Οι τσάντες για bikepacking διαφοροποιούν το συγκεκριμένο είδος ποδηλασίας,  από τον ποδηλατικό τουρισμό: Οι μινιμαλιστικές αυτές τσάντες μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε τα απαραίτητα για το ταξίδι μας.

Επιπλέον, διατηρούν το βάρος χαμηλό και μας παρέχουν ευκινησία, ώστε να κινούμαστε άνετα ακόμα και μέσα σε μονοπάτια.

Πώς να επιλέξουμε τσάντες;

1. Τσάντα πλαισίου/ τιμονιού/τσάντα τσάντα σέλας: Αυτές οι τσάντες αποτελούν το τυπικό σύστημα αποθήκευσης για bikepacking. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες ή μερικές, ανάλογα με τη διάρκεια και το είδος του ταξιδιού.

Τσάντες Bikepacking – Πώς τις επιλέγουμε;

2. Επιπλέον επιλογές: Τσαντάκια λαιμού, τσαντάκια οριζοντίου, έξτρα παγουροθήκες και σακίδια επεκτείνουν τις επιλογές συσκευασίας των εφοδίων.

Τσάντα σέλας

Εάν θέλουμε να έχουμε μόνο 1 τσάντα, τότε επιλέγουμε τσάντα σέλας. Είναι το βασικό κομμάτι του εξοπλισμού για bikepacking και προσφέρει ένα βολικό μέρος για να αποθηκεύσουμε ογκώδη, ελαφριά αντικείμενα, όπως υπνόσακο  ή τζάκετ.

Τσάντες Bikepacking – Πώς τις επιλέγουμε;

Μια τσάντα σέλας είναι πολύ καλύτερη από το συνδυασμό βάσης και τσάντας (που αγκιστρώνει στη βάση): Χαμηλότερο βάρος, ευχρηστία, αποδοτικό σε στενά μονοπάτια.

Πώς επιλέγουμε:

Όγκος: Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, συνήθως από περίπου 5 έως 15 λίτρα. Απλά, στα μεγάλα μεγέθη πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε βαριά αντικείμενα, γιατί αυτό θα προκαλέσει αστάθεια της τσάντας.

Αντοχή στο νερό: Για να διατηρήσουμε τα πράγματα μας στεγνά, θέλουμε η τσάντα  να έχει επίπεδο αδιαβροχοποίησης. Ορισμένες (οι πιο ακριβές) είναι τελείως αδιάβροχες, ενώ άλλες έχουν μερική αδιαβροχοποίηση.

Σταθερότητα: Οι τσάντες έχουν την τάση να ταλαντεύονται, αν δεν είναι ασφαλισμένες και συσκευασμένες σωστά. Εξετάζουμε τον τρόπο που δένονται στη σέλα και στο παλουκόσελο, και πάντα τοποθετούμε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στη σέλα.

Τσάντα τιμονιού

Μια τσάντα τιμονιού είναι ένας καλός τρόπος να αποθηκεύσουμε αντικείμενα που θέλουμε άμεση πρόσβαση, όπως τροφές ή κάποιο αντιανεμικό ή για να προσδέσουμε κυλινδρικά αντικείμενα, όπως μια σκηνή.

Τσάντες Bikepacking – Πώς τις επιλέγουμε;

Πώς επιλέγουμε:

Μονοκόμματες τσάντες: Αυτές έχουν έναν αντάπτορα για τη στερέωση της τσάντας στο ποδήλατο. Είναι συχνά κομψές, τετραγωνισμένες και εύκολες στην τοποθέτηση. Και εδώ, καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά αντικείμενα, γιατί αλλάζει η γεωμετρία όλου του συστήματος.

Τσάντες 2 τεμαχίων: Χρησιμοποιούν μια υφασμάτινη ταινία που δένει στο τιμόνι. Στη συνέχεια, η ταινία ασφαλίζει μια τσάντα κατασκευασμένη ειδικά για το σύστημα ή μεμονωμένα αντικείμενα, όπως μια σκηνή ή έναν υπνόσακο. Το σύστημα αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο ευέλικτο και ιδανικό για να μεταφέρουμε πραγματικά μεγάλα αντικείμενα.

Προσέχουμε: Όποιο στυλ κι αν επιλέξουμε, βεβαιωνόμαστε ότι η εφαρμογή είναι σωστή.

Δίνουμε προσοχή στον ελεύθερο χώρο μεταξύ τιμονιού και ελαστικού. Αν π.χ. έχουμε ποδήλατο με ανάρτηση, μπορεί το ελαστικό να τρίβεται στην τσάντα, όταν συμπιέζεται το πιρούνι.

Επίσης, αν έχουμε ένα ποδήλατο gravel με drops, ο χώρος από άκρη σε άκρη είναι γενικά πιο περιορισμένος, αλλά υπάρχουν τσάντες ειδικά σχεδιασμένες για τέτοια ποδήλατα.

