Όποιος παρακολουθεί επαγγελματική ποδηλασία είναι εύκολο να παρατηρήσει ότι όλοι οι αθλητές έχουν ξυρισμένα πόδια. Γιατί άραγε το κάνουν και το σημαντικότερο, πρέπει να το κάνουμε και εμείς;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους πιο συνηθισμένους λόγους:

Τα ξυρισμένα πόδια είναι πιο γρήγορα

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο το κάνουν οι επαγγελματίες είναι το αεροδυναμικό όφελος. Ο κατασκευαστής ποδηλάτων Specialized αποφάσισε να καθορίσει πόση διαφορά έχουν τα ξυρισμένα πόδια σε σύγκριση με τα τριχωτά πόδια όταν κάνουμε ποδήλατο.

Δοκίμασαν έναν ποδηλάτη με τριχωτά πόδια σε μια υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα. Μέτρησαν την απόδοσή του και μετά με ξυρισμένα πόδια, 10 ξεχωριστές φορές. Βρήκαν ότι σε μια απόσταση 40 χλμ, ήταν πιο γρήγορος κατά 82΄΄ με ξυρισμένα πόδια!

Οι αγώνες ποδηλάτου κερδίζονται και χάνονται στα δευτερόλεπτα. Ο Greg LeMond κέρδισε το Tour de France το 1989 με μόλις 8΄΄ διαφορά, μετά από τρεις εβδομάδες αγώνων. Επομένως, τα ξυρισμένα πόδια σίγουρα αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα.

Για να δείξουμε αφοσίωση

Πολλοί από εμάς τους λάτρεις της ποδηλασίας, θέλουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε. Προσπαθούμε να μιμηθούμε όσο καλύτερα μπορούμε τους αθλητές της ποδηλασίας, συμπεριλαμβανομένων των ξυρισμένων ποδιών.

Το ξύρισμα των ποδιών είναι μέρος της κουλτούρας της ποδηλασίας δρόμου. Πολλοί ερασιτέχνες ποδηλάτες το κάνουν για να δείξουν την αφοσίωσή τους. Και είναι επίσης ένας τρόπος για να επιδείξουμε τη σκληρή δουλειά, που καταβάλλουν τα πόδια μας.

Κάνει το μασάζ ποδιών καλύτερο

Οι επαγγελματίες λαμβάνουν καθημερινά μασάζ κατά τη διάρκεια αγώνων με πολλά εταπ, όπως ο Γύρος της Γαλλίας. Είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της γρήγορης ανάρρωσης. Τα ξυρισμένα πόδια βοηθούν στη χρήση λαδιών μασάζ καθώς και θερμαντικών αλοιφών πριν από προπονήσεις, αγώνες.

Για να αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα τις εκδορές

Οι πτώσεις είναι ένα ατυχές μέρος της ποδηλασίας τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για εμάς τους χομπίστες. Με μόνο ένα λεπτό ποδηλατικό σορτς και μια φανέλα δεν προστατεύεται πολύ το δέρμα.

Οι εκδορές μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και πρέπει να καθαριστούν το συντομότερο δυνατό, οπότε αν έχουμε ξυρισμένα πόδια, η όλη διαδικασία είναι πιο εύκολη. Επίσης, η αφαίρεση των επιδέσμων αργότερα είναι λιγότερο επώδυνη και το δέρμα χωρίς τρίχες επουλώνεται πιο γρήγορα.

Τελικά θα πρέπει να το κάνουμε;

Η απάντηση εξαρτάται από τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τους στόχους μας. Εάν είμαστε καλά προπονημένοι και η διαφορά δευτερολέπτων έχει σημασία για εμάς, το κάνουμε.

Οι υπόλοιποι από εμάς που ποδηλατούμε για διασκέδαση, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσουμε διαφορά στην απόδοση. Όσον αφορά την αισθητική και την πρακτικότητα, όπως αναφέρθηκε τα ξυρισμένα πόδια βοηθούν.

Επομένως αν είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί και αφιερώνουμε αρκετές ώρες στο αγαπημένο μας σπορ, τα ξυρισμένα πόδια είναι μονόδρομος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…