Σε εποχές όπως αυτές, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις μας.

Ίσως οι αγώνες που είχαμε ως στόχο έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί. Ίσως να πρέπει να παραμένουμε μέσα ή να εργαζόμαστε από το σπίτι. Και σίγουρα υπάρχει η ανησυχία για τη δουλειά μας, την υγεία και την οικογένειά μας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να βρούμε χρόνο γιατί η άσκηση είναι ακόμα σημαντική. Παρουσιάζουμε παρακάτω 3 βασικούς λόγους:

Παραμένουμε σε φόρμα

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αν σταματήσουμε εντελώς τις προπονήσεις μας, θα χάσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Και όσο περισσότερο απέχουμε από το αγαπημένο μας σπορ, τόσο περισσότερο θα χάνουμε από την φόρμα μας. Από την άλλη, δεν υπάρχει λόγο να πανικοβαλλόμαστε.

Μια έρευνα που διεξήχθη σε έμπειρους ποδηλάτες έδειξε ότι ένα σχετικά σύντομο διάλειμμα (περίπου 2 εβδομάδων), δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε ένα προπονητικό επίπεδο για τουλάχιστον μια περίοδο 12 εβδομάδων ή περισσότερο.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ακόμη και ένα μικρό μέρος προπονήσεων, μπορεί να επιβραδύνει δραστικά τον ρυθμό μείωσης της φόρμας. Για παράδειγμα, η μείωση του όγκου της προπόνησης μας κατά τα 2/3, έχει αποδειχθεί ότι έχει αμελητέα επίδραση στη φυσική μας κατάσταση βραχυπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε έντονες προπονήσεις, όπως διαλλειματικές, στο υπόλοιπο 1/3.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάνουμε πιο εύκολα ταχύτητα από ότι χάνουμε αντοχή. Οπότε αν έχουμε περιορισμένο χρόνο, φροντίζουμε να κάνουμε προπονήσεις με εντάσεις.

Τα άλλα καλά νέα είναι ότι δεν θα χάνουμε ό,τι έχουμε αποκτήσει. Φαίνεται ότι ο συντονισμός παραμένει αποθηκευμένος στη μακροχρόνια κινητική μας μνήμη, ειδικά για επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως το κολύμπι, η ποδηλασία και το τρέξιμο.

Εν ολίγοις, μερικές εβδομάδες ανάπαυσης δεν θα μας βλάψουν πολύ. Ακόμα και λίγη προπόνηση είναι καλύτερη από καθόλου προπόνηση. Επίσης, αν συμπεριλάβουμε μερικές προπονήσεις έντασης, θα διατηρήσουν καλύτερα τη φόρμα μας.

Νιώθουμε πιο χαρούμενοι

Σε περιόδους άγχους, χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε. Γι’ αυτό η τακτική άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Τα συναισθηματικά οφέλη της άσκησης περιλαμβάνουν μειωμένο άγχος, καλύτερο ύπνο, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, υψηλότερη αυτοεκτίμηση – η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο, μόλις συνηθίσουμε αυτά τα οφέλη, υπάρχει ένα αναπόφευκτο μειονέκτημα εάν αναγκαστούμε να σταματήσουμε την προπονήσεις,  για οποιονδήποτε λόγο.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, μια ομάδα δρομέων εμποδίστηκε να προπονηθεί για 2 εβδομάδες. Εμφανίστηκαν σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, σύγχυσης, συνολικής διαταραχής της διάθεσης και χαμηλότερης αυτοεκτίμησης, σε σύγκριση με μια παρόμοια ομάδα δρομέων που συνέχιζε τις προπονήσεις.

Είναι κατανοητό ότι μπορεί να χρειαστεί να παραλείψουμε μερικές προπονήσεις,  λόγω της παρούσας κατάστασης. Μπορεί να μην έχουμε άλλη επιλογή. Αλλά παραλείποντας πολλές, μπορεί να έχει αρνητική ψυχική επίπτωση, κάτι που πραγματικά θέλουμε να αποφύγουμε.

Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, ακόμα κι αν είναι γύροι γύρω από το τετράγωνο που μένουμε – αν δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε -, θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τη συνολική ευεξία μας.

Η μεγαλύτερη εικόνα

Σε περιόδους αβεβαιότητας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε κίνητρα. Είναι σαν να υπάρχει ένας τοίχος μπροστά μας, που μας κάνει να μην μπορούμε να «δούμε» εμπρός. Πώς μπορείτε να πείσουμε τον εαυτό μας να κάνει μια σκληρή προπόνηση, όταν δεν γνωρίζουμε πότε και αν, θα αγωνιστούμε;

Επομένως, θα πρέπει να σκεφτόμαστε την μεγαλύτερη εικόνα. Να είμαστε αισιόδοξοι ότι η τρέχουσα κατάσταση θα επιλυθεί σύντομα. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε ότι μετά από 12 εβδομάδες ξεκινά ο πρώτος μας αγώνας. Αυτό θα άλλαζε τον τρόπο που νιώθουμε για την σημερινή μας προπόνηση;

Χωρίς αυτόν τον «τοίχο» να εμποδίζει την άποψή μας για το μέλλον, σύντομα θα βρούμε περισσότερα κίνητρα. Δεν αφορά μόνο αυτήν τη σεζόν. Η προπόνηση που κάνουμε τώρα, θα ενισχύσει τις επιδόσεις μας μακροπρόθεσμα. Η αντοχή, η ταχύτητα και η δύναμη βελτιώνονται με αργό και σταθερό ρυθμό, όπως ο καφές που στάζει μέσα από ένα φίλτρο. Μπορείτε είτε να γεμίσετε, να διατηρήσετε ή να αδειάσετε αυτήν την κανάτα καφέ.

Ας σκεφτούμε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, οπότε προσέχουμε τη μεγαλύτερη εικόνα και κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα.

Καλές προπονήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…