες ανόργανων νιτρικών. Αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτρώδη από βακτήρια στο στόμα – και σε μικρότερο βαθμό στο έντερο.

Μόλις απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος, το νιτρώδες μετατρέπεται και πάλι σε νιτρικό οξείδιο (ΝΟ) σε ιστούς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Προτερήματα

Το ΝΟ είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Η παραγωγή ΝΟ σε ιστούς που στερούνται οξυγόνου βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος προς αυτούς τους ιστούς, αναστρέφοντας την υποξαιμία.

Πρόσθετες επιδράσεις του ΝΟ περιλαμβάνουν βελτιωμένη μιτοχονδριακή απόδοση και πρόσληψη γλυκόζης στους μυς, καθώς και βελτιωμένες διαδικασίες συστολής και χαλάρωσης.

Με τόσα πολλά θεωρητικά οφέλη του ΝΟ που προέρχεται απευθείας από το χυμό παντζαριών, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι τα τεύτλα αγκαλιάστηκαν με ενθουσιασμό μεταξύ αθλητών αντοχής. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, η έρευνα παραμένει πιο συντηρητική.

Ποδηλασία

Μία μελέτη σε προπονημένους ποδηλάτες έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού βελτίωσε την απόδοση κατά 0,8% σε μια διαδρομή 70 χλμ. Σημαντικές αυξήσεις στην απόδοση, μετρούμενες ως βατ (W) ανά λίτρο VO2 (W / VO2) παρατηρήθηκαν τα τελευταία 15 χλμ. Με άλλα λόγια, οι ποδηλάτες μπορούσαν να παράγουν περισσότερη ισχύ για την ίδια ποσότητα κατανάλωσης οξυγόνου από ό, τι θα μπορούσαν χωρίς χυμό τεύτλων, μεταφράζοντας σε γρηγορότερους χρόνους.

Μια άλλη μελέτη στόχευε στην αποδοτικότητα σε μια δοκιμή 40΄ σε υπο-μέγιστη ένταση (20΄στο 50% VO2max ακολουθούμενη από 20΄ σε 70% VO2max). Και πάλι, παρατηρήθηκε μείωση του VO2 και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα μετά τη συμπλήρωση χυμού παντζαριού, χωρίς όμως να είναι στατιστικά σημαντικό.

Σε μια ακόμη μελέτη ποδηλασίας, έμπειροι αθλητές δοκίμασαν το αποτέλεσμα της συμπλήρωσης με χυμό παντζαριών, με δοκιμές στο 60%, 70%, 80% και 100% της μέγιστης ισχύος. Σε αυτή τη μελέτη οι αθλητές μπόρεσαν να διατηρήσουν τις συγκεκριμένες εντάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με το χυμό από ό, τι χωρίς, αλλά με αρκετή επικάλυψη μεταξύ των δύο ομάδων – υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν σημαντικά.

Εκτός ποδηλασίας

Έχουν επίσης γίνει μελέτες σε αθλήματα εκτός ποδηλασίας, αν και έχει τα περισσότερα στοιχεία ως τώρα. Σε έμπειρους δρομείς που συμμετείχαν σε μια δοκιμή 5000 μέτρων, το συμπλήρωμα χυμού παντζαριών δεν είχε σημαντική συνολική βελτίωση, αν και τα τελευταία 1.500 μέτρα έγινε με ταχύτητα 5% πιο γρήγορα.

Παρομοίως, έχουν σημειωθεί μικρές βελτιώσεις για τους κολυμβητές που επιδίδονται σε προσπάθειες κάτω από το μέγιστο όριο.

Επίλογος

Τελικά, δεν έχει σημασία ο χυμός παντζαριών αλλά η συγκέντρωση νιτρικών σε αυτόν τον χυμό. Η συγκεκριμένη ποσότητα χυμού (ή νιτρικών αλάτων στο χυμό) που είναι πιο ευεργετική παραμένει ασαφής.

Για να είναι αποτελεσματική, η συμπλήρωση χυμού πρέπει να πραγματοποιείται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα και τουλάχιστον 60-90΄ πριν από μια δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή αμέσως μετά τη συμπλήρωση, επειδή τα βακτήρια στο στόμα είναι κρίσιμα για τη μετατροπή των νιτρικών σε νιτρώδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ελαστικά Specialized S-Works Mondo

Η Specialized κυκλοφόρησε ένα νέο ελαστικό tubeless, το S-Works Mondo. Η εταιρία δηλώνει ό…