Πολλές φορές, όταν μιλάμε για κατηγορίες ποδηλατών, λέμε «ποδηλάτης δρόμου», «ποδηλάτης βουνού», και ούτω καθεξής. Και ενώ αυτά είναι πολύ καλά για να προσδιορίσουμε τα ποδήλατα, τα αξεσουάρ και τις διαφορετικές διαδρομές, δεν προσδιορίζουμε κάτι πολύ πιο σημαντικό – την προσωπικότητά τους.

Έτσι, παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα με τύπους αναβατών, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Ο Νέοπας

Υπάρχουν 2 κύριες υποδιαιρέσεις όταν μιλάμε για νέοπες.

Η 1η κατηγορία αναφέρεται στους νέους ποδηλάτες, που προσπαθούν να βρουν ένα νέο άθλημα, ένα νέο χόμπι και ένα νέο κοινωνικό κύκλο. Ίσως έχουν ένα οικονομικό ποδήλατο για αρχή, ακατάλληλο ρουχισμό, να φοβούνται τις καταβάσεις και να πάνε επιφυλακτικά στις αναβάσεις. Στην πραγματικότητα μας αρέσουν, γιατί μας θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές που ξεκινούσαμε και εμείς.

Η 2η κατηγορία αναφέρεται σε αυτούς που έρχονται πάντα απροετοίμαστοι, πάντα χωρίς αντιανεμικό, πάντα με ελάχιστο νερό και ελάχιστη τροφή. Αναγκαζόμαστε να τους δίνουμε ένα έξτρα τζελάκι, αλλά το πρόβλημα είναι όταν έχουν σκασμένο ελαστικό και θα πρέπει να δανειστούν από κάποιον μια σαμπρέλα.

Ο Γέροντας

Μην σας ξεγελάει το όνομα. Ο Γέροντας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Από ένα 16χρονο αγόρι που κάνει ποδηλασία βουνού, μέχρι ένα 80χρονο ποδηλάτη πόλης.

Με την πρώτη ματιά, δεν έχουν πολλά κοινά, αλλά μόλις αρχίσουμε να τους μιλάμε, θα έχουν πάντα μια ιστορία να πουν, ξεκινώντας με το «Όταν ήμουν νεότερος» ή «πριν από 10 χρόνια», ακολουθούμενο από ένα σύντομο 45λεπτο λεπτομερούς αφήγησης. Όποια κι αν είναι η ιστορία τους, θα πρέπει να τους ακούσουμε με προσοχή και θαυμασμό μέχρι το τέλος!

Ο Ιδιοκτήτης του Δρόμου

Αυτός ο τύπος ποδηλάτη είναι και ο πιο ενοχλητικός. Πάντα φωνάζει για να απομακρυνθούμε από το δρόμο του. Αυτό μπορεί να είναι σωστό σε μια γρήγορη κατάβαση, αλλά γίνεται πραγματικά ενοχλητικό όταν κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη, βολτάροντας ή πηγαίνοντας στη δουλειά μας.

Κολλάνε από πίσω σου, φωνάζουν και σε προσπερνούν αγανακτισμένοι, επειδή και καλά τους ανήκει ο ποδηλατόδρομος. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν σχολιάσουν πόσο σιγά πηγαίνουμε και ότι θα πρέπει να τους ανοίξουμε το δρόμο.

Ο Αγωνιάρης

Όλοι γνωρίζουμε το συγκεκριμένο τύπο και γενικά όλοι τον απεχθανόμαστε. Αυτοί είναι οι ποδηλάτες που δίνουν τα πάντα όλα. Ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε αγώνα, σε βόλτα στην πόλη ή ακόμα στο πάρκο με τα παιδιά τους. Πάντα θέλουν να είναι πρώτοι, δεν ντρέπονται να πανηγυρίζουν και δεν σταματούν να μας προκαλούν.

Μέσα στο γκρουπ, συνεχώς θέλουν να είναι μπροστά ανεβάζοντας το ρυθμό. Αν είναι πίσω, συνήθως κρύβονται και στο τελευταίο χιλιόμετρα, βγαίνουν μπροστά για να τερματίσουν πρώτοι.

Όχι ο τέλειος υποψήφιος για την Κυριακάτικη βόλτα.

Ο Επιδειξίας

Ο Επιδειξίας πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσοχής ανά πάσα στιγμή. Είτε θα ποδηλατούν κάνοντας σούζα μέσα σε ένα πλήθος, είτε θα δοκιμάζουν να πηδήξουν ένα νοητό εμπόδιο, κάνοντας βόλτα.

Δεν υπάρχει τίποτα πολύ ακραίο για αυτόν τον τύπο ποδηλάτη. Συνήθως αυτά που κάνουν είναι επικίνδυνα για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

Ο Πανηλίθιος

Παραδόξως, υπάρχει πιο ενοχλητικός τύπος από τον Επιδειξία – Με μια λέξη ο Πανηλίθιος. Είναι αυτοί που δίνουν στους ποδηλάτες την κακή φήμη, που καμιά φορά δικαίως έχουν!

Αυτός ο τύπος ποδηλάτη αγνοεί κάθε ηθική αρχή και θεωρεί ό,τι ανοησία κάνει, σωστή: Συνεχώς περνούν με κόκκινο φανάρι, τρέχουν μέσα από διαβάσεις πεζών, ποδηλατούν μονίμως στο πεζοδρόμιο σπρώχνοντας και τρομάζοντας πεζούς.

