Ο Tadej Pogačar πήρε το τίτλο του Tour de France του 2021, μετά το 21ο εταπ της Κυριακής.

Ο 22χρονος κέρδισε τον 2ο τίτλο Tour de France με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον 1ο του. Το 2020κέρδισε 3 εταπ, αλλά φόρεσε την κίτρινη φανέλα μόνο για 1 μέρα, όταν κέρδισε τον Primož Roglič (Jumbo-Visma) στην ατομική χρονομέτρηση του 20ου εταπ.

Το 2021, από την άλλη πλευρά, αγωνίστηκε σαν εικονική κίτρινη φανέλα από το 1ο σαββατοκύριακο και φορούσε μόνο το κιτ της UAE Team Emirates για 1 μέρα.

Συνήθως οι διεκδικητές της ΓΚ επιλέγουν ένα ήσυχο και ελεγχόμενο ξεκίνημα,  αλλά η διαδρομή του 2021 απαιτούσε κάτι διαφορετικό. Ο Pogačar ήταν πολύ χαρούμενος να συμμορφωθεί με την επιθετικότητα των πρώτων εταπ, και καθώς άλλοι εγκατέλειπαν ή έχαναν επαφή, ο νεαρός Σλοβένος φάνηκε να δυναμώνει καθώς προχώρησε ο αγώνας. Βασικές στιγμές:

1ο εταπ: 6ος στη σύντομη ανάβαση πίσω από τον Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) και λευκή φανέλα του καλύτερου νεαρού αθλητή.

2ο εταπ: 2ος στο Mur-de-Bretagne και 3ος στη ΓΚ πίσω από την κίτρινη φανέλα του Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

5ο εταπ ITT: Νίκη και 2ος στην ΓΚ.

8ο εταπ: Επιτέθηκε στις Άλπεις υπό βροχή και έθεσε 3:25΄΄ διαφορά από τους  περισσότερους αντιπάλους του και πήρε την κίτρινη φανέλα.

9ο εταπ: Ξανά επίθεση στο Tignes, όπου αύξησε τη διαφορά κατά περισσότερο από 5΄από τα φαβορί, εκτός από τον νικητή του εταπ, Ben O’Connor (AG2R-Citroën).

11ο εταπ: Κράτησε την ψυχραιμία του και τερμάτισε 4ος, σε ένα εταπ που φάνηκε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) επιτέθηκε στη 2η ανάβαση του Mont Ventoux.

17ο & 18ο εταπ: Νικητήρια εταπ στα Col du Portet και Luz Ardiden στα Πυρηναία, εδραιώνοντας το συνολικό προβάδισμά του.

Με 9 τερματισμούς μέσα στη 10αδα, 3 νίκες σε εταπ και 3 φανέλες κατάταξης, υπάρχουν πολλές καθοριστικές στιγμές για να διαλέξουμε. Οι νίκες του στα Πυρηναία ξεχωρίζουν, όπως και η κυρίαρχη προσπάθειά του στο 5ο εταπ, αλλά ο αγώνας που κέρδισε στις Άλπεις.

Στο τέλος του 9ου εταπ και πριν από την πρώτη 1η ανάπαυσης, ο Pogačar είχε 2:01΄΄ επί του O’Connor ενώ ο Rigoberto Urán (EF Education-Nippo) έπεσε 5:18΄΄ στην 3η θέση. Στην 4η και 5η θέση, τους Vingegaard και Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) χώριζε μόνο 1΄΄, στα 5:32΄΄ και 5:33΄΄ από την κίτρινη φανέλα. Η επίθεση του Vingegaard στο 11ο εταπ, αποκάλυψε το μόνο σημάδι αδυναμίας του και όταν ο αγώνας έφτασε στο Παρίσι, το περιθώριο νίκης του Pogačar ήταν 5:20΄΄.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris Roubaix 2024 – Νίκη για Mathieu van der Poel

Ο Mathieu van der Poel «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει» την απόφαση που έλαβε πίσω από τη συ…