Ποια είναι τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την προπόνηση στο σπίτι μας; Ας εξετάσουμε τα κορυφαία συστήματα προπόνησης με τροχό καθώς και τα μοντέλα άμεσης μετάδοσης.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες «έξυπνων» προπονητηρίων, με βάση το πώς συνδέεται το ποδήλατό σε αυτά.

Προπονητήρια με τροχό

Το ποδήλατό μας είναι στερεωμένο σε πλαίσιο σχήματος Α και ο πίσω τροχός ακουμπά πάνω σε έναν κύλινδρο. Αυτά τα προπονητήρια είναι γενικά λιγότερο ακριβά, αλλά πιο θορυβώδη και λιγότερο ακριβή.

Προπονητήρια άμεσης μετάδοσης

Αφαιρούμε τον πίσω τροχό και τοποθετούμε το ποδήλατο εύκολα, γιατί το προπονητήριο περιλαμβάνει μια κασέτα. Αυτά είναι συστήματα πιο ακριβά, με υψηλότερη ποιότητα, πιο αθόρυβα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μετρήσεων.

Zycle ZPro

Το πιο ακριβές προπονητήριο τροχού

Το Zycle μπορεί να ακούγεται σαν ένα νέο όνομα δίπλα σε μάρκες όπως Wahoo, Elite, Tacx ή Saris. Όταν η Bkool αποφάσισε να επικεντρωθεί στο λογισμικό, πούλησε το κομμάτι του hardware στη Zycle. Έτσι, αυτή η φαινομενικά νέα μάρκα έχει ένα σταθερό υπόβαθρο στον κλάδο.

Το σύστημα προπόνησης με τροχό χρησιμοποιεί μαγνητική αντίσταση και σύστημα εξαερισμού που το κάνει πολύ πιο αθόρυβο σε σύγκριση με άλλα προπονητήρια αυτής της κατηγορίας. Είναι σε θέση να προσομοιώσει μια κλίση 15% και ισχύ 1.200 watt ενώ υποστηρίζει εξαιρετική ακρίβεια +/- 3%.

Το προπονητήριο ρυθμίζεται γρήγορα και χάρη στα τηλεσκοπικά πόδια, ενώ προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Saris M2

Το πιο φορητό προπονητήριο τροχού

Αυτό το έξυπνο προπονητήριο ζυγίζει μόνο 9 κιλά και είναι σχετικά εύκολο να μετακινηθεί. Διπλώνει τακτοποιημένα για άνετη αποθήκευση.

Εάν προπονούμαστε με περιορισμένο χώρο ή χρειάζεται να το μεταφέρουμε συχνά, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι σε θέση να προσομοιώνει έως και 15% κλίση και ισχύ 1.500 watt ενώ υποστηρίζει ακρίβεια +/- 5%.

Μια πτυχή που λείπει είναι η αίσθηση του δρόμου. Έχει μόνο ένα σχετικά ελαφρύ σφόνδυλο βάρους 1.2 κιλών, που παράγει λιγότερο ρεαλιστική αίσθηση από άλλα προπονητήρια.

Elite Tuo

Το καλύτερο προπονητήριο με αίσθηση δρόμου

Αυτό το έξυπνο σύστημα προπόνησης διαθέτει βαρύ σφόνδυλο βάρους 2.5 κιλών, το οποίο βοηθά στη δημιουργία μιας από τις καλύτερες οδικές αισθήσεις μεταξύ των προπονητηρίων με τροχό. Είναι σε θέση να προσομοιώσει έως και 10% κλίση και ισχύ 1.300 watt ενώ υποστηρίζει ακρίβεια +/- 5%.

Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο σχέδιο, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι το στυλ μας, και η ρύθμιση μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, αλλά κατά τα άλλα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν σε αυτήν την κατηγορία.

Elite Suito

Το πιο οικονομικό έξυπνο προπονητήριο άμεσης μετάδοσης

Μπορούμε να το αποκτήσετε περίπου στα 650 €. Στην ουσία, δεν είναι πολύ πιο ακριβό από τα συστήματα προπόνησης με τροχό, ενώ έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια +/- 2,5% και καλύτερη αίσθηση δρόμου με ένα σφόνδυλο 3.5 κιλών.

