Το Tour de France, ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας, γίνεται συνεχώς πιο αγγλόφωνος.

Υπάρχουν όμως κάποιες γαλλικές λέξεις που είναι τόσο σημαντικό μέρος του Le Tour που κανένας ποδηλάτης – ή οπαδός που σέβεται τον εαυτό του – δεν θα μπορούσε να μην τις γνωρίζει.

Αναλύουμε τις πιο σημαντικές από αυτές:

Peloton

Το Peloton αναφέρεται στο κυρίως γκρουπ των αθλητών που αγωνίζονται μαζί, κατά τη διάρκεια ενός εταπ που οδηγούν μαζί κατά τη διάρκεια μιας σκηνής. Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “μικρή μπάλα”, ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για μια μικρή ομάδα στρατιωτών, οι οποίοι, όπως και οι ποδηλάτες, ταξιδεύουν σε σφιχτό σχηματισμό.

Η λέξη “platoon” πιστεύεται ότι είναι μια παραλλαγή του peloton. Οι ποδηλάτες ποδηλατούν σε γκρουπ, κυρίως για την προστασία από τον άνεμο, καθώς, καθώς ένας αθλητής χρησιμοποιεί περίπου 1/3  λιγότερη ενέργεια, μένοντας πίσω από τη ρόδα του συναθλητή του.

Etape

Κυριολεκτικά σημαίνει το μέρος όπου τα στρατεύματα στρατοπεδεύουν, μετά από πορεία 1 μέρας.

Στην ποδηλασία και ιδιαίτερα στο Tour, χρησιμοποιείται για να οριοθετήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή που θα πρέπει να τερματίσουν οι αθλητές.

Domestique

Τα φαβορί κερδίζουν το Tour ως μονάδες, αλλά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς την ομάδα τους. Κάθε ομάδα έχει ένα αρχηγό, τον οποίο φροντίζουν οι υπόλοιποι, γνωστοί ως domestiques (βοηθοί).

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Είναι οι «πεζικάριοι» αυτού του μικρού στρατού. Ένας domestique θα ανεβάσει τον ρυθμό για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τους αντιπάλους του ή θα υπερασπιστεί τον αρχηγό του από την επίθεση.

Επίσης, αναμένεται να πάρει φαγητό και ρούχα από το αυτοκίνητο της ομάδας – και να δώσει το ποδήλατό του εάν ο αρχηγός του έχει μηχανικό πρόβλημα. Συνολικά, ο κύριος στόχος είναι να εξοικονομήσει στον αρχηγό της ομάδας, όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια για τις κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Κατηγορία Hors

Συνήθως σε απότομα ορεινά περάσματα, κερδίζονται και χάνονται πολλά Tours.

Κάθε ανάβαση βαθμολογείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας από 4 έως 1 για την πιο απαιτητική. Υπάρχουν όμως πολύ απαιτητικές αναβάσεις που έχουν βαθμολόγηση “hors categorie”, ή εκτός κατηγοριοποίησης.

Ο θρύλος λέει ότι οι αριθμοί βαθμολόγησης αναφέρονταν παλιά στην ταχύτητα που θα έπρεπε να είχε ένα αυτοκίνητο για να ανέβει την ανάβαση. Στις αναβάσεις HC, λέγεται, ήταν είτε αδιάβατες με το αυτοκίνητο είτε θα έπρεπε ακόμη να αντιμετωπιστούν με την όπισθεν. Ωραία ιστορία, αν αληθεύει.

Flamme rouge

Ένα ευπρόσδεκτο θέαμα για όλους τους αθλητές, είναι μια κόκκινη τρίγωνη σημαία που υποδεικνύει το τελευταίο χλμ του εταπ της ημέρας.

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Συνήθως κρέμεται από μια φουσκωτή αψίδα πάνω από το δρόμο.

Lanterne rouge

Το lanterne rouge είναι το όνομα που δίνεται στον αθλητή που ολοκληρώνει το Tour στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο Tour 2012, ο Γάλλος Jimmy Engoulvent, τερμάτισε την διαδρομή των 3.494,4 χιλιομέτρων σχεδόν 4 ώρες πιο αργά από τον νικητή, Bradley Wiggins.

