Η αρχή μιας σεζόν είναι η καλύτερη περίοδος για την εισαγωγή ενός νέου συμπληρώματος και την πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών. Θα πρέπει να πειραματιστούμε με τα BCAA φέτος;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά και τα οφέλη τους.

Τι είναι τα BCAA;

Η συντομογραφία BCAA σημαίνει αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Το βασικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος είναι η πρωτεΐνη.

Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα που συνθέτουν τις χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση ορμονών και νευροδιαβιβαστών, την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών, ακόμη και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα 9 από τα 20 ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρασκευαστούν από το σώμα μας και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Από αυτά τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, τα 3 είναι τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας και τα ονόματά τους είναι τα ακόλουθα.

Η φράση «διακλαδισμένη αλυσίδα» αναφέρεται στη χημική δομή αυτών των 3 αμινοξέων. Και είναι επίσης μοναδικά για άλλους λόγους και έχουν να κάνουν με το γιατί ενδιαφέρονται οι αθλητές για αυτά.

Τι σχέση έχουν τα BCAA με την ποδηλασία;

Τα BCAA είναι μοναδικά επειδή μπορούν να οξειδωθούν και να χρησιμοποιηθούν απευθείας στους μύες ως καύσιμο, αντί να μεταβολιστούν πρώτα από το συκώτι όπως άλλα αμινοξέα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια προπονήσεων αντοχής όπως η ποδηλασία, μεταξύ 3% και 8% των ενεργειακών αναγκών καλύπτονται από BCAA. Χρησιμοποιούνται ειδικά όταν τα αποθέματα γλυκογόνου είναι χαμηλά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τα ακόλουθα οφέλη των BCAA.

  • Αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη
  • Μειωμένος μυϊκός πόνος
  • Μειωμένη κόπωση από την άσκηση
  • Πρόληψη της μυϊκής απώλειας

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη φαίνονται σε αθλητές που βασίζονται στην αντίσταση και στη δύναμη, καθώς επικεντρώνονται περισσότερο στις αλλαγές στους μυς.

Αλλά υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που εξετάζουν τα οφέλη ειδικά για τους ποδηλάτες και άλλους αθλητές αντοχής. Θα εμβαθύνουμε σε αυτά στο επόμενο άρθρο αυτής της σειράς.

Πώς μπορούμε να βρούμε τα BCAA;

Όταν ακούμε BCAA, πιθανότατα σκεφτόμαστε μια συσκευασία σκόνης ή χάπια που τα περιέχουν ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά τα BCAA είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα μέσω κανονικών τροφών όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και ορισμένοι ξηροί καρποί και όσπρια.

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις καλύτερες πηγές στην υπόλοιπη σειρά αυτής της σειράς. Και τι γίνεται με τα συμπληρώματα; Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο τέλος της σειράς. Μείνετε συντονισμένοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …