Περιληπτικά:

Μετά από 2 σκληρά εταπ, το πελοτόν απόλαυσε μια μέρα ενεργητικής «αποκατάστασης» μια και ήταν ένα εταπ για τους σπρίντερ.

Στη γραμμή τερματισμού στο Aguilar de Campo, ο Sam Bennett (Deceuninck – Quick-Step) πέρασε 1ος το γραμμή, μπροστά από τον Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) και τον Gerben Thijssen (Lotto Soudal). Δυστυχώς, οι κριτές αποφάσισαν ότι ο Bennett είχε σπρώξει τον Emīls Liepiņš και ακυρώθηκε. Η ΓΚ παρέμεινε συνολικά ίδια.

B.M. Cid Campeador. Castrillo del Val > Aguilar de Campoo – 157.7km

Η απόσπαση της ημέρας είχε να κάνει με τις ισπανικές Pro Continental ομάδες, στο δρόμο για το Aguilar de Campoo. Υπήρχαν 2 αποσπασμένοι από τις ομάδες Caja Rural-Seguros RGA και Burgos-BH. Ο Aritz Bagües και ο Juan Felipe Osorio κατάφεραν να κερδίσουν το μέγιστο προβάδισμα των 5΄.

Το πελοτόν είχε χαλαρό ρυθμό με τις ομάδες των Sam Bennett (Deceuninck – Quick-Step) και Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) να εναλλάσσονται μπροστά. Ενώ έμεναν ακόμα 100 χλμ αγώνα, οι Pascal Ackermann και Hector Sáez είχαν πτώση.

9ο εταπ – Ο Bennet ακυρώνεται, η νίκη πάει στον Ackermann

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για 3 συμμετέχοντες, καθώς οι Primož Roglič (31),  Martin Salmon (23) και ο Emil Liepiņš (28) είχαν τα γενέθλιά τους. Στα τελευταία 70 χλμ, οι 2 αποσπασμένοι ήταν ακόμα μπροστά με διαφορά στα 3΄.

Στα τελευταία 40 χλμ, οι ομάδες των φαβορί άρχισαν να μπαίνουν μπροστά, από το φόβο του σπασίματος στο πελοτόν.

9ο εταπ – Ο Bennet ακυρώνεται, η νίκη πάει στον Ackermann

Στα τελευταία 36 χλμ, το ζευγάρι των Bagües και Osorio πέρασαν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού στο Aguilar de Campoo, ξεκινώντας το σιρκουϊ.

Τελικά, και ενώ έμεναν ακόμα 22 χλμ αγώνα, οι αποσπασμένοι πιάστηκαν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Οι ομάδες ανακατατάχτηκαν, και όλοι περίμεναν το μαζικό σπριντ στους δρόμους του Aguilar de Campoo.

Στα τελευταία 12 χλμ, ο Roglič αναγκάστηκε να αλλάξει ποδήλατο, χωρίς όμως ιδιαίτερο δράμα. Στο τελευταίο χιλιόμετρο, τα τραίνα των σπρίντερ άρχισαν να παρατάσονται, με την BORA-hansgrohe να προσπαθεί να οδηγήσει τον Pascal Ackermann στη νίκη. Όμως στο τελικό σπριντ ήταν ο  Bennett που υπερίσχυσε.

Στη συνέχεια,  και ενώ ο Bennett έδινε συνέντευξη για τη νίκη του, η κριτική επιτροπή παρακολουθούσε το βίντεο του τερματισμού. Στο τελευταίο χιλιόμετρο φαινόταν ο Bennett να δίνει στον Liepiņš μια δυνατή σπρωξιά με τον ώμο του. ‘Έτσι οι κριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αντικανονικό και ο Bennett ακυρώθηκε, με τον Ackermann να παίρνει τη θέση του νικητή.

Νικητής του εταπ, Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe): «Δεν περίμενα να κερδίσω γιατί ο Sam [Bennett] ήταν μπροστά, αλλά όταν είδα το βίντεο, δεν ήταν δίκαιο εκ’ μέρους του. Μετά από όλες τις πτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, πρέπει να φροντίσουμε τα άλλα παιδιά. Εάν δεν υπάρχει άνοιγμα, πρέπει να σταματάμε… Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν τη νίκη. Η ομάδα μου έκανε καταπληκτική δουλειά σήμερα και χαίρομαι που θα δώσω κάτι πίσω».

Η κόκκινη φανέλα, Richard Carapaz (INEOS): «Γνωρίζαμε ότι ο τερματισμός ήταν λίγο επικίνδυνος. Είχαμε δει τον τερματισμό για πρώτη φορά και θέλαμε να είμαστε σε καλή θέση, καλού κακού. Στο τέλος, ήταν μια πολύ εύκολη μέρα».

Αποτελέσματα 9ου εταπ:

1. Pascal Ackermann (Ger) BORA-hansgrohe in 3:39:55
2. Gerben Thijssen (Bel) Lotto Soudal
3. Max Kanter (Ger) Sunweb
4. Jasper Philipsen (Bel) UAE Team Emirates
5. Jakub Mareczko (Ita) CCC
6. Alexis Renard (Fra) Israel Start-Up Nation
7. Jon Aberasturi (Spa) Caja Rural-Seguros RGA
8. Lorrenzo Manzin (Fra) Total Direct Energie
9. Robert Stannard (Aus) Mitchelton-Scott
10. Reinardt Janse van Rensburg (RSA) NTT Pro Cycling.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Richard Carapaz (Ecu) INEOS Grenadiers in 36:11:01
2. Primož Roglič (Slov) Jumbo-Visma at 0:13
3. Dan Martin (Irl) Israel Start-Up Nation at 0:28
4. Hugh Carthy (GB) EF Pro Cycling at 0:44
5. Enric Mas (Spa) Movistar at 1:54
6. Felix Großschartner (Aut) BORA-hansgrohe at 3:28
7. Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
8. Alejandro Valverde (Spa) Movistar at 3:35
9. Marc Soler (Spa) Movistar at 3:40
10. Wout Poels (Ned) Bahrain-McLaren at 3:47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πως κάνουμε το δικό μας bike fitting

Μετά από πολλά χρόνια πάνω στη σέλα, κάνω μόνος μου όλες τις ρυθμίσεις για τη θέση που ποδ…