Υπάρχει ένα νέο πιο σκληρό και ασφαλές υλικό για κράνη ποδηλάτων που ονομάζεται Elium. Διαθέτει υψηλότερη απορρόφηση ενέργειας, η οποία βοηθά στη μείωση της ενέργειας που μεταφέρεται στο κεφάλι ενός ποδηλάτη σε περίπτωση πτώσης. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, σε συνεργασία με τη Γαλλική εταιρία Arkema, ανέπτυξαν ένα πιο σκληρό και ασφαλές κράνος ποδηλάτου. Δημιούργησαν το σύνθετο κράνος με ένα εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο κυρίως από έναν νέο τύπο ακρυλικής θερμοπλαστικής ρητίνης με το όνομα Elium®, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα.

«Η συνεργασία μας με την Arkema καθοδηγείται από την επιθυμία να αναπτύξουμε ένα νέο είδος κράνους που θα είναι ισχυρότερο και ασφαλέστερο για τους ποδηλάτες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Kah Fai Leong.

40% μικρότερη πρόσκρουση από τα συμβατικά κράνη

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το νέο εξωτερικό κέλυφος Elium απορροφά πάνω από το 50% της ενέργειας πρόσκρουσης στις δοκιμές, αφήνοντας τον αφρό να απορροφήσει το υπόλοιπο 35%. Αυτό είναι περίπου 40% λιγότερο σε σύγκριση με τα συμβατικά κράνη.

«Όσο περισσότερη πρόσκρουση απορροφάται από το κέλυφος, τόσο λιγότερη από αυτή φτάνει στον αφρό, και έτσι υπάρχει μικρότερη συνολική πρόσκρουση στο κεφάλι. Διαπιστώσαμε ότι στα υπάρχοντα κράνη από πολυανθρακικό, περίπου το 75% της ενέργειας απορροφάται από τον αφρό. Αυτό δεν είναι ιδανικό καθώς ο αφρός έρχεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο κεφάλι», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Somen K. Bhudolia.

Λιγότερο κρίσιμοι και θανατηφόροι τραυματισμοί

Οι δοκιμές έδειξαν επίσης διαφορά στη σοβαρότητα του τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Τα συμβατικά κράνη έχουν κρίσιμο ποσοστό τραυματισμού 28,7% και ποσοστό θανάτου 6%, ενώ τα κρίσιμα και θανατηφόρα ποσοστά τραυματισμών με το κράνος Elium μειώνονται στο 16,7% και 3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

«Οι λεπτομερείς δοκιμές κατασκευής και πιστοποίησης που έγιναν στα κράνη έδειξαν μια σημαντική δυνατότητα χρήσης σύνθετων κελυφών ανθρακονήματος/Elium, ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στα συμβατικά χρησιμοποιούμενα συστήματα υλικών για κράνη με στόχο την επίτευξη αυξημένης ασφάλειας», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρόμοια τιμή και βάρος με ένα συμβατικό κράνος

Το εξωτερικό περίβλημα ενός συμβατικού κράνους ζυγίζει περίπου 116 g με συνολικό βάρος 230 g. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το κράνος με υλικό Elium ζυγίζει 155 g για το κέλυφος και 265,2 g συνολικά.

Πρόσθεσαν επίσης ότι οι τιμές αυτού του νέου τύπου κράνους πιθανότατα θα κυμαίνονται μεταξύ $ 100-$ 150. Αυτό είναι περίπου όσο κοστίζει ένα συμβατικό ποδηλατικό κράνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Αντανακλαστικό γιλέκο Apidura – Παρουσίαση

Οι αντανακλαστικές λεπτομέρειες στα ποδηλατικά τζέρσεϊ τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό…