Θεωρητικά, η κατασκευή μικρότερων και μικρότερων γραναζιών για το ποδήλατο θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε πιο απότομες κλίσεις, πιο εύκολα. Ωστόσο, στις απότομες κλίσεις θα πρέπει να μετατοπίσουμε το βάρος εμπρός, για να αποφευχθεί η άνοδος του μπροστινού τροχού, αλλά ενδέχεται να χάσουμε την πρόσφυση στον πίσω τροχό.

Οπότε, μειώνοντας την ταχύτητα για να διατηρήσουμε την ισορροπία, καταλήγουμε να περπατάμε… Ωστόσο, υπάρχει μια λύση για αυτό.

Τρίκυκλο

Η Ascendu, μια ισπανική επιχείρηση, βρήκε τη λύση χωρίς να παραιτηθεί από την ικανότητα του ποδηλάτου για συμβατικές διαδρομές MTB. Δημιούργησε ουσιαστικά ένα τρίκυκλο, με 2 εμπρός τροχούς. Οι εμπρός τροχοί μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν ανεξάρτητα, σε μια διαδρομή 430 mm. Αυτό επιτρέπει στο ποδήλατο να περάσει από πλευρικές κλίσεις 120%.

Ακόμα περισσότερο, η κίνηση των μπροστινών τροχών επιτρέπει στο ποδήλατο να οδηγηθεί σε οποιοδήποτε μονοπάτι, ανεξάρτητα από το πόσο στενό είναι. Εκτός αυτού, έχει ένα δεύτερο τιμόνι χωρισμένο σε δύο μέρη, που είναι προσαρτημένα σε κάθε πιρούνι. Σπρώχνοντας και τραβώντας αυτό το τιμόνι δύο τεμαχίων, ο αναβάτης μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία όταν οδηγεί σε τεχνικές αναρτήσεις ανεξάρτητα από την ταχύτητα.

Επομένως, η διατήρηση της ισορροπίας είναι πλέον ανεξάρτητη από την ταχύτητα: ο αναβάτης μπορεί πάντα να ακολουθεί την καλύτερη γραμμή ανεξάρτητα από την ταχύτητα ή την πρόσφυση του εδάφους σε καταστάσεις όπως σε μια βραχώδη ανάβαση.

Το Ascendu επιτρέπει τη διαμόρφωση της ταχύτητας ανάβασης, ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης, σε μια ανάβαση 20%, 30% ή 50%, ενώ ταυτόχρονα η απώλεια ισορροπίας ή πρόσφυσης δεν αποτελεί εμπόδιο.

Ποιες είναι οι ιδανικές διαδρομές;

Είναι αυτές οι διαδρομές που, αν και πολλοί από εμάς θα ήθελαν να κάνουν, δεν το κάνουμε. Πολλοί από εμάς θυμούνται επικές διαδρομές όπου φτάνουμε στην κορυφή του βουνού, αλλά μετά έπρεπε να περπατήσουμε πολύ… και αυτό μας εμπόδισε να επαναλάβουμε τη διαδρομή, αν και ήταν πραγματικά αξέχαστη.

Ascendu - Το ποδήλατο βουνού που ανεβαίνει βουνά

Αυτός είναι ο τύπος διαδρομής όπου ένα ποδήλατο Ascendu έχει νόημα. Τα περισσότερα μονοπάτια, είναι μονοπάτια με κλίση περίπου 35%, καθώς αυτή είναι η κλίση που είναι άνετα να περπατήσουμε. Ωστόσο, στα βουνά, πολλές φορές αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Το σύστημα ισορροπίας και η μετάδοση με γρανάζια ultrashort (13/46) επιτρέπει στον αναβάτη να διαμορφώσει την προσπάθεια και να ανεβεί με την ταχύτητα, που ταιριάζει με τη φυσική του κατάσταση.

Οι καταβάσεις γίνονται σχετικά γρήγορα, σίγουρα όχι τόσο γρήγορα όσο με ένα ποδήλατο enduro. Όμως η ασφάλεια είναι μεγαλύτερη, γιατί το ποδήλατο είναι πολύ μακρύ και σταθερό και επειδή η εγκάρσια δοκό κλίσης παρέχει στους εμπρός τροχούς 430 mm διαδρομής.

Βάρος

Αναμφίβολα το βάρος ενός τρίκυκλου είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός συμβατικού ποδηλάτου. Το βάρος είναι περίπου 24 κιλά ή 25 κιλά ανάλογα με την επιλογή των πιρουνιών και των τροχών.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια αύξηση του βάρους του συστήματος ποδηλάτης-ποδήλατο κατά 15% περίπου. Δεν είναι μια δραματική αλλαγή και δεν τροποποιεί σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα ενέργειας, που απαιτείται από τον ποδηλάτη στις αναβάσεις.

Μέτρηση αναβάσεων

Στον πραγματικό κόσμο αυτό σημαίνει ότι μια διαδρομή 1:30΄με ένα συμβατικό ποδήλατο ΜΤΒ, γίνεται σε 1:39΄με ένα ποδήλατο ASCENDU.

Σε μια ανάβαση 10% όπου πεταλάρουμε στα 190 W, η ταχύτητα σε ένα συμβατικό ποδήλατο θα ήταν 6.5 χλμ/ώρα και με ASCENDU θα ήταν 5.8 χλμ/ώρα.

Ωστόσο, όταν η ανάβαση είναι 35%, με ένα συμβατικό ποδήλατο θα χρειαζόμασταν 430 W για να διατηρήσουμε την ταχύτητα και την πρόσφυση, ενώ με το ASCENDU θα συνεχίζαμε εύκολα στα 190 W, ανεβαίνοντας εύκολα με 2 χλμ/ώρα, χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια.

Επίλογος

Τα ποδήλατα Ascendu κατασκευάζονται στην Ισπανία. Ο σχεδιασμός του τρικύκλου αποτελεί πατέντα, που εκκρεμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Είναι μια καινοτομία που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο της ποδηλασίας, καθώς είναι το πρώτο ποδήλατο στην ιστορία που επιτρέπει στον αναβάτη να ανέβει εύκολα κλίσεις 40% σε σχιστόλιθο ή 50% σε χώμα και πέτρες. Αυτό ανοίγει μια νέα διάσταση στην ορεινή ποδηλασία που δεν ήταν αναμενόμενη.

Οι αναβάτες της  Ascendu έχουν δοκιμάσει το ποδήλατο σε πολλά βουνά, συμπεριλαμβανομένου ενός διάσημου βουνού στην Ισπανία, του Moncayo, με μια κλίση 43%, όπου κανένα ποδήλατο βουνού, ή ηλεκτρικό ποδήλατο δεν μπορεί να ανέβει ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι. και ταιριάζει στον αναβάτη είναι.

Για περισσότερα για αυτό το καταπληκτικό ποδήλατο, παρακολουθήστε το βίντεο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ο Γύρος των 5 Λιμνών – Η διαδρομή

Έφτασε λοιπόν η άνοιξη! Μια εποχή που «αναγκάζει» όλους εμάς που ασχολούμαστε με την ποδηλ…