Με λίγα λόγια, κάνουν ό,τι τους κατέβει αδιαφορώντας για την δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια αυτών που συναντούν.

Ο Νυχτερίδας

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα της απερίσκεπτης συμπεριφοράς, πρέπει να παρουσιάσουμε τον Νυχτερίδα. Είναι αυτός ο τύπος ποδηλάτη που συνήθως κυκλοφορεί νύχτα, και που θεωρεί ότι το να φοράς ανακλαστικά ρούχα ή να έχεις φώτα στο ποδήλατο σου είναι χάσιμο χρόνου και επιπλέον βάρος.

Συνήθως φοράνε και σκούρα ρούχα και μονίμως βασίζονται στα φώτα των δρόμων ή των αυτοκινήτων για να βλέπουν. Το λιγότερο, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Ο Influencer

Οι περισσότεροι Influencers είναι αρκετά μυημένοι στην ποδηλασία, αλλά έχουν αυτό το κόλλημα με τις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Σχεδόν σε μόνιμη βάση θα έχουν μαζί τους μια κάμερα – πάνω στο ποδήλατο ή πάνω στο κράνος τους. Επίσης θα σπαταλούν το μισό περίπου χρόνο από την βόλτα τους για να βγάλουν εκείνη την τέλεια φωτογραφία, αδιαφορώντας αν καθυστερούν τους υπόλοιπους.

Σίγουρα, μια περίεργη ράτσα ποδηλατών!

Ο Ξάπλας

Τυπικά αυτή η κατηγορία έχει να κάνει με ποδηλάτες βουνού, οι οποίοι έχουν «εξαπλωθεί» και στην ποδηλασία δρόμου.

Είναι αυτοί είναι οι αναβάτες που φροντίζουν ελάχιστα το ποδήλατό τους. Και δεν εννοούμε μόνο ότι τα κρατούν βρώμικα μετά από μια βόλτα, αλλά και ότι δεν κάνουν ούτε απλή συντήρηση, όπως λίπανση της αλυσίδας ή να φουσκώσουν σωστά τα ελαστικά τους.

Αν και συνήθως δεν είναι Νέοπες, έρχονται πολύ κοντά στην κατηγορία τους.

Ο Κυνηγός

Όπως ο Αγωνιάρης, ο Κυνηγός θα τα δίνει πάντα όλα για να κερδίσει, ακόμα κι αν δεν υπάρχει αγώνας. Σε αντίθεση όμως με τον Αγωνιάρη, αυτοί οι αναβάτες έχουν ελάχιστες έως καθόλου δεξιότητες και μετά βίας είναι κατάλληλοι για σοβαρές προπονήσεις. Κατά συνέπεια, θα επιδεικνύουν την ταχύτητά τους μόνο όταν ποδηλατούν με κάποιον πιο αργό ή ένα παιδί. Στην αρχή φαίνονται ακίνδυνοι, φιλικοί με την ομάδα και γενικά ευχάριστοι. Ωστόσο, αν δουν αδυναμία, τρελαίνονται.

Πολλοί από αυτούς είναι σεξιστές, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν μια γυναίκα αναβάτη με κάθε τρόπο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι φυσικές τους δυνατότητες απέχουν πολύ από το να είναι τέλειες, δεν έχουν καμία πιθανότητα.

Σε ποια κατηγορία ανήκουμε;

Διαβάζοντας αυτούς τους τύπους, πιθανότατα θα δούμε ότι ίσως δεν ανήκουμε σε καμία κατηγορία.

Όμως, τις περισσότερες φορές, όλοι μας ανήκουμε σε ένα συνδυασμό κατηγοριών.

Έχουμε τις δυνατές και τις αδύναμες στιγμές μας και έχουμε αυτούς τους τύπους στο πίσω μέρος του μυαλού μας, έτοιμους να αναλάβουν κάθε φορά που είμαστε απογοητευμένοι ή δεν έχουμε συγκέντρωση

  • Genghis Khan 400 – Πάμε θάλασσα!

    Σχεδιασμένο από πέρυσι και παρκαρισμένο στο ντουλάπι. Η ιδέα; Απλή. Πάμε θάλασσα ! Όμως πω…
  • Three Peaks & in Between - Βίντεο

    Three Peaks & in Between – Βίντεο

    Η ιστορία της Jana, που 5 μήνες μετά από ένα επικίνδυνο ατύχημα με το ποδήλατο, αποφάσισε …
  • North4Tour - A cycling adventure in Northern Greece

    North4Tour – A cycling adventure in Northern Greece

    Έχετε ποδηλατήσει στην Δυτική Μακεδονία; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε έχετε την ευκαιρία …
  • Trek Domane+ SLR 2022 – Παρουσίαση

    Trek Domane+ SLR 2022 – Παρουσίαση

    Η Trek κυκλοφόρησε τo Domane+ SLR, το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο δρόμου πραγματικών επιδόσεω…
  • Ο Γύρος του Ολύμπου

    “Εμείς για αλλού κινήσαμε…και αλλού η ζωή μας πάει… ” Κάπως έτσι ή…
  • Το τάμα στην Παναγία Σουμελά

    Το τάμα στην Παναγία Σουμελά

    Πριν ένα μήνα περίπου, βίωσα ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, από εκείνα τα προβλήματα πο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…