Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες. Ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα διερεύνησαν πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, όσο αφορά το φαγητό, μετά την ολοκλήρωση μιας βόλτας.

Το φαγητό θεωρείται ως ανταμοιβή;

«Στο αθλητικό πλαίσιο, έχουμε το φαινόμενο των ανθρώπων που τρώνε υπερβολικά μετά από σωματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι θέλουν να ανταμείψουν τον εαυτό τους και το σώμα τους για το ότι είναι ενεργοί. Έτσι, χρησιμοποιούμε ένα υποθετικό πείραμα για να μάθουμε, γιατί οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο μετά την άσκηση σε σύγκριση με όταν δεν ασκούνται », δήλωσε ο καθηγητής Karsten Köhler από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Το πείραμα περιελάμβανε 23 γυναίκες και 18 άνδρες (ηλικίας 19-29 ετών) που ανατέθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τους τεστ, μια ομάδα ολοκλήρωσε μια περίοδο ποδηλασίας 45΄ και στην άλλη δόθηκε περίοδο ανάπαυσης ίσης διάρκειας. Αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου τεστ, αντάλλαξαν τις εργασίες.

Και οι δύο ομάδες έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την περίοδο 45΄ποδηλασίας ή ανάπαυσης. Το θέμα ήταν η κατανόηση του πώς αντιλαμβάνονται την πείνα, τον κορεσμό και πόση τροφή θέλουν.

Τους ζητήθηκε να αναφέρουν το επιθυμητό μέγεθος μερίδας για ένα γεύμα που θα ακολουθούσε αμέσως τη συνεδρία 45΄ και για ένα γεύμα που θα έρθει 4 ώρες μετά από αυτό. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ξανά το ερωτηματολόγιο αμέσως μετά τη συνεδρία 45΄. Και το ολοκλήρωσαν για 3η φορά περίπου 30΄ μετά από αυτό.

Σε σύγκριση με την ομάδα που ξεκουράστηκε, η ομάδα άσκησης επέλεξε πολύ μεγαλύτερες μερίδες τόσο αμέσως μετά την άσκηση όσο και 30΄μετά. Η ποδηλασία οδήγησε επίσης σε μεγαλύτερη αύξηση της προτίμησης για άμεση κατανάλωση τροφίμων.

Αποφασίζουμε για το φαγητό πριν την προπόνηση

Οι ερευνητές συνόψισαν ότι η άσκηση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τα τρόφιμα και ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

Εάν θέλουμε η άσκηση για να μας βοηθήσει στη διαχείριση βάρους, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να προγραμματίζουμε τα γεύματα αποκατάστασης, πριν καν φύγουμε από το σπίτι.

«Τα πραγματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού πιο γρήγορα μετά την προπόνηση».

«Δεδομένου ότι η απώλεια βάρους είναι το κύριο κίνητρο για άσκηση για πολλούς και η αποτυχία επίτευξης της επιθυμητής απώλειας βάρους καθιστά πιθανό να σταματήσει την άσκηση, θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για να σκεφτείτε τι θέλετε να φάτε αργότερα προτού αρχίσετε να ασκείστε », σχολίασε ο καθηγητής Köhler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

1o MTB Race Μεταμόρφωση – Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/5 στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής το 1ο MTB R…