Λόγω της δημοσιότητας που έρχεται με το lanterne rouge, οι βοηθοί των ομάδων που εργάστηκαν σκληρά για 3 εβδομάδες, ποδηλατούν πιο αργά προς το τέλος για να προσπαθήσουν να κερδίσουν το βραβείο.

Ο όρος προέρχεται από το κόκκινο φως που συνήθιζε να κρέμεται στο πίσω μέρος των τρένων, έτσι ώστε οι οδηγοί να βλέπουν ότι κανένα από τα βαγόνια δεν είχε χαλαρώσει.

Grupetto

Ο αθλητής με το προσωνύμιο lanterne rouge μπορεί συχνά να βρεθεί μέσα στο grupetto. Αυτό είναι το γκρουπ των αθλητών – τυπικά είναι οι μεγάλοι σπρίντερ αστέρων ή οι εξαντλημένοι βοηθοί – που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το πελοτόν που ηγείται στον αγώνα.

Καθώς οι πιο αργοί αθλητές χάνουν επαφή με το κυρίως πελοτόν, μαζεύονται στο gruppeto και προσπαθήσουν να τερματίσουν όλοι μαζί.

Πολλές φορές όμως το πρόβλημα είναι – ειδικά σε ορεινά εταπ – ότι μπορεί να μην προλάβουν το όριο χρόνου τερματισμού και να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Musette

Το musette είναι το αντίστοιχο μιας τσάντας με το μεσημεριανό για ένα εργαζόμενο.

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Σε ένα συγκεκριμένο μέρος της διαδρομής, υπάρχει η ζώνη τροφοδοσίας, όπου το προσωπικό της ομάδας είναι επιφορτισμένο με το να παραδώσει μια υφασμάτινη τσάντα με τρόφιμα για κάθε αθλητή.

Όταν η πρώτη βρετανική ομάδα συμμετείχε στο Tour de France τη δεκαετία του 1950, τα τότε musettes περιείχαν ένα κομμάτι κοτόπουλο και μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα. Σήμερα, στους αθλητές παρέχονται  ενεργειακές μπάρες, τζελάκια, μικρά αναψυκτικά, κέικ ρυζιού και μικρά σάντουιτς.

Soigneur

Τα πρώτα χρόνια του Tour, οι αθλητές χρησιμοποίησαν μεταλλικά παγούρια και σταμάτησαν στα σιντριβάνια των χωριών για να τα ξαναγεμίσουν.

Τώρα, το να γεμίζεις εκατοντάδες παγούρια την ημέρα και να συσκευάζεις τα musettes είναι μέρος της δουλειάς των soigneur των ομάδων.

Ο soigneur είναι το μη ποδηλατικό ισοδύναμο ενός domestique. Αυτός ή αυτή βεβαιώνεται ότι οι αθλητές κοιμούνται, τρώνε και πίνουν σωστά, έχουν το καθημερινό τους μασάζ και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.

Directeur sportif

Ο DS ( ή αλλιώς αγωνιστικός διευθυντής)είναι συχνά πρώην επαγγελματίας αθλητής. Κάθε Protour ομάδα μπορεί να έχει 2 ή 3 DS, οι οποίοι είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας που κατεβαίνει σε έναν μεγάλο αγώνα.

Το γραφείο τους κατά τη διάρκεια του Tour – όπως και των υπόλοιπων διοργανώσεων – είναι το αυτοκίνητο της ομάδας. Αποφασίζουν για τακτικές και μιλούν στους αθλητές – και μερικές φορές στους διευθυντές άλλων ομάδων – για τη στρατηγική.

Συχνά τους βλέπουμε να δίνουν παγούρια στους αθλητές από το παράθυρο, κρατώντας το για μερικά δευτερόλεπτα ή να φωνάζουν ενθαρρύνοντας τους αθλητές τους.

Chapeau

Ένας υπέροχος γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά από τους ποδηλάτες για να δείξουν σεβασμό στα επιτεύγματα του άλλου. Λέγοντας “chapeau”, που σημαίνει κυριολεκτικά “καπέλο”, ο ποδηλάτης μεταφορικά σηκώνει το καπέλο του, για να επαινέσει έναν άλλο ποδηλάτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

1o MTB Race Μεταμόρφωση – Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/5 στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής το 1ο MTB R…