Το Elite Direto XR μοιάζει λίγο σαν το Wahoo KICKR. ‘Έχει μεταλλικό σκελετό με δύο πόδια που στηρίξουν το ποδήλατο. Τα πόδια κλειδώνουν στη θέση τους και η ρύθμιση του Direto XR είναι εύκολη, ειδικά αν έχουμε ποδήλατο με μετάδοση 11 ταχυτήτων – υπάρχει ήδη μια κασέτα 11-28.

Προπονητήριο Elite Direto XR – Παρουσίαση

Υπάρχει quick release και άξονας 12 mm, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός ανύψωσης ή χαμηλώματος της κασέτας για προσομοίωση διαφορετικών μεγεθών τροχών.

Επίσης υπάρχουν συνδέσεις μέσω Bluetooth και ANT + και ως συνήθως, το προπονητήριο μπορεί να ελεγχθεί από εφαρμογές σε οποιοδήποτε από τα δύο πρωτόκολλα.

Το Direto XR είναι εύκολο να συσκευαστεί επίσης: τα αρθρωτά πόδια διπλώνουν και αποθηκεύεται σε έναν πολύ μικρό χώρο. Είναι λίγο ελαφρύτερο από τους περισσότερα προπονητήρια direct drive.

Ισχύς: κανένα πραγματικό ζήτημα με ακρίβεια

Η Elite ισχυρίζεται ότι το Direto XR είναι πιο ακριβές από τον προκάτοχό του, με περιθώριο σφάλματος +/- 1,5% και ότι μπορεί να παράγει 2.300W αντίσταση και να προσομοιώσει μια κλίση έως και 24%!

Η Elite χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα οπτικής ροπής για τη μέτρηση της ισχύος και βαθμονομείται πριν φύγει από το εργοστάσιο. Η εταιρία δηλώνει ότι το Direto XR είναι: « το μόνο προπονητήριο στον κόσμο με τα μοντέλα Drivo, Drivo II, Direto και Direto X να μετρούν πραγματικά την έξοδο ισχύος μέσω ενός ενσωματωμένου βατόμετρου».

Το Direto XR έχει μια ομαλή διαδρομή πεντάλ, και στο λογισμικό My E-training της Elite μπορούμε να έχουμε ανάλυση πεταλαρίσμος, με μια ακτινική γραφική παράσταση της δύναμης μας. Με την αγορά του Direto XR , αποκτούμε μια 12μηνη συνδρομή στο My E-training.

Ποιότητα κύλισης

Σε γενικές γραμμές, όταν το χρησιμοποιούμε στο Zwift ή στο My E-training, το προπονητήριο ανταποκρίνεται πολύ καλά στις αλλαγές στην κλίση και είναι ικανό να δυσκολέψει την κατάσταση, αν ορίσουμε το υψηλότερο επίπεδο ρεαλισμού.

Προπονητήριο Elite Direto XR – Παρουσίαση

Ο σφόνδυλος δεν είναι τόσο βαρύς όσο μερικοί, αλλά δεν επηρεάζει αρνητικά την αίσθηση της διαδρομής. Εάν ανεβάζουμε μερικές ταχύτητες και δοκιμάσουμε να σπριντάρουμε, πάλι θέλει προσπάθεια για να αυξήσουμε τις περιστροφές στο σφόνδυλο και το όλο σύστημα ανταποκρίνεται καλά στις προσπάθειες για σπριντ.

Είναι επίσης ήσυχο και ισορροπημένο, όπως είναι τα προπονητήρια κορυφαίας ποιότητας συνήθως. Το αισθάνεται πολύ συμπαγές και σταθερό, το οποίο είναι καλό με την έννοια της ανθεκτικότητας, αλλά λιγότερο όσον αφορά την εμπειρία οδήγησης.

Επίσης, το ποδήλατο είναι πολλά καλά πακτωμένο, χωρίς πλευρική κίνηση,  πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε σταθεροί σε μια θέση – κάτι που μπορεί να γίνει άβολο μετά από λίγο.

Άλλα προπονητήρια, όπως το Tacx Neo 2T και – σε μικρότερο βαθμό – το Wahoo Kickr V5, προσφέρουν μια πιο ενεργή διαδρομή με το ποδήλατο ικανό να μετακινείται λίγο. Χωρίς να μειώνει την αξία του Direto XR, είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.

Λογισμικό My E – training

Το Direto XR έρχεται με μια συνδρομή ενός έτους στην πλατφόρμα κατάρτισης της Elite, My E-training. Η πλατφόρμα μας δίνει πρόσβαση σε δεδομένα ανάλυσης πεταλαρίσματος και υπάρχουν πολλά άλλα «καλούδια».

Για αρχή, υπάρχουν τυπικές δοκιμές FTP και πληθώρα προπονητικών συνεδριών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προπονητικό πρόγραμμα για τον εαυτό μας ή να δημιουργήσουμε τις δικές μας προπονήσεις από το μηδέν.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μια απλή διεπαφή, που είναι παρόμοια με το TrainerRoad. Υπάρχουν και άλλα γραφικά όπως το RealVideo, που μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε κλασικές αναβάσεις με πλάνα βίντεο, για να γίνεται πιο ενδιαφέρον. Αυτά όμως είναι ένα πρόσθετο στη συνδρομή και είναι αρκετά ακριβά, αν τα αγοράζουμε τακτικά.

Μια ακόμα επιλογή, είναι να κάνουμε διαδρομές GPS, με δορυφορική προβολή των Χαρτών Google, ή ακόμη και να γράψουμε το δικό μας βίντεο στο κινητό, για να το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά στην πλατφόρμα, και δεδομένου ότι έχουμε 1 χρόνο δωρεάν, σίγουρα αξίζει εξερεύνηση.

Έχουμε καλά εργαλεία για την προβολή των δεδομένων μας μέσα στην πλατφόρμα, αλλά είναι επίσης εύκολο να τα μεταφέρετε σε Strava, TrainingPeaks ή Garmin Connect, εάν προτιμάμε να αναλύουμε τα νούμερα.

Ετυμηγορία

Το Direto XR είναι ένα προπονητήριο υψηλής ποιότητας, και στα 824,99 £ (περίπου 918 ) είναι στο χαμηλότερο όριο. Ανταγωνίζεται άμεσα με μονάδες όπως το Wahoo Kickr Smart Trainer V5 στα 999,99 £ και το Saris H3 Direct Drive Smart Trainer στα 849,99 £ και είναι συγκρίσιμο με την ακρίβεια, την απόδοση και την ποιότητα κύλισης.

Πιθανότατα δεν είναι στο επίπεδο του Tacx Neo 2T, αλλά το συγκεκριμένο είναι αρκετά πιο ακριβό, με τιμή σχεδόν 1200 £.

Συνολικά, το Direto XR είναι μια σταθερή επένδυση: Είναι ένας πολύ καλό προπονητήριο, με  μια δωρεάν πρόσβαση 1 έτους σε μια προπονητική πλατφόρμα. Και ακόμα κι αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε, εξακολουθεί να είναι καλή αξία λόγω της απόδοσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ride for glory – Βίντεο

Το 2020, μετά από μια δύσκολη χρονιά, η Astana Pro Team έκλεισε τη σεζόν με 3 νίκες σε ετα…