Εάν έχουμε ξεκινήσει τη νέα σεζόν, τσεκάροντας τα βατ και τη μέση ταχύτητα της περσινής σεζόν, μπαίνουμε νωρίς σε περιπέτειες.

Το να θέλουμε να καταρρίψουμε παλιά ρεκόρ διαδρομών είναι θεμιτό, απλά θα πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να αποφύγουμε αυτά τα λάθη, στην αρχή της σεζόν.

Είμαστε ρεαλιστές με τη φόρμα μας

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μετρήσουμε ως ποδηλάτες, προσπαθώντας διαρκώς να βελτιωθούμε. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να παρακολουθούμε την δύναμη που παράγουμε, τους παλμούς μας, τους χρόνους των διαδρομών ή τον αριθμό χιλιομέτρων ανά μήνα.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να επικεντρωθούμε στο παρελθόν, τα στατιστικά στοιχεία από την περασμένη σεζόν. Και αυτό φυσικά απέχει από την τωρινή κατάσταση μας και τι θα πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο νέο επιθυμητό επίπεδο.

Λύση: Είμαστε ρεαλιστές με τη φόρμα μας στην αρχή μιας νέας σεζόν ποδηλασίας. Είναι φυσιολογικό να ξεκινήσουμε σε διαφορετικό μέρος από ό,τι τερματίσαμε πέρσι.

Ίσως καταφέραμε να επουλώσουμε κάποιους παλιούς τραυματισμούς και πόνους, οπότε δυναμώσαμε αρκετά την εκτός ποδηλασίας περίοδο. Από την άλλη, σίγουρα κάναμε λιγότερα χιλιόμετρα, οπότε χρειαζόμαστε χρόνο για να ανακτήσουμε την αντοχή και την δύναμη.

Οπότε ξεκινάμε σταδιακά με προπονήσεις βάσης, ανεβάζοντας σταδιακά τις εντάσεις και παρακολουθούμε τα αποτελέσματα. Αυτή η προσέγγιση θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα και θα μας παρακινήσει περισσότερο από το να προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα φετινά με τα περσινά αποτελέσματα.

Δεν αντιγράφουμε άλλους ποδηλάτες

Μερικοί από εμάς συγκρίνουν τα δικά μας στατιστικά, ενώ άλλοι συγκρίνουν την απόδοση τους έναντι άλλων. Θα μπορούσε να είναι οι φίλοι που βγαίνουμε μαζί στις προπονήσεις, μέλη της ομάδας μας ή τοπικοί «ανταγωνιστές».

Κάθε φορά που ακούμε για μια (ή βλέπουμε στο strava) διαδρομή τους, σκεφτόμαστε ότι «πρέπει» να κάνουμε το ίδιο. Είναι εύκολο να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και να παραλείψετε ορισμένα σημαντικά στοιχεία της προπόνησης μας.

Κάθε ποδηλάτης πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι διαφορετικό στην προπόνησή του για να βελτιωθεί. Γι’ αυτό ακριβώς το να παρακολουθούμε άλλους, και να προσαρμόζουμε έτσι τις προπονήσεις μας δεν μας βοηθά ιδιαίτερα.

Λύση: Στην αρχή της σεζόν, θα πρέπει να έχουμε ένα προπονητικό πλάνο. Είναι η καλύτερη ασφάλεια για να μην ξεφύγουμε από τις προπονήσεις μας.

Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, ίσως είναι καλή ιδέα να συνεργαστούμε με ένα προπονητή ποδηλασίας. Ένας προπονητής μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε σωστό δρόμο με τις προπονήσεις μας και να μας κρατήσει συγκεντρωμένους, σε αυτό που είναι σημαντικό.

Καλές προπονήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

A journey beyond – Βίντεο

Ο Marc Maurer ποδηλάτησε 5600 χλμ, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, διασχίζοντας τον Κ…