Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε μαζί μας, ό,τι διαδρομή και να κάνουμε – το κιτ επιβίωσης. Είναι η προσωπική συλλογή από πράγματα που μάθαμε, συχνά με τον σκληρό τρόπο, και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την επίλυση ενοχλητικών καταστάσεων.

Το κιτ επιβίωσης, με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, έχει να κάνει με τις πολυήμερες βόλτες ή αλλιώς bikepacking.

Μικρό, ελαφρύ, απλό και αποδοτικό

Το καλύτερο είναι να έχουμε ένα βασικό κιτ που να μην πιάνει πολύ χώρο στο σακίδιο και να είναι ελαφρύ. Το συγκεκριμένο ζυγίζει μόλις 324 γραμμάρια, αφήνοντας χώρο για άλλα απαραίτητα πράγματα.

Το κιτ περιέχει μερικά απλά πράγματα, που είναι εύκολο να τα βρούμε και να τα αγοράσουμε. Ξεκινάμε:

 • Τσάντα εργαλείων
 • Πολυεργαλείο με λεπίδα
 • Χρήματα και κέρματα
 • Κομμάτι χαρτιού με 3 σημαντικά νούμερα
 • Μικρό στυλό
 • Χανζαπλαστ για γενικά κοψίματα και φουσκάλες
 • Συνδετήρας και δεματικά
 • Σελοτέιπ
 • Αντίγραφο εγγράφων
 • Παυσίπονα
 • 2 Τζελάκια και 2 ενεργειακές μπάρες
 • 1 power bank με καλώδιο
 • 1 πλαστική κάρτα
 • Αντάπτορας Schrader / Presta
Τσάντα εργαλείων

Πρώτα απ ‘όλα, χρειαζόμαστε κάτι για να μεταφέρουμε το κιτ. Μπορεί απλά να είναι μια τσάντα εργαλείων όπως η παρακάτω.

Bikepacking – Το απαραίτητο κιτ επιβίωσης

Οποιαδήποτε πτυσσόμενη τσάντα θα κάνει τη δουλειά, αρκεί να έχει εσωτερικές τσέπες με φερμουάρ.

Πολυεργαλείο

Όταν αποφασίσουμε να κάνουμε ένα πολυήμερο ταξίδια, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα καλό πολυεργαλείο. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα εργαλείων, δεν πιάνει χώρο και είναι σχετικά ελαφρύ.

Σημαντικό: Είναι χρήσιμο να έχει λεπίδα, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν τρώμε.

Συνδετήρας, δεματικά και λαστιχένιες ταινίες

Τα δεματικά είναι απίστευτη εφεύρεση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να ισιώσουμε το συνδετήρα και να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά ηλεκτρονικών συσκευών, την εξαγωγή της sim κάρτας του κινητού ή ως βελόνα για ράψιμο.

Bikepacking – Το απαραίτητο κιτ επιβίωσης

Οι λαστιχένιες ταινίες δεν χρειάζονται εξήγηση. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε χρειάζεται να στερεώσουμε κάτι π.χ. πάνω στο τιμόνι μας.

Χρήματα και κέρματα

Πάντα μεταφέρουμε χρήματα μέσα στο κιτ- ποτέ δεν ξέρουμε που θα μας χρησιμεύσουν.

Παυσίπονα και επίδεσμοι

Ένα αναλγητικό όπως η ασπιρίνη ή το ντεπόν, μας βοηθά να ισορροπήσουμε όταν έχουμε καταπονηθεί μετά από μια δύσκολη διαδρομή και φυσικά όταν έχουμε πονοκεφάλους.

Οι επίδεσμοι και τα χανζαπλάστ είναι χρήσιμοι όχι μόνο για πιθανές πτώσεις, αλλά και για τις φουσκάλες σε χέρια και πόδια.

Σελοτέιπ και πλαστική κάρτα

Το σελοτέιπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, ακόμη και σε πληγές (μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο).  Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, είναι πολύ μεγάλο και καταλαμβάνει πολλά χώρος.

