Για πολλούς, το θέμα των παραπάνω κιλών εξηγείται με την επιβράδυνση του μεταβολισμού τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ο μεταβολισμός μας αλλάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι νομίζουμε.

Δεν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες στην εφηβεία

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι ο μεταβολισμός μας είναι ταχύτερος στην εφηβεία και μετά αρχίζει και επιβραδύνει. Ερευνητές από το Pennington Biomedical ανακάλυψαν ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί διαφορετικά. Ανέλυσαν τον μέσο όρο των θερμίδων που κατανάλωναν περισσότεροι από 6.600 άνθρωποι. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από ηλικίας 1 εβδομάδας έως 95 ετών και κατανεμήθηκαν σε 29 διαφορετικές χώρες.

Η ανάλυσή τους για τις ενεργειακές δαπάνες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής αποκάλυψε πολλές εκπλήξεις.

«Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την εφηβεία και τα 20 τους ως την ηλικία κατά την οποία το δυναμικό τους για καύση θερμίδων κορυφώνεται. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι, τα βρέφη είχαν τους υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς από όλους», δήλωσε ο Dr. Peter Katzmarzyk.

Τα μωρά καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι καταναλώνουμε τις περισσότερες θερμίδες ανά κιλό του σωματικού σου βάρους, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Στην ηλικία του 1 έτους, τα μωρά καίνε θερμίδες 50% πιο γρήγορα από τους ενήλικες όταν προσαρμόζονται ως προς το βάρος τους. Και αυτό δεν οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη.

«Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα, γεγονός που ευθύνεται για μεγάλο μέρος του αποτελέσματος. Ωστόσο, αφού το ελέγξουμε αυτό, οι ενεργειακές τους δαπάνες τείνουν να είναι υψηλότερες από αυτό που θα περιμένατε για το μέγεθος του σώματός τους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του μεταβολισμού των μωρών. Πρέπει να γνωρίζουμε τι οδηγεί σε υψηλότερες ενεργειακές δαπάνες», δήλωσε ο Dr. Corby Martin.

Ο μεταβολισμός είναι σταθερός από τα 20 έως τα 50

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ακολουθεί αμέσως μετά τη βρεφική ηλικία. Όταν μεγαλώνουμε από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά περίπου 3% κάθε χρόνο μέχρι τα 20.

Ούτε καν η ανάπτυξη στην εφηβεία δεν κάνει τη διαφορά εδώ όταν λαμβάνεται υπόψη το βάρος. Μετά τα 20, ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται και παραμένει περίπου ο ίδιος μέχρι τα 50!

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται στα 60

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο μεταβολισμός μας δεν αρχίζει πραγματικά να επιβραδύνεται, παρά μετά την ηλικία των 60 ετών. Και ακόμη και μετά από αυτό, η επιβράδυνση είναι πολύ σταδιακή. Επιβραδύνεται κατά περίπου 0,7% κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα άτομο στα 90 του χρειάζεται περίπου 26% λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα από κάποιον που βρίσκεται στα μέσα της ζωής του. Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται εν μέρει στην απώλεια μυϊκής μάζας επειδή οι μύες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από το λίπος. Αλλά δεν εξηγεί πλήρως την επιβράδυνση.

Τα κύτταρα επιβραδύνουν μετά τα 60

Το μοτίβο της επιβράδυνσης του μεταβολισμού διατηρήθηκε ισχυρό ακόμη και όταν οι ερευνητές υπολόγισαν τις διαφορές στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ήταν δύσκολο να εντοπιστεί τι ακριβώς οδηγεί την επιβράδυνση στο παρελθόν, αλλά η σύγχρονη μεθοδολογία και ο σχεδιασμός αυτής της μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να προσφέρουν μια νέα απάντηση.

«Λάβαμε υπόψη τη μείωση της μυϊκής μάζας. Μετά τα 60, τα κύτταρα ενός ατόμου επιβραδύνουν. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κύτταρα εργασίας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής με τρόπους που δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πλήρως πριν. Αλλά τεράστια σύνολα δεδομένων, όπως αυτό για το οποίο συνεργαστήκαμε, μας επιτρέπουν να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε», εξηγεί ο Dr. Eric Ravussin.

Επίλογος

Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα για τον μεταβολισμό μας, αλλά κακά νέα για τις δικαιολογίες. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα 60 για να αρχίσουμε να παραπονιόμαστε για επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Και πιθανότατα θα γίνουμε 70 προτού συμβεί πραγματικά οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…