Τσάντα πλαισίου

Μια τσάντα πλαισίου έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στο τρίγωνο που σχηματίζεται από τον οριζόντιο, τον διαγώνιο και τον κάθετο σωλήνα. Μια τέτοια τσάντα είναι ιδανική για βαριά αντικείμενα, ώστε να έχουμε χαμηλά το κέντρο βάρους μας.

Πώς επιλέγουμε:

Εφαρμογή: Θέλουμε φυσικά μια τσάντα που να εφαρμόζει σωστά στο ποδήλατο μας.

Αρχικά προσέχουμε το τρίγωνο που σχηματίζει το πλαίσιο: Μήπως έχει κλίση ο οριζόντιος σωλήνας; Μήπως το πάχος των σωλήνων αυξάνει στις ενώσεις του πλαισίου; Είναι το πάχος της τσάντας αρκετά στενό, ώστε να πεταλάρουμε άνετα;

Επίσης προσέχουμε τους ιμάντες σύνδεσης και πώς ευθυγραμμίζονται με τα καλώδια του ποδηλάτου μας, ώστε η εφαρμογή να είναι σωστή.

Μέγεθος /όγκος: Υπάρχουν τσάντες πλαισίου που καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το τρίγωνο και κάποιες που πιάνουν μόνο το πάνω μέρος.

Οι πρώτες προσφέρουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, αν αυτό θέλουμε.

Οι δεύτερες συνεργάζονται καλύτερα με πίσω ανάρτηση και προσφέρουν μερική πρόσβαση στα παγούρια μας.

Επιλέγουμε το μέγεθος που ταιριάζει καλύτερα στο ποδήλατό μας και παρέχει αρκετό χώρο για αποθήκευση.

Επιπλέον τσέπες: Ορισμένες τσάντες πλαισίου διαθέτουν πολλές τσέπες, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την αποθήκευση και την εύρεση αντικειμένων.

Άλλες λύσεις αποθήκευσης

Ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού και τον εξοπλισμό που μεταφέρουμε, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο χώρο, εκτός από το χώρο που προσφέρουν και τα 3 είδη που αναφέραμε.

Οι πρόσθετες επιλογές αποθήκευσης είναι οι εξής:

Τσαντάκι λαιμού: Πρόκειται για μικρή (συνήθως κάθετη) θήκη που συνδέεται με το λαιμό του τιμονιού με ταινία. Προσφέρει χώρο για και πρόσβαση σε μικρά αντικείμενα, όπως σνακ, νερό, κινητό ή γυαλιά.

Τσαντάκι οριζοντίου: Συνήθως σε μεγαλύτερο μέγεθος από το τσαντάκι λαιμού, συνδέονται στο πάνω μέρος του οριζοντίου σωλήνα. Υπάρχουν μικρά (ο.5 λίτρα), μεσαία (περίπου 1 λίτρο) και μεγάλα (σχεδόν 2 λίτρα). Είναι ιδανικά για μικρά αντικείμενα, στα οποία θέλουμε άμεση πρόσβαση, όπως μπάρες, τζελάκια, power bakn κ.ο.κ.

Όταν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο τσαντάκι, επιλέγουμε το μέγεθος που θέλουμε. Επίσης το πλάτος είναι βασικό, καλό είναι να μην είναι παραπάνω από 5 cm, γιατί μετά θα έχουμε δυσκολία στο πεταλάρισμα.

Παγουροθήκες: Οι παγουροθήκες δεν είναι τίποτα καινούργιο, αλλά είναι το κλειδί για τη μεταφορά νερού. Συνδέονται στον διαγώνιο και στον κάθετο σωλήνα. Ορισμένα ποδήλατα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για bikepacking, έχουν αναμονές για παγουροθήκες στο εμπρός πιρούνι ή κάτω από το διαγώνιο σωλήνα.

Κλουβιά φορτίου: Μοιάζουν πολύ με παγουροθήκες, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν αξεσουάρ ή μεγαλύτερα παγούρια. Συχνά δένουν στο εμπρός πιρούνι ή κάτω από τον διαγώνιο σωλήνα.

Σακίδια: Ενώ πολλοί ποδηλάτες προσπαθούν να αποφύγουν να ποδηλατούν με σακίδιο, μερικές φορές είναι απαραίτητο για να μεταφέρετε όλα τα απαραίτητα πράγματα μας. Αν είναι απαραίτητο, προσέχουμε να μην το φορτώνουμε με βάρος, βάζοντας π.χ. μόνο ρουχισμό ή απλά ένα σακίδιο ενυδάτωσης.

Προσέχουμε να μην υπερβαίνει σε μέγεθος τα 20 λίτρα, ώστε να είναι λειτουργικό και αποφεύγουμε να το φορτώσουμε υπερβολικά, γιατί θα το κουβαλάμε συνέχεια στην πλάτη μας!

Καλές βόλτες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Jonas Vingegaard 2025: Tour και Vuelta

Ο Jonas Vingegaard, ο δύο φορές πρωταθλητής του Tour de France, έχει βάλει στόχο την ανάκτ…