Περιληπτικά:

Το 8ο εταπ της φετινής Vuelta, έκλεισε με μια μονομαχία μεταξύ της κόκκινης φανέλας του Richard Carapaz (INEOS) και της πράσινης φανέλας του Primoz Roglič (Jumbo-Visma).

Τελικά, ο Σλοβένος που πέρασε τη γραμμή πρώτος τη γραμμή τερματισμού στο Alto de Moncalvillo . Ο Carapaz παραμένει κάτοχος της κόκκινης φανέλας, αλλά τώρα έχει μόνο 13΄΄ πλεονέκτημα από τον Roglič.

Logroño > Alto de Moncalvillo – 164 km

Η μάχη για την απόσπαση της ημέρας ξεκίνησε νωρίς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα γκρουπ 7 αθλητών: Οι Robert Stannard και Stan Dewulf ένωσαν δυνάμεις με τους Rémi Cavagna, Rui Costa, Benjamin Dyball, Julien Simon και Ángel Madrazo. Όλοι μαζί άνοιξαν μια διαφορά 5΄.

Πίσω στο πελοτόν, η INEOS έδινε το ρυθμό μέχρι το Puerto de la Rasa, την 1η  ανάβαση της ημέρας, μετά από 104 χλμ αγώνα. Το γκρουπ έφτασε στους πρόποδες της ανάβασης, κρατώντας σταθερή τη διαφορά από το πελοτόν.

Μόλις ξεκίνησε κανονικά η ανάβαση, η ομάδα της Movistar πήρε το σκήπτρο για τον Enric Mas. Οι Imanol Erviti και Carlos Verona οδήγησαν δυνατά το πελοτόν και οι προσπάθειές τους μείωσαν τη διαφορά των 7 αποσπασμένων. Μετά από 114 χλμ αγώνα, στην κορυφή του Puerto de la Rasa, ο Cavagna έφτασε 1ος , ενώ η διαφορά είχε μειωθεί στο 2:30΄΄.

8ο εταπ – Η επικράτηση του Roglič

Μετά από 126 χλμ, και ενώ πλησίαζε η 2η και τελική ανάβαση, η Movistar ανέβασε και πάλι το ρυθμό, αναγκάζοντας το πελοτόν να χωρίσει. Μια ομάδα περίπου 40 αθλητών, αποσπάστηκε από το υπόλοιπο πελοτόν πριν από τους πρόποδες του Alto de Moncalvillo. Η δουλειά της Movistar ήταν καταλυτική και στα τελευταία χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Alto de Moncalvillo, το γκρουπ των αποσπασμένων πιάστηκε τελικά. Οι Dewulf και Dyball ήταν οι τελευταίοι που πιάστηκαν.

Η Movistar συνέχισε στην ανάβαση και στα τελευταία 6 χλμ, ο Alejandro Valverde επιχείρησε μια επίθεση, αλλά οι Andrey Amador και Robert Gesink τον έπιασαν εύκολα και όλοι ενώθηκαν με το γκρουπ των φαβορί.

Η μάχη των φαβορί

Στα τελευταία 5 χλμ, ήταν σειρά του Michael Woods να επιτεθεί για τον συναθλητή του Hugh Carthy (2ος ΓΚ). Ο μόνος που τον ακολούθησε άνετα ήταν ο Sepp Kuss, ενώ οι Felix Großschartner (6ος), Soler (7ος) και Valverde (9ος) έχασαν μερικά μέτρα.

Μια αντεπίθεση στο εμπρός ζευγάρι από τον Dan Martin, έκανε τον Carapaz να τον ακολουθήσει και στα 3 τελευταία χλμ, έπιασε το ζευγάρι παρασύροντας μαζί του τον Roglič.

Στα τελευταία 2 χλμ, οι Carthy, Martin και Aleksandr Vlasov κατάφεραν να ενωθούν με τους Carapaz και Roglič.

Στο τελευταίο χλμ, ήταν η σειρά του Roglič να επιτεθεί και ο μόνος που έμεινε στη ρόδα του ήταν ο Carapaz. Μαζί επιτάχυναν προς τον τερματισμό, και 800 μ πριν τη γραμμή, ο Σλοβένος έκανε την τελική του επίθεση και πέρασε 1ος τη γραμμή τερματισμού.

Νικητής του εταπ και πράσινη φανέλα, Primoz Roglič (Jumbo-Visma): «Ήταν μια βαρετή αργή εκκίνηση, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός ανέβηκε και ήταν εξαιρετικά σκληρά και γρήγορα, μετά τη 2η τελευταία ανάβαση…  Ήταν μια δύσκολη ανάβαση, αλλά όταν έχεις μια ευκαιρία, τότε προσπαθείς».

Η κόκκινη φανέλα, Richard Carapaz (INEOS): «Ήταν ένα μεταβαλλόμενο εταπ και ο Roglic ήταν δυνατός, αλλά είμαστε ακόμα στον αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μονομαχία ήταν αρκετά ωραία και με παρακινεί γιατί κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό τον αγώνα, κυρίως για τους οπαδούς, αλλά και για εμάς με το επίπεδο στο οποίο αγωνιζόμαστε».

Αποτελέσματα 8ου εταπ:

1. Primož Roglič (Slov) Jumbo-Visma in 4:07:08
2. Richard Carapaz (Ecu) INEOS Grenadiers at 0:13
3. Dan Martin (Irl) Israel Start-Up Nation at 0:19
4. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana at 0:25
5. Hugh Carthy (GB) EF Pro Cycling at 0:33
6. Wout Poels (Ned) Bahrain-McLaren at 0:35
7. Enric Mas (Spa) Movistar at 0:54
8. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma
9. Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott at 1:33
10. Clément Champoussin (Fra) AG2R-La Mondiale at 1:37.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Richard Carapaz (Ecu) INEOS Grenadiers in 32:31:06
2. Primož Roglič (Slov) Jumbo-Visma at 0:13
3. Dan Martin (Irl) Israel Start-Up Nation at 0:28
4. Hugh Carthy (GB) EF Pro Cycling at 0:44
5. Enric Mas (Spa) Movistar at 1:54
6. Felix Großschartner (Aut) BORA-hansgrohe at 3:28
7. Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
8. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 3:35
9. Marc Soler (Spa) Movistar at 3:40
10. Wout Poels (Ned) Bahrain-McLaren at 3:47.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αεροδυναμικοί;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψουμε χρήματα για να γίνουμε πιο «αεροδυναμικοί»,…