Περιληπτικά:

Ο Teo Geoghegan Hart (INEOS) έβαλε το 15ο εταπ του Giro d’Italia 2020 στο palmarès του. Στην ανάβαση για το χιονοδρομικό κέντρο του Piancavallo, νίκησε την Sunweb του Jai Hindley και του Wilco Kelderman.

Με μεγάλη δυσκολία, ο João Almeida (Deceuninck – Quick-Step) μπόρεσε να κρατήσει τη ροζ φανέλα ακόμα για ένα εταπ πριν την μέρα ξεκούρασης.

Base Aerea Rivolto (Frecce Tricolori) – Piancavallo – 185km

Μόνο 141 αθλητές ξεκίνησαν το 15ο εταπ. Στα πρώτα 7 χλμ ένα γκρουπ 12 αθλητών διέφυγε, αλλά κατάφεραν μόνο να πάρουν ένα μικρό προβάδισμα.

Μετά από 45 χλμ αγώνα, το γκρουπ μειώθηκε σε 10 αθλητές: Andrea Vendrame, Luca Chirico, Manuele Boaro, Mark Padun, Daniel Navarro, συμπαίκτες Thomas De Gendt και Matthew Holmes, Davide Villella, Rohan Dennis, Giovanni Visconti και λίγο αργότερα ο Sergio Samitier.

Στο Sella Chianzutan, στην 1η ανάβαση μετά 65 χλμ, ο Ιταλός Visconti  ήταν ο πρώτος που διέσχισε τη κορυφή και πήρε τους πόντους. Το γκρουπ είχε μια διαφορά 6:30΄΄ με το πελοτόν.

Πίσω η Sunweb για τον Wilco Kelderman (2ος στην ΓΚ) και η NTT Pro Cycling για τον Domenico Pozzovivo πήραν τον έλεγχο. Μείωσαν αργά τη διαφορά μέχρι τη 2η ανάβαση.

Στο Forcella di Monte Rest, μετά από 105 χλμ αγώνα, ο Visconti για άλλη μια φορά εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και πήρε τους πόντους της κορυφής. Το πελοτόν ακολουθούσα στα 4:30΄΄.

Ενώ ο δρόμος άρχισε να ανεβαίνει στο 3ο βουνό της ημέρας, στο Forcella di Pala Barzana, ο De Gendt έκανε την επίθεση του στο γκρουπ και μόνο οι Villella, Dennis και Visconti μπορούσαν να ακολουθήσουν. Όμως ο Dennis συνέχισε σόλο και έφτασε στην κορυφή με ένα πλεονέκτημα 35΄΄ έναντι του De Gendt. Το πελοτόν ήταν πλέον περισσότερο από 3΄πίσω.

Ακόμα έμεναν 42 χλμ αγώνα, εκ των οποίων τα τελευταία 14.5 χλμ ήταν όλα ανηφορικά μέχρι τον τερματισμό. Με προβάδισμα 2΄, ο Dennis ξεκίνησε την ανάβαση στο χιονοδρομικό θέρετρο Piancavallo. Η Astana και η Sunweb οδήγησαν στα πρώτα 6 χιλιόμετρα, όπου η ανάβαση ήταν κατά μέσο όρο στο 9.4%. Σιγά σιγά, οι πρώτοι αποσπασμένοι άρχισαν να πιάνονται από το πελοτόν.

Η τελική ανάβαση

15ο εταπ – Ο Geoghegan Hart δίνει την 5η νίκη στην INEOS

Λόγω του γρήγορου ρυθμού της Sunweb, ο Dennis ήταν ο τελευταίος που πιάστηκε, στα τελευταία 9 χλμ. Το τρένο της Sunweb, το οποίο οδηγούσαν οι Jai Hindley και Chris Hamilton, άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και σε φαβορί όπως οι Pello Bilbao (3ος ΓΚ),  Brandon McNulty (4ος ), Pozzovivo (7ος ), Patrick Konrad  (9ος) και Fuglsang.

