Όλοι γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα παχαίνει και ειδικά η γεμάτη ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος! Λοιπόν, νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως όχι.

Μια μελέτη συνέκρινε τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες είτε ξεκινούν τη μέρα τους με μια σοκολάτα γάλακτος είτε την απολαμβάνουν το βράδυ, και όταν δεν καταναλώνουν καθόλου. Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

Υπάρχει πολλή έρευνα που εξετάζει τα οφέλη της σοκολάτας, η οποία επικεντρώνεται σε ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες, η θεοβρωμίνη ή η καφεΐνη που έχει η σοκολάτα.

Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας στοχεύει στη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη σοκολάτα γάλακτος και επίσης το χρονοδιάγραμμα της κατανάλωσης της.

Μια σοκολάτα γάλακτος το πρωί ή το βράδυ

Για να μάθουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης σοκολάτας γάλακτος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε 19 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες πέρασαν από 3 σενάρια που διήρκεσαν 14 ημέρες το καθένα.

  • Καταναλώστε 100 γρ σοκολάτα γάλακτος το πρωί (μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα).
  • Καταναλώστε 100 γρ σοκολάτα γάλακτος τη νύχτα (μέσα σε μία ώρα πριν τον ύπνο)
  • Χωρίς πρόσληψη σοκολάτας

Η σοκολάτα γάλακτος είχε 18% κακάο και αποτελούταν από περίπου 31 g λίπους, 58 g υδατάνθρακες, 58 g ζάχαρης, 6 g πρωτεΐνες και 2 g φυτικές ίνες ανά 100 g.

Καύση του λίπους και μείωση των επιπέδων γλυκόζης

Η μελέτη προσέφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

  • Η σοκολάτα το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους και να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Τόσο η πρωινή όσο και η βραδινή κατανάλωση σοκολάτας δεν οδήγησαν σε αύξηση βάρους.
  • Τόσο η πρωινή όσο και η βραδινή σοκολάτα μπορούν να επηρεάσουν την πείνα και την όρεξη, τη σύνθεση των μικροβίων και τον ύπνο.
  • Η βραδινή σοκολάτα άλλαξε το επίπεδο ξεκούρασης της επόμενης μέρας και τον μεταβολισμό της άσκησης.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο ό, τι αλλά και όταν τρώμε μπορεί να επηρεάσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους», δήλωσε ο Frank A. J. L. Scheer, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Γιατί δεν πήραν βάρος

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι αυξημένες θερμίδες από τη σοκολάτα αντισταθμίστηκαν από τη μείωση της πείνας. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πολύ λιγότερο τις ημέρες που κατανάλωσαν σοκολάτα.

«Οι εθελοντές μας δεν πήραν βάρος παρά την αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μείωσε την κατά βούληση ενεργειακή πρόσληψη, σύμφωνα με την παρατηρούμενη μείωση της πείνας, της όρεξης και της επιθυμίας για γλυκά που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες μελέτες», δήλωσε η Marta Garaulet, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Επίλογος

Συνολικά, αυτή η μελέτη είναι καλή είδηση ​​για τους λάτρεις της σοκολάτας. Η σοκολάτα φαίνεται να μειώνει την επιθυμία για άλλα γλυκά και αν την απολαύσετε το πρωί, μπορεί να έχετε και επιπλέον όφελος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…