Περιληπτικά:

Ο Peter Sagan (BORA-hansgrohe) έπρεπε να περιμένει 15 μήνες για μια νίκη, αλλά ο Σλοβάκος κέρδισε τελικά στο 10ο εταπ.

Ο Sagan ήταν μέρος των αποσπασμένων, έφυγε σόλο στα τελικά χιλιόμετρα και  κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τα φαβορί. Ο Brandon McNulty (UAE Team Emirates) ήταν ο 2ος και η ροζ φανέλα, João Almeida (Deceuninck – Quick-Step) ήταν 3ος.

Lanciano-Tortoreto – 177km

Το πελοτόν είχε μείνει μόνο με 145 αθλητές, καθώς ολόκληρες οι ομάδες Mitchelton-Scott και  Jumbo-Visma αποχώρησαν λόγω κορωνοϊού, και ο Michael Matthews (Sunweb).

Μια πρώτη επίθεση από τον Sagan δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Sagan μαζί με τον Fillipo Ganna (INEOS) επιτέθηκαν ξανά. Οι 2 τους ξεκίνησαν την απότομη ανάβαση στο Chieti.

Αρκετοί αθλητές ενώθηκαν μαζί τους στην κορυφή, και στην κατάβαση υπήρχε πλέον ένα γκρουπ αποσπασμένων με τους: Simon Clarke, Ignatas Konovalovas, Ben Swift, Giulio Ciccone, Dario Cataldo, Jhonatan Restrepo, Nicolas Edet, Stéphane Rossetto και Davide Villella.

10ο εταπ – Επιτέλους νίκη για τον Sagan!

Πίσω στο πελοτόν η Groupama-FDJ οδηγούσε. Η ομάδα του Arnaud Démare δεν ήθελε τον ανταγωνιστή του για την πορφυρή φανέλα των πορφυρών πόντων να απομακρυνθεί. Έτσι η γαλλική ομάδα κυνηγούσε το γκρουπ για αρκετά χιλιόμετρα, με τη διαφορά μεταξύ 20-30΄΄. Τελικά στα τελευταία 90 χλμ, η γαλλική ομάδα εγκατέλειψε την προσπάθεια, και η διαφορά των αποσπασμένων ανέβηκε στα 4΄.

Εκείνη τη στιγμή, το γκρουπ απαριθμούσε πλέον 7 αθλητές: Sagan, Ganna, Swift, Cataldo, Restrepo, Clarke και Villella. Στο πελοτόν, η UAE Team Emirates ανέλαβε για τον Diego Ulissi. Η διαφορά μειώθηκε, αλλά τότε το γκρουπ ξεκίνησε την επόμενη ανάβαση της Colonnella (3,1 χλμ στο 9,2%). Ο Cataldo αποφάσισε να επιτεθεί. Ο Swift ήταν αμέσως στη ρόδα του, ο Sagan, ο Restrepo και ο Villella κατάφεραν επίσης να τους πιάσουν πολύ αργότερα. Οι υπόλοιποι έχασαν επαφή.

Στα τελευταία 30 χλμ, η διαφορά είχε πέσει στο 1΄και τότε ξεκίνησε η βροχή. Ενώ έμεναν 20χλ, ξεκίνησε μια επίθεση από το πελοτόν από τον Pello Bilbao (3ος ΓΚ), και 39΄΄ πίσω από τον João Almeida.

10ο εταπ – Επιτέλους νίκη για τον Sagan!

Το γκρουπ είχε πλέον διαφορά μόνο 30΄΄, και ήταν η ώρα για τον Sagan να επιτεθεί. Μόνο ο Swift κατάφερε να τον ακολουθήσει. Εν τω μεταξύ, ο Bilbao είχε ενωθεί με τους Restrepo, Cataldo, Ganna και Villella και όλοι προσπαθούσαν να πιάσουν το ζευγάρι εμπρός.

Πίσω, τα φαβορί που είχαν μείνει ήταν οι Wilco Kelderman και Almeida, μαζί με τον Jakob Fuglsang και τον Vincenzo Nibali.

Οι Sagan και Swift ενώθηκαν λίγο πριν από την τελευταία ανάβαση, το Tortoreto Alto (1.9 χλμ στο 7,2%). Ο Sagan αποφάσισε ότι έπρεπε να πάει σόλο και έφυγε μπροστά.

10ο εταπ – Επιτέλους νίκη για τον Sagan!

Ο Sagan ήταν ο πρώτος που έφτασε στην κορυφή του Tortoreto Alto, ενώ ο  Bilbao ακολουθούσε στα 15΄΄, με τα υπόλοιπα φαβορί στα 20΄΄. Έμεναν ακόμα 10 χλμ αγώνα.

Κατά τη γρήγορη κατάβαση του Tortoreto Alto, ο Fuglsang έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα σκασμένο ελαστικό. Ο Sagan ξεκίνησε τα τελευταία 7 σχετικά επίπεδα χιλιόμετρα, με προβάδισμα 30΄΄.

Ο μοναχικός Σλοβάκος έπρεπε να υποφέρει για ακόμα 7 χλμ, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον πιάσει. Είχε αρκετό χρόνο στο τέλος για να κάνει το πρώτο του χαιρετισμό νίκης σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Almeida έκανε εξαιρετική δουλειά με την 3η θέση, με τα δευτερόλεπτα μπόνους. Ο Kelderman πέρασε τη γραμμή στην 8η θέση, ο Fuglsang έχασε περισσότερο από 1΄ στον τερματισμό από τα υπόλοιπα φαβορί.

Νικητής του εταπ, Peter Sagan (BORA-hansgrohe): «Κέρδισα με το στυλ μου, βάζοντας μια παράσταση! Ήμουν στην απόσπαση όλη την ημέρα, είχα καλά πόδια και πήγα σόλο στην ανηφόρα, πριν κατέβω με προσοχή στην κατηφόρα και μετά τέρμα γκάζι στα τελικά χιλιόμετρα».

Η ροζ φανέλα, João Almeida (Deceuninck – Quick-Step): «Επίσης σήμερα η ομάδα έκανε τέλεια δουλειά. Στον τελικό προσπάθησα να επιτεθώ και μετά κατάφερα να κερδίσω μερικά μπόνους δευτερόλεπτα στη γραμμή τερματισμού. Συνολικά, ήταν μια καλή μέρα».

Αποτελέσματα 10ου εταπ:

1. Peter Sagan (Slo) BORA-hansgrohe at 4:01:56
2. Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates at 0:19
3. João Almeida (Por) Deceuninck – Quick-Step at 0:23
4. Ben Swift (GB) INEOS Grenadiers
5. Jai Hindley (Aus) Sunweb
6. Rafał Majka (Pol) BORA-hansgrohe
7. Patrick Konrad (Aut) BORA-hansgrohe
8. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb
9. Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling
10. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-McLaren

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. João Almeida (Por) Deceuninck – Quick-Step in 39:38:05
2. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 0:34
3. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-McLaren at 0:43
4. Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling at 0:57
5. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo at 1:01
6. Patrick Konrad (Aut) BORA-hansgrohe at 1:15
7. Jai Hindley (Aus) Sunweb at 1:19
8. Rafał Majka (Pol) BORA-hansgrohe at 1:21
9. Fausto Masnada (Ita) Deceuninck – Quick-Step at 1:36
10. Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain-McLaren at 1:52

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προκήρυξη – 2η ανάβαση Λάλα «Σπύρος Σταθόπουλος»

Ο «ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» διοργανώνει ποδηλατικό διασυλλογικό αγώνα στο Λάλα  Ηλείας …