Το καλύτερο πράγμα σε μια νέα σεζόν, εκτός από το ότι μπορείς να κάνεις πολλές προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, είναι οι αγώνες.

Ο διακαής πόθος να βγούμε και να ανταγωνιστούμε, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, αν δεν έχουμε ένα καλό σχέδιο. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να αποφύγουμε αυτό το συνηθισμένο λάθος στην αρχή της σεζόν.

Δεν υπερβάλλουμε στο αγωνιστικό πρόγραμμα 

Είναι εύκολο να υποτιμήσουμε τη σωματική και ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αγώνες και τα ταξίδια και φυσικά τον αντίκτυπο στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Όταν θέλουμε να επιστρέψουμε στους αγώνες, όλα τα άλλα φαίνονται ασήμαντα. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια υπερβολική αγωνιστική σεζόν!

Λύση: Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσουμε ένα πρόγραμμα αγώνων είναι να επιλέξουμε 1 έως 3 κύριους αγώνες και να δουλέψουμε αντίστροφα από αυτές τις ημερομηνίες.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:

  • Φροντίζουμε ώστε να έχουμε τουλάχιστον 12 εβδομάδες ανάμεσα σε κάθε έναν από τους κύριους αγώνες.
  • Έχουμε περίπου 6-8 εβδομάδες αδιάλειπτης προπόνησης πριν από κάθε έναν από τους κύριους αγώνες.
  • Συμπεριλαμβάνουμε έναν ή περισσότερους αγώνες 2ης επιλογής, μέσα σε αυτήν την περίοδο 8 εβδομάδων για να δοκιμάσουμε το επίπεδο μας.
  • Προσεγγίζουμε τους αγώνες 2ης επιλογής με τη νοοτροπία της προπόνησης και όχι του αγώνα.

Αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να δείξουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε σε λίγους βασικούς αγώνες. Επιπλέον, θα βελτιώνουμε σωστά τη φυσική μας κατάσταση και θα απολαύσουμε μερικούς αγώνες για διασκέδαση.

Δεν το παρακάνουμε με γκρουπ

Οι ομαδικές προπονήσεις δεν είναι αγώνες, αλλά ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο για την ποδηλατική μας σεζόν αν κάνουμε πολλές νωρίς στη σεζόν.

Σίγουρα το να βγαίνουμε με γκρουπ είναι διασκεδαστικό. Μας επιτρέπει να κοινωνικοποιούμε ποδηλατικά, να κάνουμε νέους φίλους. Είναι η τέλεια ευκαιρία να εξασκήσουμε δεξιότητες για απρόβλεπτες αλλαγές στο ρυθμό και πιθανά «ξεκολλήματα» που συμβαίνουν συχνά σε αγώνες.

Όμως υπάρχουν και οφέλη που απορρέουν από την ιδιαιτερότητα της ατομικής προπόνησης. Η ατομική προπόνηση εστιάζει στην ανάπτυξη της φυσικής μας κατάστασης και αν την παραμελήσουμε, μπορεί αργότερα στη σεζόν να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα.

Λύση: Κάνουμε τις ομαδικές προπονήσεις, μέρος του προπονητικού μας προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πλειονότητα της προπόνησης μας θα είναι συγκεκριμένη για τους στόχους της φυσικής μας κατάστασης.

Επίσης, ορίζουμε από την αρχή το στόχο αυτών των ομαδικών προπονήσεων. Θέλουμε να διατηρούμε σχέσεις με φίλους ποδηλάτες; Θέλουμε να αναπτύξουμε εμπειρία στο να ποδηλατούμε μέσα σε ένα γκρουπ; Ή μήπως θέλουμε απλά να εμπλουτίσουμε τις προπονήσεις μας με κάτι διαφορετικό;

Εφόσον γνωρίζουμε το λόγο, μπορούμε να απολαύσουμε αυτές τις ομαδικές εξορμήσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

1o MTB Race Μεταμόρφωση – Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/5 στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής το 1ο MTB R…