Λύνουμε αυτό το πρόβλημα τυλίγοντας όσο υλικό χρειαζόμαστε γύρω από μια πλαστική κάρτα, μία από τις πολλές άχρηστες κάρτες πιστότητας που σίγουρα έχουμε στο πορτοφόλι μας. Η κάρτα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη κατά καιρούς.

Οι 3 πιο σημαντικοί αριθμοί τηλεφώνου

Είναι πολύ χρήσιμο – και καθησυχαστικό – να έχουμε μαζί μας ένα χαρτί με 3 απαραίτητους αριθμούς τηλεφώνου, που ίσως χρειαστούμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί να μείνουμε από κινητό (ή το κινητό μας να σπάσει/χαλάσει). Το πιο απαισιόδοξο σενάριο, να έχουμε μια πτώση χωρίς δυνατότητα να καλέσουμε κάποιον. Οπότε προσέχουμε για να έχουμε!

Τζελάκια και ενεργειακές μπάρες

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να βρεθούμε στη μέση του πουθενά χωρίς τροφοδοσία ή να ανέβουμε ένα απότομο βουνό και να χτυπήσουμε «τοίχο».

Οπότε προσέχουμε να έχουμε μαζί μας αρκετά από τα παραπάνω. Καλύτερα να περισσέψουν, παρά να λείπουν…

Power bank με μικρό καλώδιο

Όταν μετακινούμαστε επί μέρες, θα χρειαστεί να φορτίσουμε αρκετά πράγματα: τον υπολογιστή ποδηλάτου, φυσικά το κινητό μας, πλέον τα περισσότερα φώτα δέχονται φόρτιση με USB, μια φωτογραφική κάμερα κ.ο.κ.

Αντάπτορας Schrader to Presta

Αν κάποτε μείνουμε από λάστιχο και δεν έχουμε τρόμπα μαζί μας, ή θέλουμε να φουσκώσουμε τα ελαστικά μας σε ένα βενζινάδικο, δεν μπορούμε να το κάνουμε απευθείας στις βαλβίδες Presta που έχουν τα ελαστικά μας.

Bikepacking – Το απαραίτητο κιτ επιβίωσης

Οπότε ένας τέτοιος αντάπτορας είναι χρήσιμος σε μια τέτοια περίπτωση, γλιτώνοντας μας κόπο και χρόνο.

Αντίγραφα εγγράφων

Η χρήση τους είναι εύκολη από την άποψη βάρους και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα σε ορισμένες καταστάσεις, για παράδειγμα εάν χάσουμε το πορτοφόλι μας, θέλουμε να νοικιάσουμε κάτι ή μας σταματήσει η αστυνομία για τυπικό έλεγχο (έχει συμβεί).

Έξτρα Ι: Φως κεφαλής

Μαζί με το πολυεργαλείο, ακόμα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις: Σαν επιπλέον φως κατά τη διάρκεια νυκτερινής οδήγησης, για να αλλάξουμε ένα σκασμένο ελαστικό, για να στήσουμε σκηνή ή τον υπνόσακο μας για την νυκτερινή μας ξεκούραση.

Αν μπορούμε να βρούμε ένα πιο ακριβό, επαναφορτιζόμενο, τότε είμαστε ΟΚ!

Έξτρα ΙΙ: Ελαστικό και σαμπρέλες

Τα παραπάνω σίγουρα δε θα χωρέσουν στην τσάντα που θα έχουμε το βασικό κιτ, αλλά είναι απαραίτητα όπως η τροφοδοσία μας.

Ένα έξτρα ελαστικό, γιατί μπορεί να σκίσουμε κάποιο από τα 2 που φοράμε (ιδιαίτερα αν ποδηλατούμε εκτός ασφάλτου). Επίσης, 2-3 σαμπρέλες για καλό και για κακό.

Καλές διαδρομές!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη για Dries De Bondt

Ο Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) εξασφάλισε μια νίκη-σοκ στο 18ο εταπ του Giro d’Ita…