Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε εξιστορήσει ένα 24ωρο από τη ζωή των pro αθλητών, λεπτομέρειες που συνήθως δεν γνωρίζουμε όταν κλείνουν οι κάμερες. Σε αυτό το άρθρο ρίξουμε μια ματιά στη ζωή των αφανών «ηρώων» των ομάδων, των soigneur.

Soigneur είναι μια γαλλική λέξη, που σημαίνει «βοηθός», αλλά με την ευρεία έννοια. Ουσιαστικά, μιλάμε για το προσωπικό της ομάδας που βλέπουμε να πλένουν τα ποδήλατα, να οδηγούν τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των εταπ, να δίνουν παγούρια και τροφοδοσία στους αθλητές στην άκρη του δρόμου, να προετοιμάζουν τα γεύματα κ.ο.κ.

Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός soigneur? Ας αφήσουμε την Debbie Lipski, που εργάστηκε σε ομάδες όπως Health Net Pro Cycling Team και Trek-Segafredo Pro Cycling Team να μας εξηγήσει:

Όταν πηγαίνουμε για πρώτη φορά σε έναν αγώνα, εμφανιζόμαστε στο ξενοδοχείο πριν οι αθλητές φτάσουν στην πόλη όπου ξεκινά ο αγώνας. Ο soigneur τρέχει στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβει και να τους φέρει στο ξενοδοχείο. Φέρνουμε τους αθλητές και μετά παρέχουμε μασάζ τις ημέρες που οδηγούν στον αγώνα.

Το βράδυ πριν από την έναρξη του αγώνα, οι soigneurs κάνουν την υδροδοσία και ετοιμάζουν σνακ για τους αθλητές, που θα καταναλώνουν είναι πάνω στο ποδήλατο. (Κέικ ρυζιού, αρτοσκευάσματα, Nutella και μπανάνες σε ένα κουλούρι και άλλα θρεπτικά σνακ).

«Το πρωί του αγώνα, συσκευάζουμε οχήματα και παγοκύστες με την υδροδοσία (νερό και ηλεκτρολύτες) και πηγαίνουμε στη γραμμή εκκίνησης. Οι περισσότερες ομάδες έχουν ένα λεωφορείο, όπου οι αθλητές μπορούν να προετοιμαστούν για τον αγώνα κάθε μέρα. Ένας  soigneur είναι συνήθως στο λεωφορείο βοηθώντας να βάλει αριθμούς σε φανέλες ή θερμαντική αλοιφή στα πόδια των αθλητών εάν έχει κρύο. Τους ανεφοδιάζουμε με τροφή και παγούρια για την αρχή και μετά οδηγούμε στη ζώνη τροφοδοσίας, όπου παραλαμβάνουν τις τσάντες τροφοδοσίας κατά τον αγώνα.

Grand Tour - Μια μέρα από τη ζωή ενός Soigneur

Μόλις οι αθλητές παραλάβουν την τσάντα τους στη ζώνη τροφοδοσίας, οι  soigneurs πηγαίνουν γρήγορα στον τερματισμό, οπότε όταν φτάσουν μπορούμε να τους παρέχουμε νερά, πετσέτες και καθαρά ρούχα σε περίπτωση που κάποιος από τους αθλητές μας είναι στους τρεις πρώτους τρεις. Πρέπει να τους καθαρίσουμε και να τους προετοιμάσουμε για την παρουσίαση στο βάθρο.

Μόλις τελειώσει ο αγώνας, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και αρχίζουμε αμέσως μασάζ. Συνήθως υπάρχουν 3 έως 4  soigneurs με την ομάδα, οπότε κάθε ένας συνεργάζεται με δύο ή τρεις ποδηλάτες για περίπου 1 ώρα ανά αθλητή. Μόλις τελειώσει το μασάζ, συσκευάζουμε, πηγαίνουμε στο δείπνο και αρχίζουμε να φτιάχνουμε υδροδοσία και φαγητό για την επόμενη μέρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τρέξιμο και διαλειμματική προπόνηση εντός σταδίου

Ο καθημερινά ίδιος ρυθμός τρεξίματος στην προπόνηση δεν θα σε βοηθήσει να σπάσεις το προηγ…