Αυτό το προπονητήριο μπορεί να προσομοιώσει κλίσεις έως και 15% και έχει μέγιστη ισχύ 1.900 Watt. Έρχεται έτοιμο για χρήση απευθείας από το κουτί του με εγκατεστημένη μια κασέτα Shimano 105 11 ταχυτήτων – είναι μια εξαιρετική λύση plug-and-play.

Tacx Neo 2T

Το καλύτερο προπονητήριο για ρεαλιστική αίσθηση δρόμου

Τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια για το 2022

Φτάνουμε στο υψηλότερο εύρος με αυτό το προπονητήριο, με τιμή στα 1.200 €.

Το Neo 2T χρησιμοποιεί μια διάταξη μαγνητών για να δημιουργήσει έναν εικονικό σφόνδυλο και αυτό προσφέρει φανταστική αίσθηση οδήγησης, μαζί με τη δυνατότητα αλλαγής του επιπέδου αδράνειας ανάλογα με το εικονικό έδαφος. Είναι σε θέση να προσομοιώσει έως και 25% κλίση και ισχύ 2.200 watt ενώ αξιώνει εκπληκτική ακρίβεια +/- 1%.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πηγή ρεύματος, κάτι που το καθιστά χρήσιμο για προθέρμανση πριν από τον αγώνα και είναι επίσης ένας από τα πιο αθόρυβα προπονητήρια που υπάρχουν.

Τα μόνα μειονεκτήματα, εκτός από την τιμή, είναι ότι η κασέτα δεν περιλαμβάνεται και ζυγίζει 21.5 κιλά, άρα και δύσκολο στη μεταφορά του.

Wahoo Kickr

Το καλύτερο προπονητήριο σε επιδόσεις

Αυτό είναι το κορυφαίο μοντέλο της Wahoo και ανήκει στην κατηγορία «πάνω από 1.000 €». Προσφέρει φανταστική αίσθηση οδήγησης χάρη στο μεγάλο σφόνδυλο 7.25 κιλών και είναι πολύ αθόρυβο. Είναι σε θέση να προσομοιώσει έως και 20% κλίση και ισχύ 2.200 watt ενώ αξιώνει εκπληκτική ακρίβεια +/- 1%.

Το Kickr είναι σε θέση να βαθμονομείται αυτόματα χωρίς την παραδοσιακή περιστροφή. Συνολικά, δεν ξεχωρίζει σε κανένα χαρακτηριστικό, αλλά κάνει όλα όσα χρειαζόμαστε άψογα. Συχνά αναφέρεται ως το χρυσό πρότυπο των έξυπνων προπονητηρίων.

Saris H3

Το καλύτερο προπονητήριο για σταθερότητα στα σπριντ

Αυτό είναι το κορυφαίο μοντέλο της Saris. Είναι ένα αθόρυβο προπονητήριο με μια πολύ ρεαλιστική εμπειρία οδήγησης, χάρη σε έναν τεράστιο σφόνδυλο 9 κιλών. Συχνά επαινείται για μια πολύ σταθερή πλατφόρμα που το εμποδίζει να κινείται. Αυτό εκτιμάται για τους σπρίντερ που ωθούν το προπονητήριο στα όριά του.

Είναι σε θέση να προσομοιώσει έως και 20% κλίση και ισχύ 2.000 watt ενώ υποστηρίζει ακρίβεια +/- 2%. Είναι πολύ ανταγωνιστικό με τα άλλα κορυφαία μοντέλα, ειδικά λόγω της πολύ καλύτερης τιμής των περίπου 800 €.

Επίλογος

Σίγουρα μπορούμε να αποκτήσουμε το προπονητήριο που επιθυμούμε. Τα παραπάνω προπονητήρια τροχού κοστίζουν μέχρι 500 €, ενώ τα προπονητήρια άμεσης μετάδοσης ξεκινούν από 650 έως 1200 €.

Τελικά, η επιλογή εξαρτάται από τον προϋπολογισμό και τους στόχους μας.

Καλές προπονήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…