Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας – ίσως όμως η καλύτερη επιλογή για μακροζωία και καταπολέμηση των ασθενειών είναι η αλκαλική διατροφή.

Σύμφωνα με μελέτες, η εξισορρόπηση του pH μας με τη βοήθεια μιας αλκαλικής διατροφής, ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που οφείλονται σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες και παθήσεις – όπως υπέρταση, διαβήτη, αρθρίτιδα, ανεπάρκεια βιταμίνης D κ.λ.π.

Τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή;

Η αλκαλική διατροφή βοηθά στην εξισορρόπηση των τιμών του pH.

Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH.

Τι σημαίνει στην ουσία το «επίπεδο pH»;

Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen, ή αλλιώς ενεργός οξύτητα.

Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως.

Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά η ιδανική τιμή τείνει να είναι περίπου 7,4, με το στομάχι να συνιστά την πιο όξινη περιοχή. Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο pΗ διαφόρων οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Πώς λειτουργεί η αλκαλική διατροφή

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10:1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1:3.

Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο.

Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH, ενώ η σημερινή διατροφή προσφέρει χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προκαλεί προβλήματα όπως έλλειψη καλίου και μαγνησίου.

Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς.

Οφέλη της αλκαλικής διατροφής

Προστατεύει την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα: Σύμφωνα με έρευνες, τα φρούτα και τα λαχανικά μας προστατεύουν από τη μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας που οδηγεί σε σαρκοπενία.

Μια αλκαλική διατροφή συμβάλει στην εξισορρόπηση των αναλογιών των μεταλλικών στοιχείων. Η αλκαλική διατροφή συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγής των αυξητικών ορμονών και της απορρόφησης βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά εκτός από την καταπολέμηση άλλων χρόνιων ασθενειών.

Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού: Μια από τις αντιγηραντικές επιδράσεις της αλκαλικής διατροφής είναι η μείωση των φλεγμονών που προκαλεί άνοδο στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

Έτσι βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία και ο οργανισμός προστατεύεται από χοληστερόλη, υπέρταση, δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Καταπολεμά χρόνιους πόνους και φλεγμονές: Σύμφωνα με μελέτες η αλκαλική διατροφή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα χρόνιου πόνου.

Η χρόνια οξέωση βοηθά στη διαιώνιση συμπτωμάτων όπως χρόνιοι πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλος, μυϊκοί σπασμοί, δυσμηνόρροια, φλεγμονές και πόνος στις αρθρώσεις.

Ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και εμποδίζει την ανεπάρκεια μαγνησίου: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων και των σωματικών διεργασιών.

Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο προκαλεί καρδιακές επιπλοκές, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και άγχος. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί επίσης τη βιταμίνη D, σημαντική για τη γενική ανοσολογική και ενδοκρινική λειτουργία.

Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης του καρκίνου: Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν στην αποβολή αποβλήτων και στη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού προκαλεί διαταραχές.

Σύμφωνα με μελέτες ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση) ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικός σε ένα αλκαλικό σώμα. Η αλκαλικότητα βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και ο κίνδυνος για θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος – σε συνδυασμό με μια αλκαλική διατροφή θεωρείται επωφελής για ορισμένους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που απαιτούν υψηλότερο pΗ.

Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους: Η κατανάλωση αλκαλικών τροφών προστατεύει από την παχυσαρκία μειώνοντας τα επίπεδα λεπτίνης και τυχόν φλεγμονές που επηρεάζουν την ιδιότητα καύσης λίπους.

Η αλκαλική διατροφή μας βοηθά να λαμβάνουμε τις θερμίδες που είναι ουσιαστικά απαραίτητες για τον οργανισμό.

Οι καλύτερες αλκαλικές τροφές

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά: Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μανιτάρια, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, σταφίδες, σπανάκι, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, αβοκάντο, χόρτα, αγγούρι, μπρόκολο, ρίγανη, φασόλια, ελιές, λάχανο, σέλινο, κόκκινα τεύτλα, καρπούζι, σύκα και ώριμες μπανάνες.

Όλα τα ωμά τρόφιμα: Ιδανικά, προσπαθήστε να καταναλώσετε αρκετά ωμά λαχανικά και φρούτα που θεωρούνται ζωογόνα, ενώ προτιμήστε φρέσκους χυμούς.

Φυτικές πρωτεΐνες: Τα αμύγδαλα, και τα περισσότερα είδη φασολιών είναι καλές επιλογές.

Αλκαλικό νερό: Το αλκαλικό νερό έχει pH από 9 έως 11. Καλύτερα να πίνετε απεσταγμένο νερό. Το νερό που φιλτράρεται με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης είναι ελαφρώς όξινο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το νερό της βρύσης ή το καθαρό εμφιαλωμένο νερό.

Χυμοί λαχανικών: Οι πράσινοι χυμοί είναι πολύ θρεπτικοί. Η χλωροφύλλη, επειδή έχει δομή παρόμοια με αυτή του αίματος, βοηθά στην αλκαλοποίηση του αίματος.

Ποια τρόφιμα και ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγουμε:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Κατεψυγμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα.
  • Μεταποιημένα δημητριακά (όπως νιφάδες καλαμποκιού)
  • Αυγά
  • Καφεϊνούχα ποτά και αλκοόλ
  • Βρώμη και προϊόντα ολικής αλέσεως.
  • Γάλα: Τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούν οξύτητα στο σώμα! Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο, απορροφά το ασβέστιο (μια πιο αλκαλική ουσία) από τα οστά για να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι να φάτε πολλά αλκαλικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά!
  • Φιστίκια και καρύδια
  • Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και συσκευασμένα προϊόντα σιτηρών.

Επίλογος

Μια αλκαλική διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που επιδρούν θετικά στα επίπεδα pH.

Τα οφέλη της αλκαλικής διατροφής περιλαμβάνουν καλύτερη υγεία της καρδιάς, δυνατά οστά, μείωση πόνων και αποκατάσταση τυχόν ανεπάρκειας λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών.

Τα αλκαλικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ωμές τροφές, πράσινους χυμούς, φασόλια και ξηρούς καρπούς.

Τα τρόφιμα που είναι όξινα, και επομένως θα πρέπει να περιορίζονται σε μια αλκαλική διατροφή, περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μεγάλη ποσότητα κρέατος, τεχνητά σάκχαρα και γάλα.

Πηγή: www.truelife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

WD-40 ΒΙΚΕ νέα σειρά προϊόντων

Η νέα σειρά προϊόντων BIKE της WD-40 έφτασε στην Ελλάδα! Η νέα αυτή σειρά από την WD-40 πε…