Η δίαιτα Keto ουσιαστικά σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Μπορεί να είναι καλό για εμάς τους ποδηλάτες; Όσο τρελό κι αν ακούγεται, υπάρχουν οφέλη.

Λόγω του αθλήματος, έχουμε συνηθίσει να «φορτώνουμε» υδατάνθρακες πριν και μετά μια απαιτητική προπόνηση και να καταναλώνουμε με σνακ και ροφήματα με ζάχαρη για να αποκατάσταση.

Με τη δίαιτα Keto γίνεται σχεδόν το εντελώς αντίθετο. Οι περισσότεροι παραμένουν κάτω από 50 g υδατανθράκων την ημέρα, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα 300-500 g υδατανθράκων που θα κατανάλωνε ένας τυπικός λάτρης της ποδηλασίας.

Πώς λειτουργεί μια δίαιτα Keto

Όταν μειώνουμε τους υδατάνθρακες κάτω από 50 g την ημέρα, το σώμα μας αλλάζει από καύση υδατανθράκων σε καύση κυρίως λιπών για ενέργεια. Αυτό μπορεί να είναι λίπος από τα τρόφιμα ή τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας.

Η καύση λίπους για ενέργεια παράγει κετόνες και αυτό είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τους μυς και τον εγκέφαλό μας. Η δίαιτα ονομάζεται “keto” εξαιτίας αυτών. Έτσι, ουσιαστικά αντικαταστούμε τους υδατάνθρακες με λίπη.

Το μακροθρεπτικό μας προφίλ σε μια τέτοια δίαιτα θα πρέπει να είναι:

  • 5-10% των θερμίδων από υδατάνθρακες
  • 60-75% των θερμίδων από το λίπος
  • 15-30% των θερμίδων από πρωτεΐνη

Αυτή η μετάβαση από υδατάνθρακες σε λίπη έχει πολλά βασικά πλεονεκτήματα.

Το σώμα αποθηκεύει περισσότερα λίπη από υδατάνθρακες

Ακόμα και ένας πολύ αδύνατος ποδηλάτης με 10% σωματικό λίπος που ζυγίζει 70 κιλά μεταφέρει 7 κιλά σωματικού λίπους. Αυτό ισούται με κάτι ανάλογο με 55.000 kcal. Μπορούμε να ποδηλατήσουμε πολύ πάνω από 2.000 χιλιόμετρα σε αυτό!

Από την άλλη, το σώμα μας αποθηκεύει υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκογόνου. Ακόμη και καλά προπονημένοι αθλητές μπορούν να αποθηκεύσουν μόνο περίπου 500 g γλυκογόνου, που είναι περίπου 2.000 kcal, αρκετά για να οδηγήσουν περίπου 100-120 χλμ στην καλύτερη περίπτωση.

Απαλλαγή από τα σουρώματα!

Η χρήση keto κάνει το σώμα μας πολύ πιο αποτελεσματικό στην καύση λίπους. Μελέτες δείχνουν ότι οι προσαρμοσμένοι σε καύση λίπους αθλητές μπορούν να κάψουν σχεδόν 3 φορές περισσότερο λίπος ανά λεπτό από τους αθλητές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μπορούν να αντέξουν σχεδόν εξ ολοκλήρου με καύση λίπους, έως και 70% της μέγιστης έντασής τους.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ καλύτερη πρόσβαση σε αυτό το μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου με 55.000 kcal που μεταφέρουμε σε κάθε διαδρομή. Ειδικά αν ποδηλατούμε πολύ χρόνο σε χαμηλή έως μέτρια ένταση, το σώμα μας θα είναι σε θέση να κάψει σχεδόν αποκλειστικά λίπος και να διατηρήσει περισσότερο από το γλυκογόνο.

Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το σούρωμα, επειδή ακριβώς το σούρωμα προκαλείται από την εξάντληση του γλυκογόνου.

Είναι πιο εύκολο για το στομάχι μας

Όλοι ξέρουμε το αίσθημα το να ποδηλατούμε για ώρες (π.χ. κατά τη διάρκεια ενός μπρεβέ), να είμαστε κουρασμένοι και να προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να φάει κάτι. Το στομάχι μας δεν συνεργάζεται, η πέψη είναι αργή και όλη αυτή η ζάχαρη μας ανακατεύει. Έχουμε δυσπεψία, κράμπες και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας σωματικό λίπος ως καύσιμο, σημαίνει ότι σε αυτές τις μεγάλες διαδρομές δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη εξωτερική τροφοδοσία από ενεργειακές μπάρες, τζελάκια κ.ο.κ.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η δίαιτα Keto είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Η μείωση των υδατανθράκων και της ζάχαρης καθιστά ευκολότερη τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την έλλειψη θερμίδων, η οποία είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.

Το να βρισκόμαστε σε κέτωση μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε πιο ικανοποιημένοι μετά το φαγητό και μεταξύ των γευμάτων, έτσι ώστε τείνουμε να τρώμε λιγότερο.

Επίλογος

Το να επιστρέψουμε στο αγωνιστικό μας βάρος, ίσως είναι πιο εύκολο με την παραπάνω δίαιτα.

Όμως η δίαιτα Keto δεν είναι μαγική. Όλα αυτά τα οφέλη έχουν ένα κόστος. Θα τα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…