Ήρθε λοιπόν η στιγμή, που η επιδίωξη «κάτι διαφορετικού», η παρέα, η περιέργεια για εκείνα τα περίφημα μονοπάτια, μας έσπρωξε να ξεκινήσουμε την ποδηλασία βουνού.

Σίγουρα η φυσική κατάσταση που έχουμε από την ποδηλασία δρόμου βοηθάει, αλλά καλύτερα να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

Ξεκινάμε με εύκολα μονοπάτια!

Οι φίλοι μας – καλοπροαίρετα – θα είναι πρόθυμοι να μας οδηγήσουν στο αγαπημένο τους μονοπάτι για μη αρχάριους. Αν και θα είναι δύσκολο, πρέπει να αντισταθούμε στην πρόκληση αυτή, μια και τις περισσότερες φορές καταλήγει άσχημα για τους αρχάριους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε καλύτερη ποδηλατική εμπειρία, αν ξεκινήσουμε σε ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι και αυξάνουμε σταδιακά το βαθμό δυσκολίας, καθώς βελτιώνουμε την τεχνική μας.

Εάν όντως βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση, καταπίνουμε την υπερηφάνειά μας και είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε το απαιτητικό εκείνο μονοπάτι.

Κοιτάζουμε μπροστά και εμπιστευόμαστε το ποδήλατο

Αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε και κοιτάμε μπροστά. Αποφεύγουμε να κοιτάμε τι βρίσκεται ακριβώς εμπρός μας. Εάν εστιάζουμε σε αυτό που βρίσκεται κάτω από τον μπροστινό μας τροχό, δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο τμήμα του μονοπατιού.

Μόλις αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε, εμπιστευόμαστε το ποδήλατό μας. Τα ποδήλατα βουνού, σε αντίθεση με τα ποδήλατα δρόμου, είναι σχεδιασμένα να περνούν πάνω από ανώμαλο έδαφος. Έτσι, το πλαίσιο, τα ελαστικά, το πιρούνι και το αμορτισέρ μπορούν να χειριστούν ευχάριστα την σκληρή μεταχείριση.

Πάνω από το βράχο!  

Αυτή η συμβουλή είναι εντελώς αντιφατική για εμάς, τους ποδηλάτες δρόμου. Σε ένα ποδήλατο δρόμου, όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε τα εμπόδια. Αλλά στην ορεινή ποδηλασία, μερικές φορές το να στοχεύεις ακριβώς στον βράχο και να περνάς από πάνω του είναι η καλύτερη γραμμή.

Χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη σχέση για αναβάσεις

Στο δρόμο, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μικρή σχέση σε μια ανάβαση, για να στροφάρουμε επαρκώς.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο ο κανόνας σε ένα μονοπάτι. Στο βουνό, μια μεγαλύτερη σχέση θα μας βοηθήσει περισσότερο, και θα αποτρέψει πιθανά σπιναρίσματα σε απότομες κλίσεις.

Περισσότερο χρόνο εκτός σέλας

Συνδυάζοντας την μεγαλύτερη σχέση με αλλαγή θέσης του σώματος μας, μας βοηθά περισσότερο να ξεπεράσουμε διάφορα εμπόδια.

Αυτό μπορεί να ισχύει για μια ανάβαση, κατά τη διάρκεια μιας κίνησης ισχύος και σε καταβάσεις, όπου το σώμα μας είναι μετατοπισμένο προς τα πίσω.

Στην ποδηλασία βουνού, η θέση του σώματός μας είναι πολύ πιο δυναμική από ένα ποδήλατο δρόμου.

Πεταλάρουμε συνεχώς!

Η δύναμη στα πετάλια και η ορμή είναι φίλοι μας. Είναι δελεαστικό να σταματήσουμε να πεταλάρουμε ακριβώς πριν από ένα εμπόδιο. Η εσωτερική μας φωνή μας κάνει να αμφισβητήσουμε αυτό που βλέπουμε.

Υποθέτοντας ότι είμαστε σε ένα μονοπάτι για αρχάριους, τις περισσότερες φορές απλώς πεταλάροντας με σταθερη δύναμη, θα μας κάνει να ξεπεράσουμε τα περισσότερα εμπόδια.

Επίσης, η σταθερή, ομοιόμορφη ισχύς είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουμε ένα χαλαρό τμήμα του μονοπατιού.

Η επιλογή και ρύθμιση εξοπλισμού κάνει μεγάλη διαφορά

Αφού βρούμε το σωστό ποδήλατο για εμάς, πηγαίνουμε το τοπικό κατάστημα για να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τις αναρτήσεις. Εάν το σύστημα ανάρτησής έχει ρυθμιστεί σωστά, θα μπορούμε να ποδηλατούμε περισσότερο στο βουνό – και θα το κάνουμε πιο άνετα. Σίγουρα η ρύθμιση της ανάρτησής πιθανότατα θα αλλάξει, καθώς αποκτάτε περισσότερη εμπειρία, βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας και αυξάνουμε τη δυσκολία των μονοπατιών.

Εκτός από την ανάρτηση, η επιλογή και η πίεση των ελαστικών έχουν μεγάλη επίδραση στην ικανότητά μας να ποδηλατούμε σε διαφορετικά μονοπάτια.  Φυσικά, ένας μεγαλόσωμος και πιο επιθετικός αναβάτης θα χρειάζεται υψηλότερες πιέσεις ελαστικών σε τεχνικά μονοπάτια σε σύγκριση με ένα πιο μικρόσωμο και διστακτικό αναβάτη, που ποδηλατεί σε εύκολα μονοπάτια.

Εάν αισθανόμαστε εκτεθειμένοι και λιγότερο σίγουροι για τεχνικές καταβάσεις, ένα πτυσσόμενο παλουκόσελο (dropper post) θα μας βοηθήσει. Είναι ουσιαστικά ένα παλουκόσελο που χαμηλώνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Το να χαμηλώσουμε τη θέση του σώματός μας και να είμαστε σε θέση να μετακινηθούμε εύκολα προς τα πίσω — πιθανώς πίσω από τη σέλα — μπορεί να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε τις καταβάσεις με σιγουριά.

Επίλογος

Εάν είμαστε δυνατοί στην ποδηλασία δρόμου, τότε με λίγη υπομονή θα γίνουμε δυνατοί και στο βουνό. Η εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών θα μας βοηθήσει στην επιτάχυνση της καμπύλης μάθησης.

Επίσης, το να βγαίνουμε μαζί με άλλα άτομα είναι μεγάλη βοήθεια, καθώς θα βλέπουμε πώς ποδηλατούν σε τεχνικά κομμάτια. Η ποδηλασία εκτός δρόμου δεν είναι μόνο διασκεδαστική, αλλά θα μας κάνει καλύτερους στο δρόμο

Πάμε για τα μονοπάτια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …