Όλοι θεωρούμε ότι το τρέξιμο, είναι μια δραστηριότητα που μας ωφελεί. Αλλά πόσα και ποια είναι άραγε αυτά τα οφέλη; Καταφέραμε να βρούμε 33 από αυτά:

1. Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Το τρέξιμο είναι αερόβια άσκηση, που χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες. Έρευνες έχουν δείξει ότι προάγει την καρδιακή υγεία.

2. Βελτιώνει τη διάθεση μας. Όσοι τρέχουν, παραδέχονται ότι αλλάζει προς το θετικό η διάθεση τους. Το μυστικό είναι η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, από την άσκηση.

3. Δυναμώνει τις αρθρώσεις. Ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι το τρέξιμο προάγει την οστεοαρθρίτιδα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν το αντίθετο. Ότι δηλαδή αυτοί που έτρεχαν είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, από αυτούς που περπατούσαν!

4. Καίμε θερμίδες. Το τρέξιμο βοηθάει στο κάψιμο των θερμίδων, με ένα μέσο όρο 11.4 θερμίδες/λεπτό, σε επίπεδο τερέν με μέση ταχύτητα, περίπου στα 6’/χλμ.

5. Γυμνάζουμε τα πόδια μας. Με το τρέξιμο δυναμώνουμε τους μεγαλύτερους μύες που έχουμε στο σώμα μας.

6. Δυναμώνουμε τον κορμό μας. Δυναμώνει τους κοιλιακούς μύες, τους μύες που κρατάνε τη λεκάνη σταθερή και μεταφέρουν ενέργεια στα κινούμενα μέρη.

7. Ιδανικό για γενική προπόνηση. Αποτελεί μια γενική προπόνηση, γιατί γυμνάζει πολλούς μύες του σώματος.

8. Αποτελεί μορφή διαλογισμού. Το τρέξιμο μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε, “καθαρίζει” το μυαλό μας και μας απομακρύνει από στρεσογόνες καταστάσεις.

9. Βοηθά τον μεταβολισμό. Αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού, επιταχύνοντας την απώλεια βάρους.

10. Βοηθά στη βελτίωση μυϊκού ιστού. Βοηθά στη διατήρηση δυνατών οστών και μυών, όπως και στην αύξηση οστικής πυκνότητας, προλαβαίνοντας την οστεοπόρωση.

11. Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας. Σε αυτούς που υποφέρουν από διάφορες ιατρικές καταστάσεις αλλά και στους υγιείς.

12. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Το τρέξιμο σε τακτά διαστήματα, βοηθά στην διατήρηση βάρους και στη μείωση κινδύνου.

Μετράμε 33 οφέλη από το τρέξιμο!

13. Διατηρεί το δέρμα υγιές. Η μέτριας έντασης άσκηση παρέχει στο σώμα αντιοξειδωτική προστασία και βοηθά την αιματική ροή. Αυτό με τη σειρά του προστατεύει το δέρμα και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του.

14. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μνήμη. Από τη στιγμή που περισσότερο αίμα και οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο, βελτιώνεται η λειτουργία του και η πνευματική μας απόδοση. Επίσης το τρέξιμο προάγει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και βοηθά στην αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου.

15. Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου. Η δαπάνη ενέργειας την ώρα του τρεξίματος, δημιουργεί επανορθωτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

16. Μειώνει τον πόνο. Το τακτικό τρέξιμο βοηθά στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

17.  Ενισχύει τις μαθησιακές δυνατότητες. Σύμφωνα με μελέτη, το συστηματικό τρέξιμο βοηθά την μαθησιακή ικανότητα και την καλύτερη διατήρηση νέων πληροφοριών.

18. Διατηρεί τον εγκέφαλο “φρέσκο”. Η αερόβια άσκηση βοηθά στην αναστολή γήρανσης του εγκεφάλου, καθώς βρέθηκαν χαμηλότεροι βαθμοί συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε άτομα σωματικά δραστήρια.

19. Μείωση της “λιγούρας” για ανθυγιεινά φαγητά. Το τρέξιμο προκαλεί μείωση της επιθυμίας για αλκοόλ, νικοτίνη, φάρμακα και λιπαρά φαγητά.
20. Αυξάνει τη δημιουργικότητα. Μια μελέτη απέδειξε ότι η αυξημένη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη δημιουργική ικανότητα, είχαν άμεση σχέση με τη δρομική δραστηριότητα.

Μετράμε 33 οφέλη από το τρέξιμο!

21. Μειώνει το στρες. Μόνο με 20-30΄περπάτημα ή τρέξιμο, βοηθούν στη μείωση του άγχους.

22. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα. Έχει βρεθεί ότι το περπάτημα και το τρέξιμο βελτιώνει τη συντονιστική ικανότητα, τη δύναμη και τη σωματική επίγνωση, παράγοντες στο σεξουαλικό ερεθισμό και στο κίνητρο για σεξ, σε άντρες και γυναίκες.

23. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Η έρευνα που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 55-72, έδειξε ότι με το τρέξιμο μετριάστηκαν τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

24. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση των πιθανοτήτων επιθετικής μορφής καρκίνου.

25. Αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής. Το τρέξιμο δίνει “ζωή στα χρόνια μας”, με την έννοια ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια, αισθανόμαστε καλύτερα και διαχειριζόμαστε καλύτερα πιθανές νόσους.

26. Αυξάνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Με το τρέξιμο βελτιώνεται η συνολική αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων, οπότε υπάρχει και καλύτερος έλεγχος των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

27. Βελτιώνει την ισορροπία. Βοηθά την ισορροπία και γενικότερα την αντοχή σε θέσεις ισορροπίας, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων, μειώνοντας έτσι πιθανά διαστρέμματα ή κατάγματα.
28. Χάσιμο “κοιλιάς”. Το τρέξιμο βοηθά στην απώλεια “κοιλιακού” λίπους.

29. Καταπολεμά το κρυολόγημα. Ακόμα μια μελέτη έδειξε, ότι οι άνθρωποι που τρέχουν, υποφέρουν κατά 43% λιγότερες περιπτώσεις κρυολογήματος. Επίσης όταν κρύωναν, τα συμπτώματα τους, ήταν λιγότερο έντονα από αυτούς που δεν έτρεχαν.

30. Μειώνει την κατάθλιψη. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και την πρόληψη της.

31. Διατηρεί την υγεία των ματιών. Όχι τόσο γνωστό, αλλά υπαρκτό. Αν τρέχουμε, έχουμε λιγότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καταρράκτη.

32. Βοηθά στην βελτίωση της ακοής. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει την αιματική ροή στα αυτιά (καλύτερη ακοή) και ότι αν ασκούμαστε αερόβια, έχουμε κατά 6% καλύτερη ακοή.

33. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε, με κάθε επιπλέον χιλιόμετρο που μαζεύουμε.

Πηγή: sport-fitness-advisor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris-Roubaix 2021 – Λίστα εκκίνησης

Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φλάνδρας, φτάνουμε σε ένα καθυστερημένο Paris – Roubaix, …