Επίσης έχασαν επαφή οι Vincenzo Nibali και η ροζ φανέλα, João Almeida ενώ οι  Hindley, Kelderman και Tao Geoghegan Hart συνέχισαν ακάθεκτοι μπροστά. Όμως Πορτογάλος δεν ήθελε να δεχτεί την κατάσταση και προσπαθούσε να κρατήσει το τρίο σε απόσταση βολής. Συνεχώς όμως έχανε χρόνο.

Στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό, ήταν ο Tao Geoghegan Hart που είχε τα καλύτερα πόδια από το τρίο, δίνοντας στην INEOS την 5η νίκη της. Ο αρχηγός της Sunweb τερμάτισε 2ος, κερδίζοντας 6΄΄ μπόνους.

Έμενε να τερματίσει ο Almeida, που πάλευε με νύχια και με δόντια. Τελικά περιόρισε τη «ζημία» στα 37΄΄, με τον Kelderman να είναι τώρα στα 15΄΄ πίσω του στην ΓΚ.

Πιο πίσω η ζημιά ήταν χειρότερη. Οι Bilbao, Nibali και Fuglsang έχασαν 1:30΄΄και βρέθηκαν 5ος, 7ος και 12ος αντίστοιχα. Ο McNulty έχασε 2:30΄΄ βγαίνοντας από την 10αδα, ενώ οι Majka, Pozzovivo, Konrad και Masnada έχασαν επίσης χρόνο.

Νικητής του εταπ, Tao Geoghegan Hart (INEOS): «Δεν μπορώ να το πιστέψω, είχαμε ένα πολύ σκληρό Giro μέχρι σήμερα, μετά την απώλεια του Geraint Thomas, αλλά αυτή η ομάδα είναι εξαιρετική και όλοι δείχνουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε σε κάθε εταπ. Όλοι γνωρίζουν τι μεγάλη επιρροή είχε ο Nico Portal στην ομάδα και ειδικά για μένα: Κάθε μέρα που ποδηλατούμε, τον θυμόμαστε».

Η ροζ φανέλα, João Almeida (Deceuninck – Quick-Step): «Ήταν μια πολύ σκληρό εταπ, το τρίο μπροστά στην ανάβαση ήταν πολύ γρήγορο για μένα. Ξέρω το σώμα μου και τα όριά μου, οπότε έπρεπε να μείνω πίσω. Είμαι ευτυχής που κατάφερα να σώσω τη Maglia Rosa, για άλλη μια φορά χάρη στην ομάδα μου».

Αποτελέσματα 15ου εταπ:

1. Tao Geoghegan Hart (GB) INEOS Grenadiers in 4:58:52
2. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 0:02
3. Jai Hindley (Aus) Sunweb at 0:04
4. João Almeida (Por) Deceuninck – Quick Step at 0:37
5. Rafał Majka (Pol) BORA-hansgrohe at 1:22
6. Patrick Konrad (Aut) BORA-hansgrohe at 1:29
7. James Knox (GB) Deceuninck – Quick Step at 1:36
8. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-McLaren
9. Jakob Fuglsang (Den) Astana
10. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. João Almeida (Por) Deceuninck – Quick Step in 59:27:38
2. Wilco Kelderman (Ned) Sunweb at 0:15
3. Jai Hindley (Aus) Sunweb at 2:56
4. Tao Geoghegan Hart (GB) INEOS Grenadiers at 2:57
5. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-McLaren at 3:10
6. Rafał Majka (Pol) BORA-hansgrohe at 3:18
7. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo at 3:29
8. Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling at 3:50
9. Patrick Konrad (Aut) BORA-hansgrohe at 4:09
10. Fausto Masnada (Ita) Deceuninck – Quick Step at 4:12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Jonas Vingegaard 2025: Tour και Vuelta

Ο Jonas Vingegaard, ο δύο φορές πρωταθλητής του Tour de France, έχει βάλει στόχο την ανάκτ…