Μια αναφορά στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, ισχυρίζεται ότι οι ανώνυμοι αθλητές στο πελοτόν του Tour de France υποπτεύονται ότι ορισμένες ομάδες αναπτύσσουν «μηχανικό ντόπινγκ».

Ο Tadej Pogačar απάντησε ενάντια σε αυτές τις νέες υποψίες: «Δεν γνωρίζω. Δεν ακούμε κανέναν θόρυβο», δήλωσε ένας έκπληκτος Pogačar, την Παρασκευή στους δημοσιογράφους.

«Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα παράνομο. Είναι όλα τα υλικά Campagnolo … Δεν ξέρω τι να πω».

Η ελβετική εφημερίδα ανέφερε ότι αθλητές στο πελοτόν ακούνε «περίεργους» θορύβους στα πίσω κέντρα των ποδηλάτων που χρησιμοποιούσε ο Pogačar και άλλοι κορυφαίοι αθλητές.

Το ζήτημα της «τεχνολογικής απάτης» συνεχίζει να στοιχειώνει το πελοτόν του Tour de France. Μερικοί πιστεύουν ότι οι κορυφαίοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει μηχανικά υποβοηθούμενα ποδήλατα κατά τη διάρκεια του Tour και άλλων μεγάλων αγώνων, είτε μέσω κινητήρων κρυμμένων μέσα στα πλαίσια, είτε με μαγνητισμένους τροχούς που μπορούν να τροφοδοτήσουν μπαταρίες και παράνομα υποβοηθούμενα κέντρα.

Στα μέσα του Tour, η UCI αναβάθμισε τις λεπτομέρειες των μεθόδων ανίχνευσης που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της λεγόμενης «τεχνολογικής απάτης», λέγοντας ότι διεξήχθησαν περισσότεροι από 700 έλεγχοι χωρίς αποδείξεις εξαπάτησης.

Η UCI χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό σαρωτή μέσω tablet για προεπισκόπηση ποδηλάτων στην αρχή και στο τέλος, καθώς και ακτίνες Χ σε επιλεγμένα ποδήλατα στην γραμμή τερματισμού. Η UCI μπορεί επίσης να αποσυναρμολογήσει ποδήλατα εάν θέλει να κάνει πιο προσεκτικό έλεγχο.

Πέρυσι, ένας αγωνιστικός διευθυντής της Jumbo-Visma απομακρύνθηκε από το Tour, όταν οι κριτές αποσυναρμολόγησαν το ποδήλατο του Primož Roglič στην κορυφή του Col de la Loze στις Άλπεις.

Οι τελευταίες κατηγορίες έρχονται τη στιγμή που ο Pogačar είναι έτοιμος να κερδίσει τη 2η συνεχόμενη κίτρινη φανέλα του, ο 1ος αθλητής που επιχειρεί κάτι ανάλογο, από τότε που ο Chris Froome κέρδισε 3 συνεχόμενες φανέλες μεταξύ 2015-2017.

Πέρυσι, ο Pogačar εξέπληξε όλους με μια εκπληκτική ατομική χρονομέτρηση, παίρνοντας τη φανέλα από τον Roglič, στο προτελευταίο εταπ. Φέτος, η ανέγγιχτη κυριαρχία του Pogačar και οι σχέσεις με τον πρώην επαγγελματία και αμφιλεγόμενο διευθυντή Gianetti, ο οποίος είχε αθλητές που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα ντόπινγκ, όπως οι Riccardo Riccò και Juan José Cobo, έχουν ανανεώσει αμφιβολίες μεταξύ των σκεπτικιστών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις εξαπάτησης, μηχανοκίνητων ή φαρμακευτικών προϊόντων, κατά του Pogačar και της κυριαρχίας του στο πελοτόν.

Ο αέρας της υποψίας αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Tour, αφού η αστυνομία ντόπινγκ της Γαλλίας έψαξε την Τετάρτη το βράδυ σε δωμάτια ξενοδοχείων και αυτοκίνητα συνοδείας της Bahrain Victorious, η οποία κέρδισε 3 εταπ φέτος.

Οι αρχές, που κατάσχεσαν επίσης κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και αρχεία δεδομένων τροφοδοσίας από ορισμένους αθλητές και προσωπικό, ανοίγοντας επίσημη έρευνα.

Ο Pogačar αντιδρά σε κατηγορίες για μηχανικό ντόπινγκ

Ο Matej Mohorič, κερδίζοντας το εταπ της Παρασκευής σε σόλο επίθεση, χρησιμοποίησε ένα «χαιρετισμό νίκης» που έγινε διάσημος από τον Lance Armstrong πριν από δεκαετίες στη γραμμή τερματισμού, για να εκφράσει τον θυμό του, λέγοντας αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «ένιωθε σαν εγκληματίας» μετά τις επιδρομές της αστυνομίας, και επέμεινε ότι η ομάδα δεν είχε «τίποτα να κρύψει».

Λαμβάνοντας υπόψη το περίφημο ιστορικό ντόπινγκ του Tour, είναι αναπόφευκτο ότι όποιος κερδίσει ή διεκδικήσει την κίτρινη φανέλα με κυρίαρχο τρόπο θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις και αμφιβολίες.

Δίκαιο ή όχι, ο Pogačar θα πρέπει να συνηθίσει αυτού του τύπου αμφιβολίες. Είναι μέρος της νίκης του Tour de France.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καρνιτίνη – Είναι απαραίτητη στην ποδηλασία;

Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα…